Reizen met honden, katten en fretten na de Brexit

Als het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie op 29 maart 2019 verlaat is het waarschijnlijk dat eigenaren die met hun dier willen reizen te maken krijgen met andere regels. Houd voor de meeste actuele informatie ons Brexit-dossier in de gaten.

Van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk

Vooralsnog geeft het VK zelf aan dat er na de Brexit niets gaat veranderen. Dit betekent dat aan de volgende eisen moet worden voldaan:

 • Het dier is gechipt.
 • Het dier heeft een geldige rabiësvaccinatie.
 • Het dier heeft een geldig EU-dierenpaspoort.
 • Honden moeten behandeld zijn tegen Echinococcus minimaal 24 uur en maximaal 120 uur (5 dagen) voor het tijdstip van binnenkomst in het VK.

Van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland

Als de eigenaar van het VK naar Nederland reist, dan moet in ieder geval aan de volgende eisen worden voldaan:

 • Het dier is gechipt.
 • Het dier heeft een geldige rabiësvaccinatie.
 • Het dier heeft een geldig EU-dierenpaspoort of een gezondheidscertificaat afgegeven door de officiële autoriteit van het VK.
  Let op: omdat het VK na de Brexit geen onderdeel meer is van de EU, is het EU-dierenpaspoort dat in het VK is uitgegeven niet meer geldig!
 • Het dier heeft een titreringstest op rabiësantilichamen ondergaan met een positieve uitslag (≥ 0,5 IU/ml), en daarna is een wachttijd van 3 maanden aangehouden.
  Let op: de wachttijd geldt niet als het bloedmonster is verzameld in de EU én getest is in een EU gecertificeerd laboratorium. Ook moet het positieve resultaat zijn bijgeschreven in het paspoort.

Aanvullende informatie rabiës titerbepaling

De serologie kan worden uitgevoerd 30 dagen na de eerste rabiësvaccinatie. Is het dier (daarna) netjes elke keer geënt voordat de geldigheid van eerdere vaccinatie(s) is verlopen, dan kan de test direct uitgevoerd worden. De test moet worden uitgevoerd in een erkend laboratorium in Europa.  Zolang de hervaccinatie heeft plaatsgevonden binnen de door de fabrikant gestelde termijn, blijft de test geldig en hoeft de serologie niet opnieuw herhaald te worden voor terugkeer naar Nederland.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.