5 accreditatie
punten

Bloed- en urineonderzoek: waar moet je op letten?

  16 november 2021  in Faculteit Diergeneeskunde, Münsterlaan 7, Utrecht

Hematologisch en klinisch-chemisch bloedonderzoek wordt vaak in de dierenartspraktijk gebruikt om tot een diagnose te komen. Of het bloed of de urine nou onderzocht wordt in het in-huis- laboratorium of wordt opgestuurd naar een referentielaboratorium, kennis over wat de uitslag kan beïnvloeden is essentieel. In deze workshop komen verschillende typen bloedbuizen, de verwerking, de bewaring […]


Inschrijven voor dit evenement

Hematologisch en klinisch-chemisch bloedonderzoek wordt vaak in de dierenartspraktijk gebruikt om tot een diagnose te komen. Of het bloed of de urine nou onderzocht wordt in het in-huis- laboratorium of wordt opgestuurd naar een referentielaboratorium, kennis over wat de uitslag kan beïnvloeden is essentieel. In deze workshop komen verschillende typen bloedbuizen, de verwerking, de bewaring en de verzending hiervan aan bod.

Urineonderzoek kan het beste volgens een standaard protocol worden uitgevoerd; hierbij hoort naast de stripanalyse ook een microscopisch onderzoek van het urinesediment.

Bij het hematologisch onderzoek is het microscopisch beeld van een bloeduitstrijkje een waardevolle aanvulling op de uitslagen van de hematologie analyzer. U gaat aandachtig kijken naar de rode bloedcellen voor aanwijzingen voor een mogelijke oorzaak van bloedarmoede. U gaat verschillende witte bloedcellen onderscheiden en een differentiatie uitvoeren. Daarbij kan het zomaar gebeuren dat u een bloedparasiet tegenkomt.

Deze workshop is een leuke en praktische combinatie van theorie en het zelfstandig bekijken van diverse bloed- en urinepreparaten. U krijgt uitleg over het instellen van de microscoop en leert zelfs hoe u uw mobiele telefoon kunt gebruiken voor het maken van foto’s van wat u door de microscoop ziet.

De workshop is bedoeld voor Paraveterinairen en dierenartsen met of zonder ervaring in het doen van bloed- en urineonderzoek die willen leren hier zelfstandig mee aan de slag te gaan.

Deze workshop wordt gegeven door twee docenten die jarenlange ervaring hebben met het uitvoeren en analyseren van bloed- en urineonderzoek, namelijk Jos Vossen en Marrit Prins.

Belangrijke informatie:

Datum
16 november 2021
Accreditatie punten
5 punten
Categorie
Workshop/practicum
Vakgebieden
(Laboratorium)diagnostiek
Doelgroep
Diersoort overschrijdend