Dierenartsen in de media

Dierenartsen komen met enige regelmaat in de media. Hier lichten wij deze mediaoptredens uit. 
Ook in de media geweest? Ben jij als KNMvD-lid ook in de media geweest en wil je meegenomen worden in dit overzicht? Tip ons dan door een e-mail te sturen naar webmaster@knmvd.nl. 

2024

Februari

Een dating-app voor honden?
8 februari 2024
In de natuurrubriek bij NPO Radio “Langs de Lijn En Omstreken” bespreekt dierenarts Peter Klaver een mogelijke dating-app voor honden, om zo een match te vinden om mee te fokken.
Luister hier terug

Januari
Dierenartsen waarschuwen voor katten-coronavirus op Cyprus: ‘Maar één kat hierheen is al een probleem’
10 januari 2024
We moeten er als dierenartsen in Nederland niet in denken dat de besmettelijke variant van FIP dat momenteel op Cyprus heerst onder (zwerf)katten naar Nederland komt. De KNMvD publiceerde daar een nieuwsbericht over, de Telegraaf naam de waarschuwing over.
Lees het artikel hier
Ook de dierenarts gaat duurzaam
7 januari 2024
Van het recyclen van OK-jassen tot het verminderen van diergeneesmiddelengebruik. Ook de diergeneeskunde wordt steeds duurzamer. Dagblad Trouw sprak met Hans Nieuwendijk, dierenarts en tevens oprichter van De Groene Veterinair en dierenarts Anton Fennema over de verduurzaming van het vak.
Lees het item hier

2023

December

Verboden huisdieren per juli 2024 bij Eigen Huis en Tuin
20 december 2023
Over een half jaar is het zover, dat treedt de positieflijst zoogdieren in werking. In Eigen Huis en Tuin vertelt dierenarts Piet Hellemans over de lijst en hoe deze tot stand is gekomen.
Bekijk het hier terug 

Verplichte dierenverzekering goed idee? Radio 1: geld of je leven
14 december 2023
Er kan steeds meer in de diergeneeskunde, en baasjes vragen ook steeds meer. Daar zit een prijskaartje aan. Moeten mensen zich verplicht indekken tegen (hoge) dierenartskosten? Op Radio 1 gingen dierenartsen Marieke van Aalst en Servé Smeets hierover in gesprek.
Luister het item hier terug

Spoedzorg onder de loep bij KRO Pointer
10 december 2023
Waar kun je in de nacht nog langs bij de dierenarts in Noord Holland? KRO Pointer deed er onderzoek naar. Dierenarts Maurice Kuyten uit Zwaag is volgens het programma een van de weinige collega’s die nog beschikbaar is voor klanten van zichzelf, en van anderen. Maar toch moeten de meesten volgens Pointer met hun huisdier naar Amsterdam, waar veel klinieken hun spoedzorg onderbrengen. Zo ook klanten van dierenarts Ilona Wegman. Zij legt in het programma uit dat steeds meer klinieken zich terugtrokken uit de samenwerking, en het daardoor niet meer houdbaar was. Het programma nam ook nog een kijkje in een dierenziekenhuis van AniCura waar ze hoogwaardige en specialistische (spoed)zorg leveren.
Lees hier het artikel en kijk het programma terug

November

Koop geen kortsnuitige katten bij het Jeugdjournaal
7 november 2023
Kortsnuitige katten lijden aan hun uiterlijk. Dierenarts Stijn Peters mocht bij het Jeugdjournaal uitleggen met welke gezondheid- en welzijnsproblemen dierenartsen deze katten mee te maken hebben.
Bekijk het item hier

Dierenartsen slaan alarm om mode-katten: ‘Altijd benauwd en ziek door ‘schattige’ snoet’
6 november 2023
Korte neus, zieke keus. Dierenarts Martin Arens mocht bij de Telegraaf uitleggen wat voor problemen hij zoal in de praktijk ziet bij kortsnuitige katten.
Lees het artikel (voor abonnees van de Telegraaf)

KASSA: Dierenartsen slaan alarm om gezondheidsproblemen kortsnuitige katten
4 november 2023
Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties starten deze week de campagne ‘Koop geen kortsnuitige kat’. Dat doen ze om aandacht te vragen voor gezondheidsproblemen van deze dieren. Doordat ze zo’n platte neus hebben, kampen kortsnuitige katten met allerlei ernstige gezondheidsproblemen en -complicaties.
Bekijk het item hier terug

Oktober

Zijn huisdieren straks alleen nog voor de rijken?
30 oktober 2023
Steeds meer mensen hebben moeite met rondkomen en geven aan moeite te hebben met het betalen van de dierenarts. Kun je straks met een kleine beurs nog wel een huisdier hebben? De Kwestie van de EO dook in het onderwerp en sprak onder andere met gepensioneerd dierenarts Bert van Toor van stichting Minimaatje en dierenarts Ellis van Saaze.
Lees meer

