In buitenland afgestudeerd

Ben je in het buitenland afgestudeerd en wil je in Nederland als dierenarts aan de slag?

Op deze pagina kun je lezen welke zaken je in ieder moet regelen voordat je in Nederland mag werken als dierenarts. Ook hebben wij voor jou het boekje ‘aan de slag als dierenarts’. Kijk voor meer informatie over dit boekje bij Jonge dierenartsen.

Wettelijke verplichtingen

Als praktiserend dierenarts in Nederland ben je verplicht om je in te schrijven in het diergeneeskunderegister. Afhankelijk van het land waar het buitenlandse diploma is behaald en of het diploma voorkomt op de lijst van opleidingstitels, kom je mogelijk in aanmerking voor een automatische toelating en/of registratie.

Indien je in aanmerking komt voor een automatische toelating en/of registratie is het noodzakelijk om een aantal documenten (bv. geldig paspoort of identiteitskaart) in te sturen om de aanvraag compleet te maken. Kom je niet in aanmerking voor een automatische toelating en/of registratie dan moet er getoetst worden of de genoten buitenlandse opleiding gelijkwaardig is aan de Nederlandse opleiding.

De aanvraag voor toelating en/of registratie kan daarom, zeker in het laatste geval, maximaal 20 weken duren. Om na te gaan of je in aanmerking komt voor automatische toelating en/of registratie en welke aanvullende eisen worden gesteld klik hier.

Praktiserende dierenartsen zijn ook wettelijk verplicht om deel te nemen aan de pensioenregeling van de Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen (SPD).