Het aantal besmettingen in Italië staat momenteel op 20 besmette locaties op Sardinië en één op het vaste land, in Lombardije. De laatste informatie uit Frankrijk is dat op dit moment 26 besmette locaties zijn vastgesteld, in de departementen Savoie (17 locaties) en Haute-Savoie (9 locaties). Het huidige beperkingsgebied waar preventieve maatregelen van toepassing zijn wordt aangepast naar aanleiding van de laatste bekende besmettingen. Officiële berichtgeving over de laatste stand van zaken betreffende regionalisatie van de gebieden zal de Europese Commissie spoedig vaststellen. Meer informatie over de maatregelen in de beperkingsgebieden en regionalisatie kan hier worden gevonden voor Italië en hier voor Frankrijk.
Frankrijk en Italië (Sardinië) hebben aangekondigd noodvaccinatie uit te gaan voeren en hebben het plan bij de Europese Commissie ingediend. Daarnaast bereidt Zwitserland preventieve vaccinatie voor. De landen hebben een beroep gedaan op de Europese Commissie om vaccin te verkrijgen uit de EU-vaccinbank. Het is de verwachting dat er binnenkort wordt gestart met vaccineren.
In Nederland zijn enkele bedrijven onderzocht die mogelijke risicodieren hadden ontvangen uit Frankrijk. In de Kamerbrief van 14 juli 2025 is hierover gecommuniceerd. De onderzoeken op LSD-virus en testen op antistoffen waren negatief voor alle geïmporteerde dieren.
Naar aanleiding van nieuwe besmettingen in Frankrijk heeft de NVWA een aanvullende tracering uitgevoerd. Daarbij zijn tot nu toe 4 mogelijke risicodieren uit de regio (niet zijnde de beschermingsgebieden, daaruit is geen transport mogelijk) aangevoerd op één bedrijf in Nederland. Uit voorzorg is het bedrijf geblokkeerd en worden de runderen klinisch beoordeeld, bemonsterd en bij WBVR getest op aanwezigheid van het LSD-virus en op antistoffen tegen het virus. Indien er andere mogelijke risicotransporten bekend zijn, is het verzoek om deze te melden bij de NVWA.
Een besmetting met LSD-virus heeft grote gevolgen voor diergezondheid, -welzijn en de financiële situatie van veehouders. Het is daarom van het grootste belang om te voorkómen dat LSD-virus in Nederland wordt geïntroduceerd. Import van besmette dieren is hierbij de belangrijkste risicofactor. De situatie in Frankrijk is nog altijd dynamisch en de verwachting is daarom dat de grenzen van de beperkingsgebieden de komende periode zullen wijzigen, omdat het virus verder wordt verspreid. Dit betekent dat importen van runderen uit gebieden grenzend aan de beperkingszones mogelijk ook riskant zijn. Zodra de nieuwe beperkingszones zijn vastgesteld, is het niet mogelijk om dieren te exporteren uit deze gebieden. Indien er aanvullende informatie is over risicotransporten uit deze gebieden in de afgelopen weken, dan is het verzoek om deze te melden bij de NVWA. Ook wijst LVVN nogmaals op de verplichting voor transporteurs om bij terugkeer uit lidstaten waar LSD is vastgesteld, een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) uit te voeren van de transportmiddelen voor evenhoevigen.
Afgelopen vrijdag 11 juli hebben de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD) en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), op verzoek van LVVN, een webinar gehouden over LSD. Mocht u dit webinar niet hebben kunnen luisteren, of wilt u het delen met andere geïnteresseerden. Het webinar is hier terug te kijken.
Het is van groot belang waakzaam te zijn in de omgang met mogelijke risicotransporten. Mocht u een vermoeden hebben dat runderen, buffels of bizons ziekteverschijnselen vertonen die kunnen wijzen op LSD, meldt dit dan direct bij de NVWA (telefoonnummer: 045 – 5453188). Het is in ons allerbelang om de Nederlandse dierpopulatie en dierhouders te beschermen tegen de impact van een besmetting met LSD in Nederland.