Vroegtijdige tracering van stressfracturen met echografie

Kleine scheurtjes in het bot kunnen door ongewone of herhaaldelijke belasting leiden tot een  stressfractuur. Het opsporen van deze scheurtjes kan moeilijk zijn, zeker als je geen toegang hebt tot nucleaire scintigrafie apparatuur. Onlangs hebben dierenartsen een methode gevonden om het opsporen op een meer betaalbare en toegankelijke manier uit te voeren: echografie.

Stressfracturen in het opperarmbeen komen veel voor bij renpaarden en kunnen catastrofale breuken tot gevolg hebben, als ze niet worden herkend”, zegt Betsy Vaughan, professor echografie voor grote diersoorten aan de University of California, School of Veterinary Medicine.

Bij een onderzoek onder vijf volbloed renpaarden van 3 tot 4 jaar oud, waarbij vermoed werd dat ze stressfracturen hadden, werd echografie onderzocht als instrument voor onderzoek van deze fracturen. In december werden de onderzoeksresultaten gepresenteerd tijdens de American Association of Equine Practitioners Convention,in San Francisco, Californië.

Echografie toonde afwijkingen (een opening in de anderszins gladde botcontour, 3 gevallen), botcallus of ruwing (7 gevallen), en / of een convexe contour van het normaal rechte botoppervlak aan de achterkant van de humerus (7 gevallen).Het instrument blijkt een handig en betaalbaar instrument voor dierenartsen om stressfracturen te identificeren en kan in combinatie met radiografie bijdragen aan het herstelproces.

Bron: The Horse

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.