Paarse hesjes?

Als er een opvallend fenomeen de voorpagina’s haalde in 2018 dan waren het wel de gele hesjes. In heethoofdig Frankrijk, waar ze ook gerust met een koppel schapen richting Eiffeltoren lopen en mest op de stoep van de MacDonalds kieperen, zetten plots grote aantallen burgers hun auto overdwars op de snelwegen, in protest tegen de aangekondigde accijnsverhogingen op brandstof. Al snel verscheen er naast de accijnsverhogingen een longlist aan andere zaken waarover ze boos waren. ‘Ze’ waren alleen door de gele hesjes verenigd. Je kon het geen anarchisten, guerillastrijders of terroristen noemen, alhoewel er aan het eind van het jaar al tien doden gevallen waren. ‘Ze’ hadden wel een gezamenlijke stem, vooral boos en tégen. Derhalve moest er gedemonstreerd en vernield worden. Je kunt boos zijn op alles en iedereen, maar als je eenmaal de Arc de Triomphe gemold hebt, hoe moet het dan verder?

Nederlanders zijn ook vaak boos. De gele hesjes waren hier peu nombreux, maar ik verkeer nogal eens in de krochten van Social Media, op Twitter, en daar smijt men graag met digitale stenen. Ook over zaken die ons dierenartsen aan gaan. Rechtstreeks dan wel zijdelings. Voedsel en de productie ervan is een geliefd onderwerp. Natuur, de wolf en de Oostvaardersplassen, ook. Hondenbeten en agressieve honden wel eens, maar minder vaak dan ik zou verwachten. Het is veel meer een debat over waarden dan over feiten en hoe dieper ieder in zijn loopgraven zit hoe verlammender het werkt om tot een oplossing te komen en vooruit te gaan.

Ik wil graag vooruit in 2019. Vooruit met ons dierenartsen, vooruit met de diergeneeskunde, vooruit met de gezondheid van mens en dier. Niet mollen maar maken, niet tegen maar voor. We hebben geen paarse hesjes nodig om een heldere gezamenlijke stem te hebben.

Ik wens jullie allen een voorspoedig 2019, een jaar waarin wij dierenartsen weer dagelijks bijdragen aan de gezondheid inclusief het welbevinden van mens en dier, in al onze diversiteit en op al onze verschillende manieren. Ik wens je een jaar waarin je daar ten zeerste om gerespecteerd en gewaardeerd wordt.

Merel Langelaar
Voorzitter KNMvD
merellangelaar@knmvd.nl
06 224 819 63

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen