To flyer or not to flyer?

Aksie! In mijn studententijd gingen we nog wel eens de straat op. ‘Deetman is een HEMAworst’ scandeerden we eensgezind. De minister van onderwijs wou aan het basisbeursstelsel knagen en wij waren tegen. Enorm verbroederend, spandoeken verven daags tevoren, samen in een overvolle trein naar Den Haag, zingend door de straten. Aan het eind van de dag keken we tevreden terug, moe maar voldaan. Wij hadden tenminste ons steentje bij gedragen om het verval van ons onderwijssysteem tegen te gaan.

Vorige week kwam ik terug van het bestuurlijk overleg over de Afrikaanse varkenspest. Marjolein Sonnema directeur-generaal Agro en Natuur van LNV zit dat voor, met de vertegenwoordigers van de verschillende belanghebbende partijen wordt de stand van zaken besproken. Informatie van ‘technische aard’ uit het deskundigenoverleg, van meer praktische organisatorische aard uit het preventieoverleg, en de activiteiten en informatie van de diverse buitenlandse organisaties en overheden. De aanwezige belanghebbende partijen brengen hun wensen of zorgen in en ieder gaat naar huis met veel informatie voor de achterban en meestal wat huiswerk.

Net toen ik daarvan een verslagje stuurde aan onze eigen directe betrokkenen kwam er ook het verzoek van Sam de Snoeck, dierenarts bij de Lintjeshof, binnen om mee te doen met een flyeractie langs de snelweg. Georganiseerd door dierenartsen en varkenshouders samen. Het idee was te gaan flyeren met de folders van de NVWA op de parkeerplaatsen langs de grote weg, om mensen ervan te doordringen dat een achtergelaten picknick met broodjes ham en salami een daadwerkelijk risico betekent voor de besmetting van wilde zwijnen met het Afrikaanse varkenspestvirus. Met alle gevolgen van dien. Een spontane ludieke actie. Top.

Nu ben ik inmiddels geen student meer, ik zou direct met een bus medestudenten in de auto gesprongen zijn, maar voorzitter van de KNMvD en dan krijg je toch ook andere gedachtenkronkels. Eerst denk je ‘leuke actie’ en daarna denk je ‘oh, maar had ik dat eigenlijk niet ook moeten verzinnen? Verwachten onze leden van hun KNMvD, van mij, dat we dat hadden gedaan? Had ik het moeten aangrijpen om zichtbaar te zijn, om te laten zien dat de KNMvD zich ook zorgen maakt en alles er aan doet om te voorkomen dat het virus hier komt?’

Het kostte me een rondje wandelen met de hond, maar toen was ik er uit. Niet iedereen zal het er mee eens zijn. Maar ik denk dat de zaken precies zijn gelopen zoals ze moeten lopen. Spontane acties van dierenartsen in het land zijn goed. Ze laten aan iedereen zien dat we een betrokken beroepsgroep zijn.

Dergelijke spontane acties zijn het steunen zeker waard en dat is gebeurd. John Vonk en collega’s waren er bij. In alle bescheidenheid, want de eer moet natuurlijk naar de organisator gaan. Maar dergelijke spontane acties willen institutionaliseren is geen goed idee. Dat vergt tij vretende afstemming met diverse anderen. Deugdelijke afweging of je je energie in moet zetten op flyeren langs de weg of iets heel anders. Wat heeft meer nut? Op welke manier wenden we de risico’s het beste af? Je voelt meteen een stroom vergaderingen op je afkomen die alle spontaniteit lamslaat.

‘De KNMvD’ doet wat een beroepsvereniging moet doen. Maximaal informeren en ondersteunen van dierenartsen in de preventie en voorbereiding van een eventuele uitbraak. Aangeven wat de knelpunten kunnen zijn (1:1 relatie, fokverbod, biggetjes) bij de mensen die voor oplossingen kunnen zorgen (LNV, NVWA). Met quotes in AD, interview door Nieuwe Oogst tv en in ‘de Jager’ heb ik diverse mediamomenten gehad om duidelijk te maken namens de KNMvD hoeveel zorgen we ons maken en dat we ons maximaal voorbereiden. Om het hoofd koel te kunnen houden en om te doen wat wij dierenartsen moeten doen op het moment dat het eropaan komt. Degelijk en deugdelijk.

En maakt u zich geen zorgen. Op de dag dat ik namens u allen de barricaden op moet doe ik dat ook. Graag zelfs. Aksie.

 

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen