Vraag van de week: wanneer moet ik bij de uitgifte van een EU-dierenpaspoort de “datum van inbrenging” of “datum lezen van de transponder” (rubriek III) invullen?

Lid van de KNMvD? Onze kennisbank bevat veelgestelde vragen en antwoorden over heel veel onderwerpen! Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Er ontstaat nog wel eens verwarring over welke datum er precies ingevuld moet worden. Hieronder worden enkele situaties geschetst.

  • Pup is door dierenarts zelf gechipt en krijgt vervolgens door dezelfde dierenarts een rabiësvaccinatie en/of een EU-dierenpaspoort. De dierenarts kan zelf alle gegevens invullen inclusief de “datum van inbrenging” chip (doorhalen wat niet van toepassing is).
  • Pup/hond is al gechipt bij een andere dierenarts en komt nu voor rabiësvaccinatie en/of een EU-dierenpaspoort. De dierenarts leest eerst de chip uit voorafgaand aan de rabiësvaccinatie en noteert de “datum van lezen” in het paspoort (doorhalen wat niet van toepassing is).
  • Pup/hond komt uit het buitenland en heeft een buitenlands paspoort (anders dan een EU-dierenpaspoort van een andere lidstaat) of ander indentificatiedocument. De eigenaar wil graag een EU-dierenpaspoort omdat de hond permanent in Nederland zal blijven.
    • Wanneer er officiële documenten zijn waarvan de dierenarts geen reden heeft om aan de betrouwbaarheid te twijfelen, kan de dierenarts de hierin opgenomen gegevens overnemen in het EU-dierenpaspoort. Dit geldt voor zowel de gegevens betreffende chippen als de gegevens m.b.t. een eventuele rabiësvaccinatie. Met andere woorden, in dit geval wordt de “datum van inbrenging” van de chip en de gegevens van de rabiësvaccinatie overgenomen. Het is aan de dierenarts zelf om op basis van zijn of haar expertise te bepalen of er een reden is om twijfelen aan de betrouwbaarheid van de gegevens.
    • Als je er voor kiest om de gegevens niet over te nemen dan vul je “datum van lezen” in. Uiteraard moet het dier dan ook opnieuw gevaccineerd worden tegen rabiës (mits er in de toekomst gereisd gaat worden).

Het is verplicht het land van herkomst en de alfanumerieke code van het buitenlandse identificatiedocument te noteren in het paspoort in rubriek “XII. Diversen”. Dit is een nationale aanvulling op de EU-verordening.

Let op!

  • Doorhalen wat niet van toepassing is! Anders is het EU-dierenpaspoort niet geldig. Klik hier voor een volledige instructie voor het correct invullen van een EU-dierenpaspoort.
  • De chip moet altijd eerst geplaatst of uitgelezen worden voorafgaand aan de rabiësvaccinatie

Kijk voor meer informatie over chippen en EU-dierenpaspoorten in onze dossiers:

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen