Recorddrukte bij spoedzorg voor huisdieren: dierenartsen vragen begrip en voorbereiding

De druk op de spoedzorg voor huisdieren is op dit moment uitzonderlijk hoog. Dat meldt de KNMvD, de beroepsvereniging voor dierenartsen. Dierenartsen door het hele land zetten zich dag en nacht in om zieke en gewonde dieren de juiste zorg te bieden. Ook spoedklinieken draaien op volle toeren en kunnen de toestroom van patiënten nog maar nét aan. Dit betekent dat eigenaren mogelijk verder moeten reizen of langer moeten wachten op behandeling, met name wanneer de situatie niet levensbedreigend is.

Geen duidelijke oorzaak voor piekdrukte

Waarom juist nu, midden in de zomer, de druk zo hoog is, is lastig te verklaren. Wel zien dierenartsen een toename van typisch zomergerelateerde spoedgevallen: honden met grasaren in neus of oor, oververhitting, katten die van balkons vallen of honden die ziek zijn door blauwalg.

“Elk seizoen brengt zijn eigen uitdagingen,” zegt Lisanne Bolt, spoedarts bij AniCura MCD in Amsterdam. “Maar we merken dat we onze grenzen bereiken. We willen er voor ieder huisdier zijn. Toch moeten we soms doorverwijzen naar andere spoedklinieken of huisdieren langer laten wachten op hun nodige zorg. Dat is ontzettend verdrietig – voor baasjes én hun zieke of gewonde huisdier. Onze teams doen er alles aan om te helpen. Maar we vragen ook begrip: de druk is hoog en de zorgcapaciteit niet onbeperkt.”

Uitzonderlijke inzet van personeel

Ook bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht is het alle hens aan dek. “Het is elk jaar druk in de periode tussen zeg mei en september, maar we moeten echt alles op alles zetten. Onze dierenartsen en paraveterinairen draaien overuren, en stellen vakanties uit tot het najaar om de zorg voor dieren en hun eigenaren te kunnen waarborgen,” aldus Joris Robben, dierenarts-specialist en hoofd van de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden-Nederland.

Niet alles is spoed: bel altijd eerst

Dierenartsen doen een dringend beroep op eigenaren om buiten openingstijden altijd eerst telefonisch contact op te nemen met de spoeddienst.
“Tijdens het telefoongesprek doen wij een triage: we beoordelen op basis van de klachten of directe zorg nodig is,” legt Miyuki Yokoi, triagist en dierenarts bij Evidensia Dierenziekenhuis Hart van Brabant in Waalwijk, uit. “Maar ook aan de telefoon is het erg druk en Het helpt enorm als mensen vooraf bedenken, of zelfs opschrijven, wat ze willen vertellen of vragen. Zo kunnen wij gerichter en efficiënter helpen.”
Volgens Miyuki is het zeker niet altijd nodig om langs te komen bij de spoedkliniek. “Vaak kunnen we mensen geruststellen en adviseren om de volgende dag contact op te nemen met de eigen dierenarts. Zo houden we de spoedzorg beschikbaar voor de echte noodgevallen.”

Knelpunten oplossen

De beroepsvereniging voor dierenartsen erkent dat er knelpunten zijn in de spoedzorg voor gezelschapsdieren. Een sectorbrede werkgroep is daarom bezig met het in kaart brengen van de knelpunten en het schetsen van mogelijke oplossingen.

Wat kunnen huisdiereigenaren zelf doen?

Hoewel niet alle spoedsituaties te voorkomen zijn, kunnen huisdiereigenaren met goede voorbereiding en alertheid veel leed én kosten besparen. De KNMvD geeft de volgende tips:

  1. Zorg voor preventieve gezondheidszorg
    Laat uw dier jaarlijks controleren en vaccineren. Zo kunnen aandoeningen vroegtijdig worden opgespoord en vaak worden voorkomen.
  2. Wacht niet te lang bij twijfel
    Als uw dier overdag al langere tijd ziek oogt of afwijkend gedrag vertoont, neem dan op tijd contact op met uw eigen dierenarts. Wacht niet tot buiten openingstijden – dat voorkomt onnodige spoedbezoeken en hoge kosten.
  3. Let op grasaren
    Grasaren kunnen in de zomer ernstige problemen veroorzaken. Ze dringen via de vacht, neus, oren of mond het lichaam binnen. Controleer uw dier daarom regelmatig op grasaren, vooral na een wandeling.
  4. Voorkom oververhitting
    Bied op warme dagen voldoende drinkwater, zorg voor schaduwrijke, geventileerde plekken en vermijd inspanning tijdens de heetste uren van de dag.
    Laat uw hond nóóit achter in een geparkeerde auto, ook niet met een raampje open.
  5. Maak ramen en balkons veilig voor katten
    Katten vallen regelmatig van grote hoogte of raken bekneld in kantel- of kiepramen. Er zijn diverse producten op de markt om ramen en balkons kat-proof te maken. Voorkomen is in deze gevallen écht beter dan genezen.
  6. Let op vergiftiging
    Veel huisdieren worden jaarlijks opgenomen vanwege vergiftiging. Houd gevaarlijke stoffen daarom buiten bereik. Let op met:
  • Chocolade, druiven, rozijnen, xylitol (zoetstof in o.a. kauwgom en suikervrije producten)
  • Ongediertebestrijdingsmiddelen (zoals rattengif en slakkenkorrels)
  • Lelies (voor katten extreem giftig)
  • Schoonmaakmiddelen, met name terrasreinigers (groene aanslagreinigers)
  1. Wees alert tijdens het barbecueën
    Voor honden is de geur van vlees vaak onweerstaanbaar. Laat een barbecue daarom nooit onbeheerd achter. Honden proberen soms gloeiendheet vlees van het rooster te pakken, met brandwonden tot gevolg.
    Ruim botjes en gebruikte satéprikkers meteen op in een afgesloten prullenbak. Dierenartsen zien regelmatig honden die deze hebben ingeslikt, wat tot ernstige complicaties kan leiden.
  2. Pas op voor blauwalg
    Veel honden nemen op warme dagen graag een duik. Let goed op: sommige wateren zijn in de zomer besmet met blauwalg – een bacterie die gevaarlijk is voor mens en dier.
    Lees altijd de waarschuwingen bij recreatieplassen en laat uw hond bij voorkeur niet zwemmen in stilstaand water.
Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen