De druk op de spoedzorg voor huisdieren is op dit moment uitzonderlijk hoog. Dat meldt de KNMvD, de beroepsvereniging voor dierenartsen. Dierenartsen door het hele land zetten zich dag en nacht in om zieke en gewonde dieren de juiste zorg te bieden. Ook spoedklinieken draaien op volle toeren en kunnen de toestroom van patiënten nog maar nét aan. Dit betekent dat eigenaren mogelijk verder moeten reizen of langer moeten wachten op behandeling, met name wanneer de situatie niet levensbedreigend is.
Waarom juist nu, midden in de zomer, de druk zo hoog is, is lastig te verklaren. Wel zien dierenartsen een toename van typisch zomergerelateerde spoedgevallen: honden met grasaren in neus of oor, oververhitting, katten die van balkons vallen of honden die ziek zijn door blauwalg.
“Elk seizoen brengt zijn eigen uitdagingen,” zegt Lisanne Bolt, spoedarts bij AniCura MCD in Amsterdam. “Maar we merken dat we onze grenzen bereiken. We willen er voor ieder huisdier zijn. Toch moeten we soms doorverwijzen naar andere spoedklinieken of huisdieren langer laten wachten op hun nodige zorg. Dat is ontzettend verdrietig – voor baasjes én hun zieke of gewonde huisdier. Onze teams doen er alles aan om te helpen. Maar we vragen ook begrip: de druk is hoog en de zorgcapaciteit niet onbeperkt.”
Ook bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht is het alle hens aan dek. “Het is elk jaar druk in de periode tussen zeg mei en september, maar we moeten echt alles op alles zetten. Onze dierenartsen en paraveterinairen draaien overuren, en stellen vakanties uit tot het najaar om de zorg voor dieren en hun eigenaren te kunnen waarborgen,” aldus Joris Robben, dierenarts-specialist en hoofd van de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden-Nederland.
Dierenartsen doen een dringend beroep op eigenaren om buiten openingstijden altijd eerst telefonisch contact op te nemen met de spoeddienst.
“Tijdens het telefoongesprek doen wij een triage: we beoordelen op basis van de klachten of directe zorg nodig is,” legt Miyuki Yokoi, triagist en dierenarts bij Evidensia Dierenziekenhuis Hart van Brabant in Waalwijk, uit. “Maar ook aan de telefoon is het erg druk en Het helpt enorm als mensen vooraf bedenken, of zelfs opschrijven, wat ze willen vertellen of vragen. Zo kunnen wij gerichter en efficiënter helpen.”
Volgens Miyuki is het zeker niet altijd nodig om langs te komen bij de spoedkliniek. “Vaak kunnen we mensen geruststellen en adviseren om de volgende dag contact op te nemen met de eigen dierenarts. Zo houden we de spoedzorg beschikbaar voor de echte noodgevallen.”
De beroepsvereniging voor dierenartsen erkent dat er knelpunten zijn in de spoedzorg voor gezelschapsdieren. Een sectorbrede werkgroep is daarom bezig met het in kaart brengen van de knelpunten en het schetsen van mogelijke oplossingen.
Hoewel niet alle spoedsituaties te voorkomen zijn, kunnen huisdiereigenaren met goede voorbereiding en alertheid veel leed én kosten besparen. De KNMvD geeft de volgende tips: