Kort nieuws (regelmatig bijgewerkt)

In deze rubriek lees je het laatste veterinaire nieuws. Wat gebeurt er in het veld? Aan welke tafels zit de KNMvD en wat is deze week actueel?

23 januari 2023 inrichting SEIN
De voorzitter van cluster Paard sprak met GD over de resultaten van de SEIN-enquête om te kijken hoe we SEIN nog beter kunnen inrichten voor paardendierenartsen. SEIN is het monitoringssysteem infectieziekten van paarden.

20 januari 2023 Minister kondigt houdverbod ‘dieren die ernstig lijden onder uiterlijk’ aan
Na een fokverbod, komt er ook een houd- en toonverbod voor dieren die ernstig lijden onder hun uiterlijk zoals kortsnuiten en katten met vouwoortjes. Lees hier meer.

19 januari 2023 Landelijke chipplicht katten: langgekoesterde wens dierenartsen gaat in vervulling
Er komt een landelijke verplichting om katten te chippen en registreren. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van dierenartsen in vervulling. De KNMvD lobbyt samen met dierenwelzijnsorganisaties al jaren voor invoering van een landelijke chipplicht voor katten. Minister Adema maakte de invoering van de chipplicht vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees ook: Landelijke chipplicht katten: langgekoesterde wens dierenartsen gaat in vervulling

18 januari 2023 Afname dna wolf door dierenartsen
Deze week zaten Drentse dierenartsen met BIJ12 om tafel om te praten over de mogelijkheid dat bij een aanval van een wolf dierenartsen dna kunnen afnemen. Nu gebeurt dit nog door BIJ12. Om dierenartsen dna te laten afnemen is toestemming nodig van de provincie. Hiervoor gaat BIJ12 pleiten bij de provincie. Ook gaat BIJ12 proberen om de resultaten van de dna-monsters uit het lab sneller te krijgen. De dierenarts kan dan direct de behandeling starten, waardoor onnodig leed bij dieren wordt voorkomen. KNMvD was betrokken bij de gesprekken.
Lees ook: Dierenartsen en Bij12 maken afspraken om sneller in te kunnen grijpen bij wolvenaanval – RTV Drenthe

12 januari 2023 Veterinaire zorg wildopvang
De KNMvD sprak in Den Haag met het Ministerie van LNV, de NVWA, RVO, de provincies en wildopvangcentra over de nieuwe beleidsregels voor de wildopvangcentra. Doel: meer ruimte om de veterinaire zorg aan deze groep dieren beter te regelen.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen