Jonge Dierenartsen

Het KNMvD Platform Jonge Dierenartsen (PJD) richt zich op studenten in de laatste fase van de opleiding en dierenartsen tot 5 jaar na afstuderen. Daarbij heeft het PJD twee rollen, namelijk:

  • Verbinden van jonge dierenartsen van alle richtingen aan de KNMvD en aan elkaar;
  • Ondersteunen van de jonge dierenarts door het organiseren, ondersteunen en stimuleren van initiatieven passend bij de behoefte van deze doelgroep

De focus ligt daarbij op de ontwikkeling van niet-vakinhoudelijke en niet-diersoort specifieke kwaliteiten zoals communicatie, zelfontplooiing en reflectie. Daarnaast richt het PJD zich op het verder ontwikkelen van de randvoorwaarden die een jonge dierenarts nodig heeft, zoals een veilige leeromgeving en de mogelijkheid voor passende begeleiding binnen en buiten de praktijk.

Het platform werkt voor dit alles niet alleen actief samen met andere clusters en commissies binnen de KNMvD, maar ook met externe partners binnen het veld van de (jonge) dierenarts. Dit resulteert in diverse evenementen en activiteiten, waarbij de jonge dierenarts centraal staat.

Evenementen

Regelmatig organiseert het PJD evenementen die aansluiten bij de behoeften en wensen van jonge dierenartsen. Het meest bekend is het jaarlijks PJD Symposium, dat zich voornamelijk richt op het ontwikkelen van ‘soft skills’. Daarnaast organiseert het PJD ook andere leerzame en inspirerende evenementen, zoals mini-symposia, workshops, webinars, speeddate-sessies en sociale activiteiten zoals de Ouwe-lullen WSB in samenwerking met de D.S.K. Houd de social media pagina’s van het PJD en de veterinaire agenda in de gaten voor evenementen die interessant zijn voor jou!

Goede arbeidsomstandigheden voor jonge dierenartsen

Het PJD wil graag het belang van goede arbeidsomstandigheden voor pas afgestudeerde dierenartsen onder de aandacht brengen. Een goede begeleiding in de eerste jaren is essentieel voor een soepele overgang van faculteit naar praktijk. Daarnaast is dit van groot belang om uitval en het vroegtijdig verlaten van de praktijk door jonge dierenartsen te voorkomen. Het PJD verzamelt informatie over deze zaken onder andere middels hun tweejaarlijkse enquête onder jonge dierenartsen. De resultaten van voorgaande enquêtes vind je onder downloads. Om de kennis op het gebied van begeleiding van jonge dierenartsen te vergroten heeft het PJD het document ‘Handvatten Jonge Dierenarts’ gepubliceerd. Het Platform Jonge Dierenartsen benadrukt in dit document geen “one-size-fits-all” oplossing te hebben. Wel hoopt ze dat het document leidt tot nieuwe inzichten en praktische tips om het inwerken en begeleiden van jonge dierenartsen te professionaliseren en optimaliseren.

Gelukkig zijn er een hoop werkgevers die het goede voorbeeld geven. Deze mensen en klinieken zet het PJD graag in het zonnetje met de ‘Werkgever van het jaar’ award! Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een werkgever of praktijkmanager die zich dat jaar op een bijzondere manier heeft ingezet om voor jonge dierenartsen een fijne en veilige werkplek te creëren. Wij hopen dat dit ook andere praktijken kan inspireren en motiveren.

Coachbank

Als jonge dierenarts is het niet vreemd om af te toe twijfels te hebben over je carrière. Past dit werk wel bij me? Waar liggen kansen om me verder te ontwikkelen? Hoe kan ik mijn werk-privébalans verbeteren? En praten met een collega of je praktijkeigenaar ligt bij dit soort zaken niet altijd voor de hand. Daarom is er de KNMvD Coachbank. Hier kun je als student of jonge dierenarts in contact komen met ervaren collega’s.

Dierenartsen binnen en buiten de praktijk bieden hier vrijwillig hun ondersteuning aan. Dit kan over allerlei verschillende zaken gaan. Denk aan vakinhoudelijke vragen, persoonlijke ontwikkeling, carrièremogelijkheden, solliciteren en arbeidsvoorwaarden, ondernemen et cetera. Je kan het allemaal bespreken met een coach die jij zelf uitkiest! Het contact met je coach kan variëren van eenmalig of af en toe telefonisch contact tot en met regelmatige live sessies. Samen bepaal je welk traject jullie ingaan en hoe jullie dit vormgeven.

De Coachbank is bedoeld voor álle jonge dierenartsen en studenten. Nieuwsgierig geworden naar de ondersteuning die coaches jou kunnen bieden? Klik hier en begin je zoektocht naar een coach!

Wist je dat:
  • Je als lid van de KNMvD jouw arbeidscontract gratis kunt opsturen om door ons te laten checken? (mail jouw arbeidscontract naar secretariaat@knmvd.nl)
  • Je lidmaatschap fiscaal aftrekbaar is? Of dat je jouw werkgever kunt vragen een deel van het brutoloon in te ruilen voor een kostenvergoeding van de lidmaatschapskosten? Het fiscale voordeel kan oplopen tot wel 49,5%. Meer informatie vind je hier.
  • We een dossier hebben speciaal voor dierenartsen afgestudeerd in het buitenland?
  • Je in onze kennisbank voor leden snel antwoord kunt vinden op diverse onderwerpen. Denk hierbij aan formularia voor diergeneeskunde, informatie over dierenwelzijn en over wet- en regelgeving.

 

Platform Jonge Dierenartsen, vóór en dóór jonge dierenartsen

Uiteraard zijn ideeën en wensen van jonge dierenartsen meer dan welkom. Heb je een idee of wens, laat ons dat dan zeker weten: pjd@knmvd.nl. Op de hoogte blijven van activiteiten en informatie voor jonge dierenartsen: volg ons via onze Instagram en Facebook.

Naar de coachbank
Aan het werk als dierenarts
Vacatures
Stagelopen tijdens je studie

 

Commissies

Symposiumcommissie

 

Voor en door jonge dierenartsen

Word lid, denk mee, doe mee, praat mee. Je hebt er meer aan dan je denkt!

Nieuws

 

 

Bestuur