Dierenarts Maurice helpt dag en nacht en dat is een uitzondering in Noord-Holland
22 oktober 2023
Sommige regio’s kampen met een groter tekort aan dierenartsen dan anderen. NH-nieuws ging langs bij dierenarts Maurice Kuyten over hoe hij zijn spoeddiensten regelt.
Lees het artikel

Lange dagen dierenarts door blauwtong: ‘Ook dit drama gaat voorbij’
15 oktober 2023
Dierenartsen hebben het druk met blauwtong, dierenartsen maken lange dagen en zien veel ernstig zieke dieren. Boerderij interviewde dierenarts Liza Dekker over de uitbraak.
Lees het artikel hier

Dierenkliniek Emmeloord al sinds 1966 de plek voor zieke huisdieren
3 oktober 2023
Omroep Flevoland interviewde Erik-Jan Tjalsma, van Dierenkliniek Emmeloord, dierenarts voor gezelschapsdieren,
Luister het interview hier terug

September

Waarom je vaak beter kan kiezen voor een hondentuig in plaats van een halsband
27 september 2023
Steeds meer hondenbaasjes kiezen voor een hondentuig, in plaats van een halsband. Dat heeft voordelen, legt dierenarts Piet Hellemans uit bij Eigen Huis & Tuin.
Bekijk het item hier terug

NRC over kosten dierenarts
8 september 2023
Welke tarieven dierenartsen rekenen, dat is aan praktijkhouders en bedrijven zelf. NRC deed onderzoek naar ICV Evidensia en publiceerde daar een uitgebreid artikel over.
Het artikel is hier te lezen (voor abonnees van NRC)

AD over kosten dierenarts
7 september 2023
Het AD sprak voor een artikel diverse eigenaren over de kosten die zij hebben betaald voor de veterinaire behandeling van hun huisdier.
Lees het artikel hier (voor abonnees van AD)

Blauwtong in Nederland; dierenarts Piet Vellema schetst de situatie
6 september 2023
Blauwtong is terug in Nederland. Dierenarts Piet Vellema vertelt in ‘Schaap’ over de klinische verschijnselen en behandelmogelijkheden.
Lees het artikel hier

Juni

Op1: De dierenarts wordt steeds duurder
5 juni 2023
Waar komt het door dat een bezoekje aan de dierenarts duurder wordt? In Op1 leggen dierenartsen Joyce Hofman en en Jasper Klaassen uit dat dit komt doordat er steeds meer kan in de diergeneeskunde.
Bekijk het item hier terug

Mei

Radio 1: Opkomst ketens en de tarieven van de dierenarts
27 mei 2023
Na TV en de krant, ook aandacht voor de tarieven van dierenartsen op de radio. Dierenarts Martijntje van der Veer schoof aan bij het programma Nieuwsweekend van omroep max op Radio 1. Ze vertelde over haar visie op de sector en haar keuze om door te gaan als zelfstandige kliniek,
Luister het item hier terug

Volkskrant ‘De dierenarts wordt onbetaalbaar’
25 mei 2023
Niet alleen de boodschappen en de energieprijzen stijgen, ook de dierenarts wordt steeds duurder. De Volkskrant interviewden dierenarts Wabe Bakker uit Leusden over waarom hij zijn praktijk verkocht aan een keten, en voordelen én vooroordelen die hierbij komen kijken.
Lees het artikel in de Volkskrant

EenVandaag: niet naar de dierenarts
22 mei 2023
Cijfers van het EenVandaag Opiniepanel laten zien dat 1 op de 5 huisdiereigenaren het afgelopen jaar een behandeling van hun huisdier heeft uitgesteld vanwege de kosten.  16% heeft helemaal afgezien van een bezoek aan de dierenarts.  Bekijk hier de cijfers van EenVandaag
Ook dierenarts Claartje Freriks herkent deze trend. In de uitzending van EenVandaag vertelde ze over haar nieuwe initiatief: een minima-spreekuur.
Bekijk de uitzending hier

‘Breng ziek knaagdier naar ons, niet verpletteren met stoeptegel’
18 mei 2023
Straks mag je niet meer je eigen cavia, konijn of hamster doden. Dierenarts Stijn Peters maakt dit gelukkig niet vaak mee, en vertelt in EditieNL over hoe euthanasie van een huisdier werkt.
De uitzending is terug te kijken via RTL XL. Lees hier het artikel.

Nieuwsuur: I&R hond, nog veel stappen te zetten
12 mei 2023
‘Het is kinderspel om een UBN aan te vragen om een hond te registreren’, met die boodschap belde TV-programma Nieuwsuur begin mei met de KNMvD. Ze hadden informatie gekregen uit een WOO-verzoek waaruit blijkt dat er sinds de invoering in november 2021 al ruim 50.000 UBN-nummers zijn uitgegeven. Nieuwsuur is in deze kwestie gedoken en sprak puppy-eigenaren die door de (malafide) handelaar gevraagd zijn om zelf een UBN-nummer aan te vragen en zo hun kersverse pup te registreren. Rondgang onder een aantal KNMvD-leden wees uit dat dierenartsen af en toe ook pups in de praktijk krijgen waarvan de nieuwe eigenaar de registratie zelf nog komt doen. Zo is het systeem uiteraard niet bedoeld, want zo blijft de handelaar uit beeld.
De Tierny Mepham, dierenarts bestuurslid van KNMvD Gezelschapsdieren reageerde op deze cijfers en vertelde over de mogelijke problemen die deze pups meebrengen. Ook deed ze in de uitzending een aantal voorstellen om het systeem te verbeteren.
Bekijk het item hier terug.

April

Foute fok: waarom ’s werelds kleinste hondje eigenlijk zielig is
Zo groot als een geld-briefje is hondje ‘Pearl’, en met 500 gram en 9,14 cm hoog mag deze chihuahua zich de kleinste van de wereld noemen. Nu.nl pikte dit ‘leuke’ dierennieuws op, maar werd al snel door lezers/reageerders gewezen op het feit dat dit nieuws helemaal niet leuk of goed is, maar juist zielig en zorgelijk. Nu.nl nam daarom contact op met de KNMvD om te vragen waarom dit zielig is, en wat de problemen zijn waar deze toy-hondje mee rondlopen. Paul Mandigers, veterinair neuroloog en voorzitter van KNMvD Gezelschapsdieren stond Nu.nl te woord. Lees het artikel hier.

Podcast: Wie de boer niet kent
In aflevering 3: Duurzaamheid. Melkveehouder Sandra en haar gezin boeren in balans met de natuur, oftewel natuurinclusief: kruidenrijk grasland dat CO2 opslaat, minder emissie, minder kunstmest en meer biodiversiteit. Wat daarbij komt kijken? Bernd Hietberg, dierenarts en weidecoach, legt uit hoe complex de weidegang is. Te beluisteren op Spotify.  

BNN/VARA Kassa: Welzijn paarden en pony’s op manege’s
1 april 2023
Paardenwelzijn is een hot topic, en de KNMvD wordt – mede dankzij de publicatie van de Whitepaper De Paardendierenarts en Paardenwelzijn – vaak gevraagd om te reageren en reflecteren op het onderwerp. Zo ook het programma Kassa. De journalisten van het programma hadden undercover beelden gemaakt van de huisvesting van paarden en pony’s op (FNRS-)maneges. Op de beelden was te zien dat pony’s en paarden in stands werden gehouden of weinig contact met soortgenoten konden hebben. Vivianne van Leeuwen, Erkende Paardendierenarts en tevens bestuurslid van de KNMvD en voorzitter van de commissie welzijn reageerde in de uitzending op de beelden. Bekijk het item hier terug.

Maart

Goedemorgen Nederland: Honden, katten en de zomertijd
22 maart 2023
Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen last hebben van de overgang van winter naar zomertijd. Dierenarts Martijntje van der Veer gaf in WNL tips aan huisdiereigenaren.
Bekijk het hier terug 

Februari

Volkskrant: Paardenwelzijn en de drafsport
5 februari 2023
In februari werd de eerste boete uitgedeeld aan een pikeur voor onnodig zweefgebruik in de drafsport.  De KNMvD werd gevraagd om te reflecteren op hulpmiddelengebruik in deze tak van sport. Vivianne van Leeuwen, Erkende Paardendierenarts en tevens bestuurslid van de KNMvD en voorzitter van de commissie welzijn stond de Volkskrant hierover te woord.
Lees het artikel

Januari
14 januari 2023
Radio 1 #luistertnaarjou over de wolf
Live interview met dierenarts Bernd Hietberg en melkveehouder uit Beilen over wat er speelt op het Drentse platteland.
Luister hier terug (vanaf minuut 38.10)
5 januari 2023
Radio 1 over de servalkat en zeepaardjes 
Dierenarts Peter Klaver wordt regelmatig uitgenodigd bij radio 1 om te praten over diergeneeskundige zaken. Begin januari mocht hij aanschuiven bij Radio 1 om te vertellen over zeepaardjes en over een onderzoek bij een Afrikaanse Servalkat.
Luister/bekijk het item
5 januari 2023
Nederlands Dagblad over dierenarts die geen opvolger kan vinden
Ondanks zijn inspanningen is het dierenarts Klaas Braam uit Veendam niet gelukt om een opvolger te vinden voor zijn praktijk. In het Nederlands Dagblad vertelt hij erover. Ook KNMvD-voorzitter Sophie Deleu reageert op deze worsteling.
Lees het artikel (voor abonnees)
3 januari 2023
Integrale visie op stikstof en de wolf
Dierenarts Bern Hietberg pleitte bij Radio 1 voor een integrale en langeretermijn-visie op de inrichting van het (platte)land. Volgens Hietberg is de politiek te veel bezig met kortetermijnoplossingen.
Luister het stuk hier terug (van 54 minuten)

2022

December

30 december 2022
Tips bij vuurwerkstress
Het einde van het jaar zorgt elk jaar weer voor veel stress bij onze viervoeters. Dierenarts Stijn Peters geeft eigenaren bij Omroep Brabant tips.
Bekijk het item

November

20 november 2022
Pointer
De wolf is terug, maar niet iedereen is daar blij mee. Hij zorgt voor angst en onrust. Is de situatie onhoudbaar geworden of was Nederland niet goed voorbereid op de terugkomst van dit roofdier? Bekijk de uitzending.

7 november 2022
Katten krijgen gratis chip in Den Haag
“Kat vermist! Dat heb je vast weleens op een poster zien staan. Maar hoe vind je Poekie of Simba weer terug? Nou, met een chip. Om baasjes en verdwaalde katten te helpen deelt Den Haag duizend gratis chips uit. Met zo’n chip kunnen dierenartsen zien wie het baasje is van de gevonden kat. Erg handig, want elk jaar worden er tienduizenden katten vermist.” Dierenarts Karin Rosenvelt vertelt de kijkers hoe het werkt. Bekijk de uitzending.1 november 2022
Radio: Karina Beuving en Lennard Jasper over benarde situatie van de wolf in Nederland 
Veehouders en andere belanghebbenden trekken aan de bel over de wolven. Die duikt steeds vaker op en dat leidt tot een toename aan doodgebeten vee. Ondertussen verhardt het debat tussen voor- en tegenstanders van de wolf. Wat moet er gebeuren om beide partijen weer bij elkaar te krijgen? Daarover praat NPO Radio 1 met dierenarts Karina Beuving en boswachter Lennard Jasper. Beluister hier de uitzending. 5 november vertelde Karina ook over dit onderwerp in radioprogramma Cassata van RTV Drenthe. Beluister hier (vanaf minuut 9.49).

Oktober

KNMvD en CPD pleiten voor snelle vaccinatie pluimvee
28 oktober 2022
De vogelgriep grijpt snel om zich heen, sterker: het virus is dit hele jaar niet weggeweest. Daarom pleiten de KNMvD en CPD voor snelle registratie van werkzame vaccins. Onder andere Nieuwe Oogst schreef over het pleidooi.
Lees het artikel

Dierenarts Anton Verleun kandidaat-lijstrekker BBB bij Provinciale Statenverkiezing in Utrecht
22 oktober 2022
KNMvD-lid Verleun zegt tegen het AD dat hij vindt dat de kloof tussen het platteland en de stad te groot wordt. Hij zegt dan ook dat bij de besluitvorming meer burgerparticipatie nodig is.
Lees het artikel hier

Duurzamere dierhouderij? Ja, maar wel met oog voor het dier
21 oktober 2022
Te veel gaat het over economische- en natuurbelangen, en te weinig over de belangen voor diergezondheid en dierenwelzijn. In een betoog in de Boerderij/Food & Agribusiness pleit Frans Meulers, voorzitter KNMvD Landbouwhuisdieren om het dier centraal te zetten in de transitie naar duurzame dierhouderij.
Lees het online artikel

Video: Dierenarts Margit Groeneveld deed onderzoek naar stress bij schapen na aanval wolf
20 oktober 2022
Dierenarts Margit Groeneveld deed een jaar lang onderzoek in Drenthe naar stress bij een kudde schapen na een aanval van een wolf. Uit dat onderzoek bleek dat van de aangevallen dieren 30 procent niet drachtig was, tegenover gemiddeld 10 procent bij vergelijkbare kuddes. Groeneveld stelt dat stress de oorzaak is. Bekijk de video.

Provincie Drenthe deelt pluim uit aan dierenarts Bernd Hietberg en boeren
17 oktober 2022
De Drentse boeren Bianca Straathof en Peter Oosterhof en dierenarts Bernd Hietberg zijn onderscheiden voor de manier waarop zij met burgers communiceren over voedsel. Ze ontvingen donderdag ieder een Waarde-Ring.
Lees er over op de website van Nieuwe Oogst

Fotoreportage De Volkskrant: De hoge prijs van een korte hondensnuit
11 oktober 2022
De Volkskrant volgde hond Spike, een bulldog van een jaar oud. Ze schrijven dat hij is geboren in het verkeerde lichaam: want hij ondervindt veel last van zijn te korte snuit. De fotograaf volgt hem tijdens zijn operatie en herstel om zijn gezondheidsproblemen op te lossen.
Bekijk de reportage 
Radio 1: spraakmakers over doorgefokte dieren
4 oktober 2022
Veel consumenten weten nog te weinig over de gezondheids- en welzijnsproblemen van die kortsnuitige honden hebben. KNMvD-beleidsmedewerker en dierenarts Conny van Meurs vertelde daarover op NPO Radio 1 in het programma Spraakmakers.
Bekijk het item hier terug 

September

Vissen doof door explosies Nordstream en damherten castreren
29 september 2022
Dierenarts Peter Klaver komt regelmatig over de vloer bij Radio 1. Dit keer schoof hij aan bij het programma Langs de Lijn en Omstereken. De presentatoren vroegen hem onder andere naar een bericht dat een grote hoeveelheid vissen doof zou zijn geworden door de explosies van de Nordstream-pijplijn, en ook over het castreren van damherten: werk waar maar een handjevol dierenartsen in Nederland zich aan waagt.
Luister/bekijk het item hier terug

Aandacht voor tekort dierenartsen bij RTL Nieuws
6 september 2022
Veel sectoren in Nederland hebben te kampen met een tekort aan personeel, zo ook in de diergeneeskunde. Sommige praktijken zitten zo knel, dat ze een patiëntenstop hebben ingesteld. RTL Nieuws belde met de KNMvD en vroeg waar het tekort door kwam.
Lees hier het online artikel
Bekijk hier de uitzending terug (vanaf 8 minuut 10 seconden)

 

Augustus

De dierenarts kan steeds meer, en dat heeft een prijs
28 augustus 2022
Er is veel te doen over de tarieven van dierenartsen. Diverse media berichtten in augustus over de hoge prijzen in de dierenartsenpraktijk. In een opiniestuk in het Het Financieele Dagblad reflecteert KNMvD-bestuurslid Paul Mandigers op deze aandacht en op de markt.
Lees hier het artikel van het Financieele Dagblad

Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties waarschuwen: koop geen kortsnuitige hond.
Op 23 augustus is de ‘koop geen kortsnuit’ campagne gelanceerd in een persbericht via stichting Dier&recht. Diverse media hebben vervolgens aandacht gegeven aan de campagne. Zo is het persbericht o.a. overgenomen door Trouw, LICG, Zembla, Kassa, nieuws.nl, Radar, MSN, de Hondenbescherming, de Dierenbescherming, Animals Today en diverse lokale media. De Volkskrant publiceerde een artikel over kortsnuiten en Kelly Kessen, dierenarts bij stichting Dier&Recht, kwam ook aan het woord bij Radio 1 en Hart van Nederland. Dierenarts Kristel de Munnik werd geïnterviewd in een reportage door Omroep Gelderland. Ook internationaal werd de campagne opgepakt. Zo verscheen de campagne o.a. in nieuwsberichten van de FECAVA en Spaanse media.

Stijgende tarieven in de dierenartsenpraktijk
13 augustus 2022
De kosten voor een dierenartsbezoek zijn vaak niet mals, en steeds meer mensen met een huisdier kunnen de rekening niet meer betalen. “Het zijn vaak schrijnende situaties.”
Dat schrijft RTL Nieuws in een artikel over stijgende tarieven in de dierenartsenpraktijk. De KNMvD wordt gevraagd om een reactie.
Lees hier het artikel van RTL Nieuws

Financieele dagblad: vierdelige serie over de markt van het gezelschapsdier.
Het aantal huisdieren groeit hard en eigenaren zijn bereid om veel geld uit te geven aan de zorg van hun huisdier. Het Financieel Dagblad schrijft in een vierdelige serie over de markt van gezelschapsdieren. In de artikelen komen meerdere dierenartsen aan het woord. De artikelen vind je hier (achter een inlogscherm):
Deel 1: Hoe de dierenarts op de hoek onderdeel werd van een miljardenimperium
Deel 2: Help, de (dure) dierenarts verzuipt 
Deel 3: We fokken bewust zwaar gehandicapte dieren
Deel 4: Mensen zijn ook dieren – en dieren (bijna) mensen?

Het gevaar van warm water voor dieren
11 augustus 2022
We genieten al dagen van de tropische temperaturen, maar het is wel goed om ook de kwaliteit van het water in de gaten te houden. Want het warme water en de bekende blauwalg, kan wel degelijk gevaarlijk zijn voor dieren! Dierenarts Peter Klaver vertelt over deze gevaren in Langs de Lijn en Omstreken. 
Luister het fragment van Radio 1 hier terug

Hoe bescherm je huisdieren tegen hitte?
9 augustus 2022
Hoe bescherm je huisdieren tegen hitte? Waar moet je op letten? En hoe zorg je voor verkoeling? Dierenarts Gaby van den Berg gaf in Nieuws en Co tips.
Luister het fragment hier terug

Is een gps-tracker voor je kat een goed idee? Dit zegt een deskundige
8 augustus 2022
Ook margriet.nl was opgevallen dat GPS-trackers bij katten populair worden. Ze belde met de KNMvD om te vragen of een tracker wel een goed idee is.
Lees het (online) artikel 

Een GPS-tracker voor de kat: een goede ontwikkeling?
1 Augustus 2022
Steeds meer katteneigenaren gebruiken een GPS-halsband om hun kat te volgen, schrijft de Volkskrant. ‘Dit is vooral te verklaren door de steeds innigere relatie die eigenaren met hun kat hebben,’ zegt Maggie Ruitenberg, kattengedragsdeskundige. Of de ontwikkeling ook voor de kat goed nieuws is, is nog moeilijk te zeggen, vindt Maarten Reesink, docent mens-dierrelaties aan de Universiteit van Amsterdam. Ook de KNMvD werd gevraagd wat zij vindt van het gebruik van GPS-halsbanden. De KNMvD vindt het een goede ontwikkeling dat eigenaren zich meer bewust zijn van waar hun kat is als deze naar buiten gaat. Vooral met oog op de veiligheid van de kat en of de kat mogelijk overlast veroorzaakt, bijvoorbeeld in de tuin van de buren. Ook waarschuwt de KNMvD eigenaren voor de halsbanden waar de GPS-tracker aan vast zit. ‘Katten kunnen met hun halsband ergens aan blijven hangen en zo zichzelf verwonden.’
Lees het hele artikel van de Volkskrant hier

 

Juli

Twee generaties varkensdierenartsen met elkaar in gesprek
10 juli 2022
In het Radio 5 programma grijs/groen zijn elke week twee mensen uit verschillende generaties aan het woord over hun gedeelde passie voor hun beroep. Deze week was het de beurt aan dierenartsen Marina Schuttert en Rachel Brouwer, allebei veeartsen gespecialiseerd in varkens.
Luister het item hier terug

 

Juni

Beleidsmedewerker Conny van Meurs over het fokken van kortsnuiten
28 juni 2022
“Mopshonden zijn zo ver doorgefokt dat ze vrijwel standaard lijden. Denk bijvoorbeeld aan ernstige ademhalingsstoornissen, pijnlijke oog- en huidontstekingen en rug- en nekhernia’s.” zegt KNMvD-beleidsmedewerker en Conny van Meurs tegen Brandpunt+. Samen met een aantal andere wetenschappelijke instanties en dierenwelzijnsorganisaties riep de KNMvD onlangs op tot wetgeving die verder gaat dan alleen een fokverbod. “We merken dat er nog steeds veel jonge mopshonden in Nederland rondlopen die niet aan de regels voldoen”
Lees hier het artikel van Brandpunt+

Dierenarts waarschuwt voor satéprikkers bij barbecue: hond kan die inslikken
17 juni 2022
Gezelschapsdierenartsen zien als het lekker weer is dikwijls honden in de praktijk die satéprikkers op hebben gegeten. Omdat dit makkelijk te voorkomen is (gooi ze netjes weg na gebruik en laat ze niet slingeren), waarschuwt dierenarts Suzanne Ceulemans op NU.nl hondeneigenaren voor dit gevaar.
Lees het artikel hier

Tarieven van dierenartsen in West-Brabant lopen flink uiteen
15 juni 2022
De dierenartsmarkt ligt de laatste tijd onder een vergrootglas. De KNMvD wordt dan ook regelmatig door pers benaderd om te reageren op kwesties rondom tarieven, het tekort aan dierenartsen en spoedzorg. Zo belde onlangs ook BN DeStem, De KNMvD kan en mag (van de wet) als vereniging geen stelling nemen in de hoogte van tarieven die dierenartsen rekenen, de tarieven zijn aan de ondernemers in de sector. Dat was dan ook de reactie van de KNMvD op de vraag over de hoogte van tarieven.
Lees het artikel hier (betaalmuur)

Dierenartsen waarschuwen voor lang gras: gevaarlijk voor honden en katten
13 juni 2022
Dierenarts Suzanne Ceulemans uit de KNMvD-mediapool had het in juni druk met waarschuwen van diereneigenaren, want honden met grasaren stromen de klinieken in Nederland weer binnen. Ceulemans waarschuwt diereneigenaren daarom; controleer je dier als hij buiten is geweest en let op typisch gedrag.
Bekijk het item hier

Dierenartsen waarschuwen hondeneigenaren voor bloeiende grasaren
5 juni 2022
Ook op nu.nl werden hondeneigenaren gewaarschuwd voor grasaren, Dierenarts Bouvien Brocks ging het gesprek aan met NU.nl.
Lees het artikel

De burn-out bij dierenartsen
3 juni 2022
Het vak van dierenarts is prachtig maar ook veeleisend, met burn-outs en carrière-wisselingen als gevolg. Het blad Dierenhulpverlening van Stichting Dierenlot schreef er een artikel over, waar de KNMvD op reageerde.
Lees het artikel hier (pagina 27)  

 

Mei

Er is animo genoeg, toch is er een flink tekort aan dierenartsen
21 mei 2022
Dagblad Trouw schreef een artikel over het tekort aan dierenartsen, de KNMvD werd ook gevraagd om een reactie.
Lees het artikel

Dierenarts Martin Arens over louche puppyhandel
10 mei 2022
Op Radio 2 bij Ruud de Wild reageert dierenarts Martin Arens op het nieuws dat er in regio Eindhoven een dierenarts is opgepakt wegens het faciliteren van louche puppyhandel door het verstrekken van valse paspoorten. Hij neemt het op voor de gehele beroepsgroep en zegt op de radio dat hij dierenartsen kent als een beroepsgroep met de hart op de goede plek.
Luister het item hier terug

 

April

Deskundigen pleiten voor verplichte registratie bijtincidenten met honden
30 april 2022
De KNMvD wordt ook zo nu en dan gevraagd om een standpunt rondom bijtende honden. In april stuurde de minister van LNV een actieplan naar de Tweede Kamer om bijtincidenten te verminderen, onvoldoende zeggen veel deskundigen. Ook de KNMvD werd naar een mening gevraagd. De KNMvD zegt als antwoord op de vraag of er een registratieplicht moet komen dat het belangrijk is dat de hele keten hieraan meewerkt. “De dokter die een gebeten persoon behandelt, de dierenarts die een gebeten hond behandelt, en handhaving die nagaat van wie de hond is. Dat kunnen ze doen door de chip te checken en vervolgens in het systeem te registeren”,
Lees het artikel hier

Het inenten van kippen, de oplossing tegen vogelgriep?
21 april 2022
De afgelopen week was het weer raak bij een aantal pluimveebedrijven: er werd vogelgriep ontdekt en dus moesten de kippen worden geruimd. Intussen zijn er alleen in Nederland al meer dan twee miljoen kippen en vogels vergast vanwege de vogelgriep – en zit het pluimvee al meer dan een half jaar opgehokt. Is het vaccineren van pluimvee de oplossing? In het programma ‘Geld of je Leven’ van NPO Radio 1, is Sjaak de wit, hoogleraar Pluimveegezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, aan het woord over het vaccineren van pluimvee.
Luister hier naar het fragment van Radio 1

NOS Jeugdjournaal en Hart van Nederland over chocoladevergiftiging bij honden
16 april 2022
Verstop je paaseitjes goed, maar niet zo goed dat je ze zelf niet meer kan vinden. Want onze trouwe viervoeters vinden deze eitjes wél en kunnen hondsberoerd worden van chocolade. De KNMvD vroeg dit jaar extra aandacht voor de gevaren van chocolade voor honden, want dierenartsen krijgen jaarlijks tal van dieren in de praktijk die – soms doodziek – zijn door het eten van chocolade.
In het NOS Jeugdjournaal het verhaal van hond Ollie die nagenoeg een hele doos bonbons had opgegeten. Gelukkig stond Dierenarts Martijntje van der Veer uit Den Dolder klaar om Ollie met een prik te laten braken.
Bekijk de reportage 
Hart van Nederland ging langs bij witte herder Knut, een ervaringsdeskundige ten top. Vorig jaar december at hij niet één, maar twee keer een flinke hoeveelheid chocolade. Dierenarts Stijn Peters schoot te hulp en mijn zijn goede zorg is Knut weer helemaal opgeknapt. De chocolade bij Knut thuis staat inmiddels achter slot en grendel.
Bekijk de reportage

Voorzitter KNMvD Sophie Deleu aan het woord over het tekort aan dierenartsen
5 april 2022
Op 5 april 2022 was Hart van Nederland te gast op het kantoor van de KNMvD in Houten. Het tekort aan dierenartsen wordt steeds meer voelbaar. Zo vindt ook deze medewerker van de dierenambulance, die tegenwoordig vaak verder moet rijden met gewonde of zieke dieren om een beschikbare dierenartsen te vinden. De vraag van Hart van Nederland aan de KNMvD: is er een tekort aan dierenartsen? Sophie Deleu reageert. 
Bekijk het fragment van Hart van Nederland
Lees ook de Blog van Sophie naar aanleiding van deze uitzending: beter dan niets, enkele minuten Hart van Nederland
Dierenambulance brengt Oekraïense huisdieren naar de dierenarts
1 april 2022
Dierenarts Erik Jan Tjalsma ziet bijna dagelijks huisdieren uit Oekraïne in zijn praktijk. Bij Omroep Flevoland vertelt hij dat hij al deze dieren goed nakijkt, en zorgt dat ze met chip in de juiste vaccinaties zijn kliniek weer verlaten.
Bekijk het item hier terug.
Maart

Zorg voor vluchteling op vier poten: ’Beste is dat dieren samen met baasje worden opgevangen’
24 maart 2022
Oekraïense vluchtelingen zijn blij dat ze in Nederland met hun huisdier terecht kunnen bij dierenartsen in Nederland. Zo ook Olga, zij vluchtte met haar drie katten uit het oorlogsgebied. Op de voorpagina van De Telegraaf zie en lees je hoe haar kat door een dierenarts van Evi Dierenartsen Oudenoord in Utrecht gechipt wordt.
Lees het artikel in De Telegraaf (alleen voor abonnees) 

