Coronavirus COVID-19

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste (humane) patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is inmiddels bekend dat ook bepaalde (gezelschaps)dieren besmet kunnen raken met SARS-CoV-2. De rol die zij spelen bij eventuele verspreiding lijkt echter verwaarloosbaar op dit moment. In dit dossier vind je nieuwsberichten, downloads en handige links. Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Algemene informatie en aanbevelingen voor dierenartsen(praktijken)


Mondkapjes
De KNMvD adviseert om mondkapjes te gebruiken bij de behandeling of lichamelijk onderzoek van een COVID-19- verdacht huisdier (= huisdier met onverklaarbare respiratoire en/of gastro-intestinale klachten waarbij in het huishouden ook mensen klachten hebben die passen bij een SARS-CoV-2-infectie). Ook adviseren we om mondkapjes te dragen als er geen 1.5 meter afstand gehouden kan worden. Hiermee volgen we het voorzorgsprincipe en sluiten we aan bij maatregelen die in andere sectoren genomen worden.

Knelpunt in de dierenartspraktijk? Geef het door!
De KNMvD inventariseert problemen die dierenartsenpraktijken kunnen ervaren door corona. Wij gebruiken deze gegevens o.m. voor de lobby om de diergeneeskundige zorg als vitaal proces erkend te krijgen. Heb je moeite met de bezetting van je praktijk? Geef het aan ons door via info@knmvd.nl.

Kijk voor de meest gestelde vragen en antwoorden in onze kennisbank (alleen toegankelijk voor leden)

Naar de kennisbank

Informatie voor ondernemers binnen de diergeneeskunde

 

De overdracht van het coronavirus op (huis)dieren

Voor vragen over huisdieren en het coronavirus heeft de rijksoverheid een speciale pagina ingericht. Ook vind je meer informatie bij de downloads hieronder.

Gerelateerde berichten