5 accreditatie
punten

PEGD workshop voor paraveterinairen: Röntgenfoto’s maken in de praktijk

  6 juni 2019  in Utrecht

Opnametechniek en stralingsveiligheid.

Een röntgenfoto is nog steeds de meest gebruikte beeldvormende techniek in de praktijk. Maar een goede röntgenfoto is niet altijd even gemakkelijk te maken. Soms werkt de patiënt niet mee, lukt positioneren niet zo goed, is de instelling van het röntgenapparaat verkeerd of zitten er artefacten op de foto. Bovendien moet er stralingsveilig gehandeld worden. Hoe doe je dat allemaal?


Inschrijven voor dit evenement is helaas niet meer mogelijk.

 

Wegens enorme belangstelling heeft  de PEGD workshop voor paraveterinairen: Röntgenfoto’s maken in de praktijk op 6 juni 2019 het maximaal aantal deelnemers bereikt. Er zijn voor 6 juni 2019 geen cursusplaatsen meer beschikbaar. Naar verwachting zal deze workshop in het najaar van 2019 worden herhaald. Het is mogelijk je naam op een wachtlijst te plaatsen. Wil je op de wachtlijst voor het najaar 2019? Stuur dan a.u.b. een e-mail naar info@pegd.nl

Algemene informatie
Een röntgenfoto is nog steeds de meest gebruikte beeldvormende techniek in de praktijk. Maar een goede röntgenfoto is niet altijd even gemakkelijk te maken. Soms werkt de patiënt niet mee, lukt positioneren niet zo goed, is de instelling van het röntgenapparaat verkeerd of zitten er artefacten op de foto. Bovendien moet er stralingsveilig gehandeld worden. Hoe doe je dat allemaal?

Tijdens deze cursus wordt klassikaal de theorie gegeven over de opnametechniek en stralingsveiligheid. Daarna wordt in kleine groepjes praktisch onderwijs gegeven in het maken van röntgenfoto’s. Naast het oefenen met de technische instellingen en de stralingsveiligheid worden er ook tips en tricks gegeven over het goed positioneren van de hond.

Gezien de grote variatie in apparatuur worden foto’s gemaakt met behulp van analoog, Computed Radiograph (CR) én Direct Radiograph (DR) apparatuur. De volgende röntgenopnamen worden behandeld: Thorax, abdomen, heupen, ondervoet, elleboog, schouder en knie.

De cursus wordt gegeven door Anke Wassink en Joris de Brouwer, beiden al jaren werkzaam als laborant op de afdeling Diagnostische Beeldvorming van de Universiteitskliniek Diergeneeskunde in Utrecht.

Na het volgen van deze cursus heb je inzicht in de techniek en ben je in staat om op een stralingsveilige manier een technisch goede röntgenfoto te maken.

Docenten
Joris de Brouwer en Anke Wassink.

Joris de Brouwer is vanaf 2002 werkzaam als teamleider van de Afdeling Diagnostische Beeldvorming (Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht). Hij heeft de MBRT-opleiding gedaan en heeft in 2004 de CT-opleiding gedaan. Joris stuurt het OBP aan en draagt zorg voor vervanging en in stand houden van alle apparatuur. Daarnaast is hij docent Opnametechniek en Stralingsveiligheid voor master studenten diergeneeskunde en maakt röntgenfoto’s en CT-scans van gezelschapsdieren en paarden.

Anke Wassink is ruim 24 jaar werkzaam als onderwijs en onderzoek medewerkster bij de Afdeling Diagnostische Beeldvorming (Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht). Zij is docent Opnametechniek en Stralingsveiligheid voor master studenten diergeneeskunde, maakt röntgenfoto’s, CT- en MRI-scans van gezelschapsdieren en paarden. Behalve de MRI opleiding heeft Anke de stralingsniveaus 4a, 4b en 3 behaald en is verantwoordelijk voor de stralingsveiligheid op haar Afdeling.

Doelgroep
De beginnende en gevorderde paraveterinair.

Datum
Donderdag 6 juni 2019.

Programma
Ontvangst: 12.30 uur
Aanvang workshop: 13.00 uur
Einde workshop: 18.30 uur
Het volledige programma kunt u hier downloaden.

Locatie
Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren te Utrecht, ingang Münsterlaan.

Accreditatie
De PEGD workshop voor paraveterinairen: Röntgenfoto’s maken in de praktijk is aangemeld bij
PE-Veterinair onder ID 342655. In het kader van de Permanente Educatie Dierenartsen Gezelschapsdieren zijn 5 accreditatiepunten toegekend door de Technische Commissie.

Tarieven
De kosten voor deze workshop bedragen € 195,- excl. BTW*. Naast het betalen per iDEAL of automatische incasso is het ook mogelijk om te betalen na ontvangst van een factuur.
*Let op de extra voorwaarden aangaande annuleren: Na inschrijven is annulering voor deze workshop niet mogelijk. Ook bij geen deelname om welke reden dan ook blijft de betalingsverplichting gehandhaafd. Lees voor u akkoord gaat de algemene voorwaarden goed door, deze zijn te vinden op www.pegd.nl

Extra informatie
I.v.m. de stralingsbeschermingsvoorschriften voor vrouwen zijn wij verplicht u te vermelden dat als u zwanger bent, het niet mogelijk is om aan deze workshop deel te nemen.

Vanwege het intensieve karakter van deze workshop is er plaats voor maximaal 16 deelnemers.

Belangrijke informatie:

Datum
6 juni 2019
Accreditatie punten
5 punten
Categorie
PEGD Cursus
Vakgebieden
Röntgendiagnostiek
Diersoort
Gezelschapsdieren
Paraveterinair
Inschrijven helaas niet meer mogelijk.