NVWA-IOD houdt 2 mannen aan in fipronil-onderzoek

De inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) heeft vandaag twee verdachten aangehouden in het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) naar de fipronil-kwestie. Het gaat om de twee bestuurders van het bedrijf dat het middel vermoedelijk heeft toegepast in pluimveebedrijven. De NVWA-IOD doorzocht in totaal acht locaties in Nederland. Het is een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten.

De Nederlandse NVWA-IOD en het OM hebben een gezamenlijk onderzoeksteam (Joint Investigations Team – JIT) gevormd met de Belgische opsporingsdiensten. In Belgie zijn meerdere adressen doorzocht. De gecoördineerde actie vond plaats met ondersteuning van Eurojust en Europol.

Het Nederlandse onderzoek richt zich op het Nederlandse bedrijf dat het fipronil vermoedelijk toepaste en de vermoedelijke Belgische toeleverancier en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier. Het bedrijf en de twee bestuurders die het middel vermoedelijk toepasten, de Nederlandse handelaar, de Belgische toeleverancier en diens eigenaar worden door het Nederlandse Openbaar Ministerie verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden biociden.

Het vermoeden is dat het fipronil is toegepast bij stallen met leghennen om bloedluis te bestrijden. Door zo te handelen konden kippen besmet raken en bevatten de door die kippen gelegde eieren ook een bepaalde hoeveelheid fipronil. Onderwerp van onderzoek zijn de omvang en periode van toepassing van het middel.

Lees hier het volledige bericht

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen