Vijf bollen voor ‘Veearts Maaike’

Zondag reed ik naar Delfzijl voor de première van de film ‘Veearts Maaike’. Delfzijl. Het is alsof je van het land af valt. Maar het was natuurlijk meer dan de moeite waard. Wat een mazzel dat Musch en Tinbergen, die eerder een Gouden Kalf wonnen met Rotvos en met Meestv, de opdracht kregen om deze documentaire te maken. Een garantie voor prachtig filmwerk.

De documentaire is een monument.  Voor het Groningse platteland en de veehouderij. Zonder uitleg spreekt de film voor zich. De onzekere toekomst, de regels, de familiebedrijven, de liefde voor de dieren en voor het land. De relatie met de burger. Het harde werken. De moderne bedrijven in schril contrast met de verouderde bedrijven. Het had wellicht ook over de varkenshouderij of zelfs tarweboeren kunnen gaan. Het toont het leven op het land, daar waar ons voedsel geproduceerd wordt. ‘Jee, we mogen wel wat meer respect voor onze boeren hebben’, had een van de stadse journalisten tegen Maaike gezegd.

Voor ons vak. Het toont Maaike bij nacht en ontij voor een verlossing, aan de keukentafel, lol makend met de collega’s van Stad tot Wad, een co-assistent coachend, en veel in de auto. Het toont de passie, het stoere, de betrokkenheid, de liefde voor mens en dier. De gehechtheid aan de boeren, de collega’s. Een herkenbaar veterinair gevoel.

Voor onze vereniging en ons allen. Daar is de film geenszins om begonnen, maar de KNMvD, de leden, de collega dierenartsen, zijn alom tegenwoordig. Maaike belt tussen de bedrijven door, met een arm in de koe, in de auto, met de collega-bestuurders, met de directeur in Houten, met de afdeling communicatie. Staat een journalist te woord voor een radio interview. Reist naar het buitenland om ons antibioticaverhaal te vertellen. Krijgt veel ondersteuning van de collega’s die er ook wel eens van balen, als ze er weer niet is en die het werk op moeten vangen.

Het is kortom een prachtige film. Met treffende beelden. Hele gewone dingen die het ene moment grappig en het andere moment indrukwekkend zijn. ‘Vijf bollen’, van de vijf, zoals de krant de films gradeert. Ben ik bevooroordeeld? Natuurlijk ben ik dat. Is het daardoor minder waar? Geenszins. Ga vooral kijken en zie het zelf.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen