Tijdens de Nationale Veterinaire Najaarsdag op 25 november 2017 zijn prof. dr. Kerstin-Elisabeth Müller en Koen Santifort te gast. Deze sprekers geven samen een workshop ‘klinisch redeneren’.

Kerstin is professor aan de vrije universiteit van Berlijn en directeur van de landbouwhuisdierenkliniek (Klinik für Klauentiere) aldaar. Met haar jarenlange ervaring in de (academische) diergeneeskunde heeft ze veel cases gezien waaruit het belang van gestructureerde redeneerprocessen blijkt.

Koen is dierenarts bij Mijn Dierenarts Arnhem en Veterinair Verwijscentrum de Pietersberg. Zijn aandacht gaat vooral uit naar patiënten met neurologische problematiek. Klinisch en praktisch redeneren is bij die patiënten van groot belang. Tijdens de opleiding heeft Koen al bijlessen voor Lijn 5: ‘klinisch redeneren’ verzorgd voor studenten in de bachelorfase.

Door middel van interactieve casuïstiekbesprekingen worden drie thema’s aangesneden:
Klinisch redeneren: de basis
Klinisch redeneren: evidence-based
Klinisch redeneren: praktisch

Kerstin bespreekt voor elke van deze drie thema’s een casus betreffende landbouwhuisdieren of paarden en Koen bespreekt gezelschapsdierencases.

Klinisch redeneren is in de huidige opleiding diergeneeskunde geïntegreerd in het onderwijs, maar komt ook specifiek aan bod in toetsen en op momenten tijdens de coschappen. Klinisch redeneren vergt naast theoretische kennis over ziekten en diagnostische of therapeutische mogelijkheden ook een vaste systematiek om reproduceerbaar tot bepaalde vervolgstappen te komen. Een probleemgerichte aanpak vormt daarbij de basis. Het proces heeft tot doel tunnelvisie te voorkomen en een zo direct mogelijk pad richting de juiste diagnose en passend advies te scheppen. 

Deze workshop geeft aan de hand van interactieve besprekingen van diverse cases
- inzicht in de basis van klinisch redeneren
- inzicht in het toepassen van evidence-based diergeneeskunde binnen dat klinisch redeneerproces
- voorbeelden van situaties waarin het redeneerproces stroef kan lopen in de praktijk

Programma op hoofdlijnen:
Introductie / Voorstellen
Klinisch redeneren: de basis – LH/P casus
Klinisch redeneren: de basis – GD casus
Klinisch redeneren: evidence-based – LH/P casus
Klinisch redeneren: evidence-based – GD casus
Klinisch redeneren: praktisch – LH/P casus
Klinisch redeneren: praktisch – GD casus
(cases: 15-20 minuten per stuk)
Afsluiting / Tijd voor vragen


Zien wij jou op 25 november?

Schrijf je in op:www.knmvd.nl/nvn