Onlangs is in diverse media te zien en lezen dat de Dierenbescherming en Caring Vets pleiten voor het verplichten van een huisdierverzekering. Wij zijn naar aanleiding hiervan door diverse media benaderd, en is ons standpunt toegelicht. Omdat niet al deze media onze reactie publiceert en we graag wel onze zienswijze delen, zetten we onze belangrijkste punten op een rij.
Het cluster Gezelschapsdieren van de KNMvD is voorstander van huisdierverzekeringen. Allereerst omdat je zo deels indekt, op het moment dat je dier ziek wordt, voor de onverwachte ziektekosten. Want ieder huisdier kan ziek worden.
Het cluster Gezelschapsdieren van de KNMvD ziet graag dat alle (toekomstige) huisdiereigenaren zich bewust zijn van het feit dat een huisdier ook dierenartskosten met zich meebrengt. Denk dus vooraf na over wat voor een soort huisdier je koopt. Want de kosten van het hebben van een huisdier gaan veel verder dan het kopen van voer, een mand en een speeltje. En helaas zijn er rassen/soorten die veel meer gebreken krijgen dan anderen. En zo kunnen jonge dieren kunnen allerhande ‘kinderziektes’ krijgen maar op iedere leeftijd kunnen zich onverwachte ziektes voorkomen. En de kosten zijn vaak even hoog als die voor ons mensen maar als je niet verzekerd bent moet je die kosten wel zelf dragen. En die kosten kunnen fors oplopen.
Wij zijn geen voorstander van een verplichte huisdierverzekeringen maar raden het dus wel aan. Informeer vooraf goed wat er precies gedekt wordt. Niet iedere verzekering is hetzelfde en het ‘eigen risico’ en wat ze vergoeden kan fors verschillen.
Tot slot moet er ook aandacht zijn voor preventieve zorg, en niet alleen curatieve zorg (waar je je dus voor kan verzekeren). Er zijn veel rassen met diverse erfelijke gebreken, en het moet gestimuleerd blijven worden om dieren zo gezond mogelijk te fokken. Om die reden hebben de faculteit Diergeneeskunde, de KNMvD en een deel van de georganiseerde kynologie (Cynophilia) de stichting Fairdog opgericht. Deze stichting wil vraag en aanbod van gezond gefokte honden bij elkaar brengen. Want uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen.