Vanaf 1 juli 2025 verandert de aanpak voor het signaleren van blauwtong in Nederland. De monitoring van de ziekte wordt voortaan landelijk gecoördineerd door Royal GD, in samenwerking met aangewezen regionale dierenartsenpraktijken. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft dit nieuwe systeem ontwikkeld in overleg met de sector en advies van een deskundigenpanel (NVWA, GD, WBVR).
Wat verandert er voor dierenartsen?
Het kosteloos testen van individuele dieren met klinische klachten komt te vervallen. In plaats daarvan is Nederland opgedeeld in twintig regio’s, elk met een aangewezen praktijk die bloedmonsters van herkauwers met blauwtongverschijnselen verzamelt. Deze monsters worden door GD naar WBVR gestuurd, waar wordt getest op de aanwezigheid van het blauwtongvirus, met specifieke aandacht voor serotype 3 en 12. De aangewezen praktijken nemen monsters van veertien UBN’s per regio, drie dieren per bedrijf.
Dierhouders mogen nog altijd op eigen kosten dieren laten testen.
Let op: blauwtong is en blijft een meldingsplichtige dierziekte (categorie C). Verdenkingen moeten ook na 1 juli bij de NVWA worden gemeld via het online meldformulier.
Het nieuwe monitoringssysteem wordt aan het eind van het jaar geëvalueerd. De resultaten bepalen het beleid voor 2026 en kunnen bijdragen aan het terugkrijgen van de BTV-vrijstatus op termijn.
Bekijk de website van Royal GD. Ook voor vragen verwijzen we je naar Royal GD.