Enquêtes studenten en onderzoekers

Vind jij het leuk om studenten te helpen met hun onderzoek? De KNMvD krijgt regelmatig de vraag of ze enquêtes wil verspreiden onder haar leden. Voor het gemak zijn deze enquêtes daarom gebundeld op knmvd.nl. Klik op onderstaande button of te zien of er iets interessants voor jou bij zit. Je helpt de studenten enorm door hun enquête in te vullen. Zelf student en wil jij graag jouw onderzoek verspreiden onder onze leden? Neem dan contact met ons op via webmaster@knmvd.nl


Geplaatst 9 september 2022

Beste diergeneeskundige,
In het kader van mijn afstuderen als kattengedragstherapeut aan de Tinley Academie doe ik onderzoek naar de gevolgen van vroegcastratie op het gedrag bij katers. Om die reden probeer ik een beter beeld te krijgen van de schaal van vroegcastraties in Nederland en de daarbij horende redenen.
Naast gedrag is het medische aspect ook een belangrijk onderdeel van het welzijn. Daarom is het belangrijk een beeld te krijgen van de lichamelijke gevolgen van vroegcastratie. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op lange termijn. En aan wie kan ik het beter vragen dan de ervaringsdeskundige?
Daarnaast zijn dergelijke medische ingrepen vaak traumatiserend voor katten en menig dierenarts en kat-eigenaar kan erover meepraten wat de gevolgen daar van zijn. Wat betekent leeftijd in geval van castratie voor het welzijn van de kat en zijn verdere ontwikkeling?
Deze en nog veel meer vragen moeten beantwoord worden om tot een weloverwogen beslissing te kunnen komen in welke gevallen er wel of niet aan vroegcastratie gedaan zou moeten worden. Mijn studie hiernaar geeft hopelijk antwoorden op deze vraag.
Ik hoop dat u bereid bent mijn enquête in te vullen. De enquête is kort maar met voldoende ruimte voor toelichting. U kunt de enquête t/m 31 oktober 2022 invullen. Klik hier voor de link naar de enquête. Voor vragen kunt u contact met mij opnemen via onderstaande contactgegevens.

Bij voorbaat dank!
Maartje van den Eijnden
info@lievekatjes.nl
06-38501879


Geplaatst 9 september 2002

Klinische studie bij honden met hoofd- en halskanker

Voor een klinische studie rond fluorescentie-geleide chirurgie is de Universitaire Dierenkliniek Kleine Huisdieren (Faculteit Diergeneeskunde, UGent) op zoek naar honden met hoofd- en halskanker die in aanmerking komen voor operatieve behandeling. Tijdens fluorescentie-geleide chirurgie zal er een kleurstof toegediend worden om de kankercellen met behulp van een speciale camera in beeld te brengen. Deze benadering vergroot de kans op volledige verwijdering van de tumor waardoor het risico op herval kleiner wordt. Het doel van deze studie is om te bestuderen of een nieuw, veelbelovend contrastmiddel inderdaad een meerwaarde biedt tijdens het verwijderen van tumoren met onduidelijke marges. Het gaat om een kleurstof, gekoppeld aan een Nanobody (een klein antilichaam dat bindt aan specifieke eiwitten op kankercellen dat diep in weefsels kan doordringen). De veiligheid van het contrastmiddel bij honden werd reeds getest. Als we met deze klinische studie kunnen aantonen bij honden dat deze Nanobody-kleurstof de chirurgische verwijdering van tumoren met slecht omschreven marges verbetert, zal hetzelfde contrastmiddel vervolgens worden getest bij mensen met hoofd- en halskanker.

Welke honden komen in aanmerking? Honden met kanker in de mond, elders op het hoofd of ter hoogte van de hals. Belangrijk is dat de hond een goede kandidaat is voor chirurgische behandeling. Dit wil zeggen dat hij in goede algemene toestand moet verkeren en dat er nog geen aanwijzingen mogen zijn voor verre metastases.

Voor meer informatie en/of doorverwijzing kan contact opgenomen worden met dierenarts Nayra Valle via nayra.valle@ugent.be of Professor Hilde de Rooster (Weke Delen Chirurgie) via hilde.derooster@ugent.be.