Ik ga op vakantie en neem mee terug… Honden importeren uit het buitenland

In deze sessie op de Najaarsdag worden de risico’s rondom het meenemen van dieren uit het buitenland onder de loep genomen vanuit 3 disciplines:

Gedragsproblemen
Mensen importeren om verschillende redenen een hond uit het buitenland. Voor allen geldt echter dat het een spannende belevenis is en dat geldt zeker ook voor de hond. Niet alleen moet het dier eerst op reis, ook komt het in een omgeving terecht met veelal andere prikkels, gewoontes en regels dan dat het dier gewend is. Dat vraagt een groot aanpassingsvermogen van de hond en dus veerkracht en gelegenheid om veel te leren. Helaas blijken niet alle importhonden tegen deze overgang opgewassen, wat kan leiden tot gedragsproblemen bij de hond en daarmee tot teleurstelling bij zijn baasje. Speciale aandacht en begrip voor de ontwikkeling van het gedrag van een importhond komt daarom zowel het welzijn van dier als mens ten goede.

Infectieziekten
Dierenartsen zien steeds meer honden uit het buitenland. De honden nemen ziekteverwekkers mee zoals Hondenziekte, Leishmania, Ehrlichia en Brucella. Hoe herken je deze ziektes, welke test is betrouwbaar, hoe zorg je dat andere dieren niet besmet raken, hoe blijf je zelf gezond en hoe test je of een behandeling afdoende is? Dit wordt allemaal besproken tijdens deze sessie.

Europese dierenpaspoorten
In de kamerbrief over dierenwelzijn meldt minister Schouten dat er voor honden een paspoortplicht komt vanaf 2020. Op dit moment moet een hond, kat of fret die naar het buitenland gaat in het bezit zijn van een EU-dierenpaspoort. Maar wat zijn de regels nou eigenlijk en hoe vul je een paspoort goed in? Deze en andere vragen nemen we met je door. Heeft u een vraag over de EU-dierenpaspoorten? Stuur hem vast in via r.van.der.veen@knmvd.nl en dan behandelen we een selectie op 3 november.

Najaarsdag 2018

Dit jaar wordt de Najaarsdag gehouden op 3 november. Net zoals vorig jaar is de locatie het Educatorium in Utrecht. We hopen jullie daar te zien!

Inschrijven

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen