Coronavirus COVID-19

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste (humane) patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is inmiddels bekend dat ook bepaalde (gezelschaps)dieren besmet kunnen raken met SARS-CoV-2. De rol die zij spelen bij eventuele verspreiding lijkt echter verwaarloosbaar op dit moment. In dit dossier vind je nieuwsberichten, downloads en handige links. Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Algemene informatie en aanbevelingen voor dierenartsen(praktijken)

Avondklok
Met ingang van 23 januari 2021 geldt er in heel Nederland een avondklok tussen 21.00 uur ‘s avonds en 04.30 uur ‘s ochtends. Het is wel mogelijk om tijdens de avondklok de deur uit te gaan voor dringende veterinaire zorg, zowel voor dierenartsen als voor diereigenaren. Dierenartsen moeten dan een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ bij zich hebben. Meer informatie kun je hier vinden.

Mondkapjes
Met ingang van 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in publieke binnenruimtes. Volgens het ministerie van LNV vallen dierenartsenpraktijken ook onder publieke binnenruimtes. Maak daarom kenbaar dat klanten binnen de praktijk verplicht zijn een mondkapje te dragen.

Zorg er eventueel voor dat je mondkapjes aan klanten ter beschikking kunt stellen; sommige mensen vergeten er een mee te nemen. Weigert een klant om medische redenen een mondmasker te dragen, bespreek dan of er alternatieven zijn. Klanten die zonder reden weigeren, kun je verzoeken het huisdier bij de deur over te dragen en in de auto te wachten tot je klaar bent. Eventueel kun je tijdens het consult telefonisch overleg hebben.

Knelpunt in de dierenartspraktijk? Geef het door!
De KNMvD inventariseert problemen die dierenartsenpraktijken kunnen ervaren door corona. Wij gebruiken deze gegevens o.m. voor de lobby om de diergeneeskundige zorg als vitaal proces erkend te krijgen. Heb je moeite met de bezetting van je praktijk? Geef het aan ons door via info@knmvd.nl.

Kijk voor de meest gestelde vragen en antwoorden in onze kennisbank (alleen toegankelijk voor leden)

Naar de kennisbank

Informatie voor ondernemers binnen de diergeneeskunde

 

De overdracht van het coronavirus op (huis)dieren

Voor vragen over huisdieren en het coronavirus heeft de rijksoverheid een speciale pagina ingericht. Ook vind je meer informatie op de website van de faculteit Diergeneeskunde en bij de downloads hieronder. Bekijk ook eens dit artikel op dierenarts.nl.

Gerelateerde berichten