Dierenartsen pleiten voor duurzame, gezonde hondenfokkerij

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben op 5 februari gehoord dat de Raad van Beheer – als vertegenwoordiger van rashondenverenigingen – heeft besloten om uit de sector-brede samenwerking FairDog te stappen. FairDog is een samenwerkingsverband waarin onder meer dierenartsen, dierenbeschermingsorganisaties, fokkers en wetenschappers streven naar een gezond en sociaal aanbod van honden in Nederland.

Vóór het behoud van rassen, maar dan wel gezonder
De KNMvD betreurt het vertrek van de Raad van Beheer, maar ziet tegelijkertijd dat de situatie niet langer houdbaar is. Maico Boumans, voorzitter van het Cluster Gezelschapsdieren: “Voor dierenartsen staan de gezondheid en het welzijn van dieren voorop. Daar hoort logischerwijs de garantie bij dat er geen stambomen worden uitgegeven aan rassen met gezondheidsproblemen, die illegaal worden gefokt. Als een voorzitter van de Raad van Beheer – die notabene zelf dierenarts is – die garantie niet kan bieden, dan is dat ondermijnend voor het voortbestaan van gezonde hondenrassen. Dit conflicteert met de diergezondheid. Daarom kunnen wij als dierenartsen niet achter deze koers van de Raad van Beheer staan. Samen met de faculteit Diergeneeskunde zetten wij ons in vóór het behoud van rassen, maar dan wel gezonder.”

Volgens de dierenartsen mag het niet zo zijn dat een koerswijziging bij de Raad van Beheer het voortbestaan van rassen op scherp zet. Gelukkig zien zij ook dat veel rasverenigingen en groepen binnen de Raad van Beheer zich juist wel inzetten voor de gezondheid van hun geliefde ras. Een voorbeeld hiervan is Cynophilia, één van de oprichters van de Raad van Beheer. De inschrijving van Cynophilia in FairDog is een logische vervolgstap, omdat zij wel de garantie kan bieden dat er geen stambomen worden uitgegeven aan rassen met gezondheidsproblemen, die illegaal worden gefokt.

Op naar een duurzame toekomst voor de fokkerij van rashonden
De KNMvD en de faculteit Diergeneeskunde zien de toekomst van FairDog positief tegemoet. Het past bij een opbouwfase dat er gaandeweg partijen aan- of afhaken. Een dergelijk natuurlijk selectieproces maakt meteen duidelijk welke partijen bereid zijn om naar een duurzame hondenfokkerij toe te bewegen. De rashondenwereld blijkt twee stromingen te kennen. Enerzijds een conservatieve stroming, die de nieuwe ontwikkelingen en inzichten op het gebied van genetische gezondheid niet accepteert. Anderzijds is er een grote groep fokkers die het belang van genetische gezondheid wel erkent en op zoek wil gaan naar een duurzame toekomst voor de fokkerij van rashonden. In Cynophilia zien de dierenartsen een club die prima in staat is om het gat op te vullen dat de Raad van Beheer in de vertegenwoordiging van rashondenfokkers achterlaat.

De KNMvD en de faculteit Diergeneeskunde kijken dan ook met vertrouwen naar de toekomst van FairDog en zullen zich samen met de overige partijen blijven inzetten voor gezonde en sociale honden in Nederland.

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen