#ikvaccineer

Mijn kinderen (n=4) zijn gevaccineerd. Gewoon keurig volgens het Rijksvaccinatieprogramma, inclusief de fameuze HPV-prik voor de dochters. Natúúrlijk. Wie zou dat zijn kinderen onthouden? Voor een groeiend aantal mensen, om diverse redenen, is dit echter niet meer zo logisch. De vaccinatiegraad daalt en daarmee ook de kudde-immuniteit voor een aantal ‘vaccine preventable diseases’. Virussen hijsen de vlag, ze kunnen zich dan weer lekker makkelijk verspreiden. Net als de andere micro-organismen waar we niet tegen vaccineren. Het gewone verkoudheidsvirus, norovirus, de veroorzakers van vlekjesziekten, het virus dat waterpokken veroorzaakt, en zo nog wat meer. Mijn kinderen zijn beschermd tegen een heleboel narigheid, maar dat neemt niet weg dat ik vele doorwaakte nachten heb zitten stomen in de douche, koortsstuipen heb uitgezeten, diarree uit lakens heb gewassen, overgeefsel van de vloer heb gedweild en nog wat meer van dat soort dingen. Puur natuur, ik word er altijd een beetje nederig van, want tussen mens en micro-organisme gebeurt veel wat je niet helemaal in de hand hebt.

Mijn opvoeding zal heus af en toe te wensen over laten, maar door de bank genomen eten we thuis gezond. Uit de schijf van vijf, vers bereid met vlees van de slager en groente van de groenteboer om de hoek. We bewegen genoeg; we lopen en fietsen naar school, we sporten, de kinderen spelen buiten, weer of geen weer. Bij weer of geen weer hebben we bovendien bijpassende kleding. Op het bed-met-goed-matras hebben we bijpassende lakens en dekens. De kachel gaat aan als het buiten koud is, de ramen open als het binnen te warm is.

Oftewel: met het gezondheidsmanagement zit het wel snor, bij ons in huis. Meetbaar en aantoonbaar: Mijn kinderen passen keurig in de groeicurve, geen afwijkende BMI’s, en met de cognitieve ontwikkeling, voor zover rapportcijfers daar iets zinnigs over zeggen, zit het ook goed. Daarbij komt, als je ze samen zou zien, dat ze nog behoorlijk vrolijk en gelukkig zijn ook.

Nu heeft u alles bij elkaar nog weinig bijzonders gelezen. Een mainstream gezin dat zich vooralsnog zeer gelukkig prijst met gezonde kinderen, met een prima functionerend gezondheidsmanagement en dat verder af en toe getroffen wordt door de huis, tuin en keukenziektes.

‘Dieren zijn precies als mensen’ weten we. Wat beweegt dan het blad Nieuwe Oogst om 30 juli een artikel te schrijven dat vaccineren, dubbelop ‘preventief enten’ genoemd, kadert als ‘oppeppen van het immuunsysteem’? Met alle negatieve bijsmaak die daarbij hoort. Maar het gaat hier niet over anabole steroïden, het gaat over vaccins. Het gaat over infectieziektepreventie en in de verste verte niet over doping. Natuurlijk moet het diermanagement in orde zijn, dat staat buiten kijf. Maar het is een illusie om te denken dat we daarmee alle infectieziekten buiten de deur houden. De link tussen vaccineren en topprestaties leveren is ver te zoeken, zo niet onvindbaar. Zoals mijn kinderen niet buitengewoon op de rekstokken gaan presteren door tegen bof, mazelen en rodehond gevaccineerd te zijn, zo doen dieren ook niks buitengewoons als ze geënt zijn. Wat minder vaak ziek worden en minder kans om elkaar te besmetten, dat wel. Dat scheelt ook een dier een hoop ellende en is een groot goed.

Het stelt me gerust te weten dat collega Hietberg door Nieuwe Oogst is uitgenodigd een reactie op het artikel te schrijven. Ik ben benieuwd. Een dierenarts: onafhankelijk expert op het gebied van diergezondheid. Die moesten ze vaker vragen in de pers.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen