accreditatiepunten
in aanvraag

PEGD seminar: Cardiale en respiratoire aandoeningen bij de hond

  9 mei 2019  in Utrecht

Honden met cardiorespiratoire verschijnselen zijn in meerdere opzichten een uitdagende patiëntengroep die een eigen specifieke aanpak vergt.
Zo is het niet altijd even makkelijk om te achterhalen of we te maken hebben met een primair respiratie- of primair hartprobleem bij een hoestende of benauwde hond.

Tijdens dit seminar zullen verschillende symptomen van cardiorespiratoire aandoeningen bij de hond worden belicht: hoesten, syncope, hartruis en ascites. Tot slot zullen aan de hand van interactieve casuïstieken verschillende cardiorespiratoire problemen worden besproken.


Inschrijven voor dit evenement

Algemene informatie
Honden met cardiorespiratoire verschijnselen zijn in meerdere opzichten een uitdagende patiëntengroep die een eigen specifieke aanpak vergt. Zo is het niet altijd even makkelijk om te achterhalen of we te maken hebben met een primair respiratie- of primair hartprobleem bij een hoestende of benauwde hond. Tijdens dit seminar zullen verschillende symptomen van cardiorespiratoire aandoeningen bij de hond worden belicht: hoesten, syncope, hartruis en ascites. Tot slot zullen aan de hand van interactieve casuïstieken verschillende cardiorespiratoire problemen worden besproken.
Onderstaande onderwerpen zullen probleemgericht benaderd worden:
1. Hoesten en benauwdheid: Hebben we te maken met een primair luchtprobleem, een hartaandoening, of allebei?
2.Syncope: Hoe werk ik flauwvallen bij de hond op? Wat zijn de meest voorkomende onderliggende oorzaken, en hoe kunnen deze behandeld worden?
3. Hartruis (bij verder asymptomatische hond/pup): kan ik een hond met een hartruis gewoon onder narcose brengen voor een castratie of tandbehandeling, of is toch aanvullend onderzoek nuttig? Wat zijn de aanvullende onderzoeken die ik zelf in de praktijk kan doen?
4. Ascites: Wat zijn de verschillende oorzaken van rechter hartfalen, en hoe maak ik het onderscheid? Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
5. Casuïstieken 

Sprekers
Drs. Marjolein den Toom & Dr. Niek Beijerink.

Doelgroep
Gezelschapsdierenartsen, niveau I-II.

Studenten & co-assistenten
Als je als student of co-assistent wilt inschrijven voor dit seminar, stuur dan a.u.b. een e-mail naar info@pegd.nl

Datum
Donderdag 9 mei 2019.

Programma

12.00 uur: Ontvangst
12.30 uur: Aanvang seminar
18.30 uur: Einde seminar

Locatie
Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren te Utrecht, ingang Münsterlaan.

Accreditatie
Het PEGD seminar Cardiale en respiratoire aandoeningen bij de hond is aangemeld bij PE-Veterinair onder ID 342079 voor aanvraag accreditatie nascholingspunten.

Tarieven
De kosten bedragen € 150,- excl. BTW. Naast het betalen per bankoverschrijving (+ € 10,- adm. kosten ex. BTW) of iDeal is er ook een mogelijkheid tot automatische incasso. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Lees voor u akkoord gaat de algemene voorwaarden goed door (zie hiervoor www.pegd.nl).

Belangrijke informatie:

Datum
9 mei 2019
Accreditatie punten
In aanvraag
Categorie
PEGD Cursus
Diersoort
Dierenarts
Gezelschapsdieren