Wil jij leren hoe je in jullie kliniek een spreekuur voor arthrose op kan zetten? Deze onafhankelijke praktische opleiding is opgezet door experts in dit vakgebied. Bij arthrose, zowel het ontstaan als het begeleiden ervan, spelen vele aspecten een rol. Het is belangrijk om hier goed in onderwezen te worden door ervaren en onafhankelijke docenten. […]
Wil jij leren hoe je in jullie kliniek een spreekuur voor arthrose op kan zetten? Deze onafhankelijke praktische opleiding is opgezet door experts in dit vakgebied. Bij arthrose, zowel het ontstaan als het begeleiden ervan, spelen vele aspecten een rol. Het is belangrijk om hier goed in onderwezen te worden door ervaren en onafhankelijke docenten. Op deze manier wordt de juiste basis gelegd om je te trainen en op te leiden tot arthrose-consulent. Je wordt tijdens deze cursus begeleid in het ontwikkelen van jouw eigen spreekuur.
Tijdens deze praktijkgerichte cursus verdiep je je in de rol van paraveterinair als arthroseconsulent. We starten met de basis: het ontstaan van arthrose (pathofysiologie). Je leert waar arthrose het vaakst voorkomt, hoe je deze locaties herkent en welke symptomen ermee gepaard gaan. Deze signalen worden uitvoerig besproken, zodat je ze in de praktijk snel en effectief kunt herkennen.
Vervolgens richten we ons op de verschillende behandelopties. Hierbij komen voeding, pijnbestrijding en beweging aan bod. Hoe combineer je deze behandelvormen op maat voor het dier? En hoe begeleid je zowel het dier als zijn eigenaar door het hele traject? Deze vragen vormen de kern van deze cursus, met als doel het welzijn van het dier te verbeteren en de eigenaar goed te ondersteunen.
Ook het opzetten van een volledig arthroseconsult inclusief regelmatige controles komt uitgebreid aan bod. Je leert hoe je dit structureel en succesvol toepast in je dagelijkse werk.
De cursus bestaat uit drie dagen en een praktijkopdracht, zorgvuldig opgebouwd om jou als paraveterinair optimaal voor te bereiden op je rol als arthroseconsulent. Het programma wordt verzorgd door een team van vier deskundige docenten, elk met hun eigen expertise.
Tijdens deze eerste dag maak je kennis met de pathofysiologie van arthrose, de meest voorkomende locaties in het lichaam en de bijbehorende symptomen. De middag staat in het teken van pijnherkenning en pijnbestrijding van Arthrose. Drs. Nicole Willems, Dipl. ECVS (Europees specialist chirurgie) en Drs. Hans Nieuwendijk begeleiden deze dag. Zij delen hun uitgebreide kennis en praktijkervaring vanuit de chirurgische en klinische kant van het vak.
De tweede cursusdag staat in het teken van de behandelopties zoals voeding, beweging en pijnbestrijding. Hoe combineer je deze tot een effectief behandelplan en hoe begeleid je dier én eigenaar?
Deze dag wordt begeleid door Drs. Nicole Willems, Claudi Leijten (dierfysiotherapeut) en Esther Hagen-Plantinga, Dipl. ECVCN (Europees specialist veterinaire voeding), die elk hun expertise inzetten om je breed inzicht te geven in de multidisciplinaire aanpak van arthrose.
Praktijkopdracht – Toepassen van het geleerde
Na de theoriedagen werk je zelfstandig aan een praktijkcasus, waarin je een arthroseconsult opzet en uitvoert. Deze casus stuur je in ter beoordeling en je ontvangt persoonlijke feedback van de docenten, afgestemd op jouw aanpak en situatie.
Dag 3 – Verdieping, praktijkervaring en interactie
De terugkomdag staat volledig in het teken van verdieping en reflectie. Je presenteert hoe je het arthroseconsult in jouw praktijk hebt geïmplementeerd en deelt je ervaringen met de groep. Dit zorgt voor waardevolle interactie en onderlinge uitwisseling van kennis, ervaringen en praktische tips.
Drs. Nicole Willems, Dipl. ECVS, is de hele dag aanwezig om het programma te begeleiden en inhoudelijke ondersteuning te bieden.
In de middag vindt een online vragenuur plaats met alle vier de docenten. Dit is hét moment om dieper in te gaan op praktijkvragen, eventuele knelpunten te bespreken en verdere begeleiding te krijgen bij de toepassing van het geleerde in jouw werkomgeving.