In Italië en Frankrijk zijn de afgelopen dagen meerdere besmettingen van Lumpy Skin Disease (LSD) gemeld. Vorige week is er in Orani (regio Sardinië, Italië) op een bedrijf bij 7 runderen (koppelgrootte: 131) LSD vastgesteld. De eerste verschijnselen zijn op 20 juni waargenomen en op 21 juni is LSD bevestigd.
Italië heeft de Europese Commissie, de Europese lidstaten en de andere landen die lid zijn van de World Organisation for Animal Health (WOAH) op 23 juni over deze besmettingen officieel geïnformeerd (WAHIS).
Op Sardinië zijn inmiddels meerdere verdenkingen gemeld en tevens ook een besmetting in de regio Lombardije, op het vasteland. Het bedrijf in de Lombardije is een contactbedrijf van een van de besmette locaties in Sardinië. Eind vorige week is een EUVET-specialistenteam naar Italië gestuurd.
Inmiddels is ook een besmetting met LSD in het zuiden van Frankrijk vastgesteld. Hier gaat het om een bedrijf met 58 runderen in Chambéry (regio Auvergne-Rhône-Alpes).
Op 23 juni werden de eerste verschijnselen gezien, op 29 juni is de besmetting vastgesteld. Tot dusver zijn 15 dieren klinisch ziek en is één doodgegaan.
Deze Franse uitbraak is gisteren in WAHIS gemeld (WAHIS). De vermoedelijke oorsprong van deze uitbraak is niet beschreven.
De Italiaanse en Franse overheid hebben, zoals de AHR (2016/429) en de gedelegeerde verordening (EU) 2020/687 voorschrijven, de bedrijven geblokkeerd en beperkingszones ingesteld.
Tot zover bekend is, zijn de betreffende bedrijven nog niet geruimd, maar zal dit wel gebeuren. Er wordt een risicoanalyse door de NVWA uitgevoerd naar riskante contacten tussen deze landen/regio’s en Nederland, onder andere de aanvoer van levende dieren en producten. Op deze manier kan de overheid beoordelen hoe groot de kans is dat LSD-virus in de afgelopen periode vanuit Frankrijk en/of Italië naar Nederland is verplaatst. Voor Italië is inmiddels vastgesteld dat er geen risicovolle directe transporten hebben plaatsgevonden; voor Frankrijk wordt dit nu nagegaan.
Desondanks vraagt LVVN de sector om medewerking door aanvullende informatie over aanvoer van gevoelige dieren uit Frankrijk en Italië, die in TRACES niet direct te traceren zijn, zoals via verzamelcentra, door te geven aan de NVWA. Daarnaast roept LVVN, zoals bij alle besmettelijke ziekten op om verdenkingen zo snel mogelijk te melden bij de NVWA en de bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen, zoals ook de gedelegeerde verordening (EU) 2020/687 voorschrijft. LVVN heeft een herzien beleidsdraaiboek voor LSD opgesteld. Daarnaast bevat de gedelegeerde verordening (EU) 2020/687 een duidelijk kader voor een besmetting met LSD; dit kader vormt de basis voor het beleidsdraaiboek.
LSD is een categorie A-ziekte (bestrijdingsplichtig) bij bizons, runderen, buffels, schapen en geiten. De ziekte wordt veroorzaakt door een pokkenvirus, dat verwant is met het schapen- en geitenpokkenvirus.
Verspreiding vindt plaats vooral via vectoren (diverse vliegen, knutten en muskieten) maar ook, zij het in mindere mate, door direct contact tussen besmette dieren.
Verschijnselen die worden waargenomen zijn koorts, slechte eetlust, vergrote lymfeknopen, kwijlen, en reductie van de melkgift.
Ook kunnen oogontstekingen voorkomen. Later ontstaan pijnlijke pokken over het lichaam (in het bijzonder op de kop, nek, uier en perineum) en kunnen ook ontstekingen in bek, luchtwegen, uier en gewrichten en/of pezen ontstaan. Besmette dieren kunnen doodgaan aan de ziekte.
Op de websites van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD) is meer informatie beschikbaar over LSD.