Tientallen Nederlandse dierenartsen helpen Oekraïense huisdieren kosteloos
22 maart 2022
Tal van Nederlandse dierenartsen behandelen huisdieren uit Oekraïne kosteloos. “Dierenartsen hebben aangegeven dat ze willen helpen”, zegt woordvoerder van de Dierenbescherming Niels Kalkman in Goedemorgen Nederland. “Nu is vooral belangrijk dat de Oekraïners met dieren zich daadwerkelijk bij ons melden.”
Bekijk het fragment van Goedemorgen Nederland

Een dag in een dierenziekenhuis
21 maart 2022
Huisdieren vormen een steeds groter onderdeel binnen een gezin. Dit zorgt ervoor dat eigenaren steeds meer over hebben voor hun trouwe viervoeter. Huisdieren kunnen nu zelfs naar het ziekenhuis. Radio 1 ging langs bij het Evidensia dierenziekenhuis in Arnhem. Hier liet Robert van Goor, hoofd opname en spoed-dierenarts zien hoe een dag kan verlopen in het dierenziekenhuis.
Luister hier naar het fragment van Radio 1

 

Februari

Toename aantal dikke huisdieren
21 februari 2022
Bijna de helft van de huisdieren in Nederland kamt met een vorm van overgewicht. Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij dierenarts Martin Arens. In de uitzending legt hij uit wat de gezondheidsrisico’s zijn van overgewicht bij dieren, en geeft tips om dieren op gezond gewicht te brengen en houden. En verkorte versie van het item werd ook uitgezonden op het NOS Journaal om 18:00 uur en 20:00 uur.
Bekijk de uitzending van het NOS Jeugdjournaal.
Bekijk de uitzending van het NOS Achtuurjournaal (vanaf 18 minuten 10 seconden).

Ook Omroep Zeeland besteedde aandacht aan gewichtsproblemen bij huisdieren. Hond Pip is vergeleken met een paar jaar geleden flink afgevallen met hulp van dierenarts Bram Focker. Bekijk de video hier.

Jeuk bij huisdieren
21 februari 2022
Komt jeuk vaak voor bij dieren? Waar komt het door? En wat kun je aan jeuk doen? Dierenarts Sandra Rossen werd op Omroep Flevoland de hemd van het lijf gevraagd over dit veelvoorkomende probleem bij huisdieren.
Bekijk/luister ernaar op de website van OmroepFlevoland.

 

Januari

Onderzoek Kassa: fokken met kortsnuiten gaat door
29 januari 2022
Nederlandse fokkers van kortsnuitige honden houden zich niet aan de wet, blijkt uit onderzoek van Kassa. Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht zag dat er via Facebookgroepen nog steeds pups met te korten snuiten worden aangeboden en heeft dit aangekaart bij Kassa. Dierenartsen Hille Fietsen van de Universiteit Utrecht en Gert ter Haar van AniCura onderzochten de foto’s van de groepen en konden in veel gevallen vaststellen dat de ouderdieren inderdaad niet voldoen aan de geldende wetgeving.
Bekijk het item op de website van Kassa.

Waarom je je kat of hond beter niet in bed kunt nemen
19 januari 2022
Ongeveer een kwart van de diereneigenaren laten hun kat of hond bij hun in bed slapen vertelt dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw aan Nu.nl. Dierenarts en KNMvD beleidsadviseur Joost Herten legt uit wat de gezondheidsrisico’s zijn van een huisdier in bed nemen.
Lees het item op Nu.nl

Editie NL: Cavia’s met coronakilo’s
19 januari 2022
Nederlanders werken sinds de coronakilo’s meer thuis, dan worden en dikwijls ook meer snacks aan huisdieren gegeven met gewichtstoename ter gevolg. Ook voor corona was overgewicht een probleem bij huisdieren, Dierenarts Stijn Peters vertelt met een cavia op de behandeltafel over overgewicht bij huisdieren.
Lees het item van EditieNL
Bekijk de uitzending

Strenge voorzorgsmaatregelen Vogelgriep
7 januari 2022
De Vogelgriep grijpt landelijk snel om zich heen. Pluimveehouder Erik Jochems vertelt in actualiteitenprogramma EenVandaag over de strenge maatregelen de hij treft om het virus buiten de deur te houden. Een van de weinigen die wél langs mag komen is pluimveedierenarts Maarten van den Berg. In de uitzending vertelt hij dat hij bij ieder bezoek bij aankomst en vertrek doucht, soms wel tien keer per dag. In de uitzending pleit hij – net als de KNMvD – voor vaccinatie van het pluimvee in Nederland.
Lees het artikel op EenVandaag.nl
Kijk de uitzending terug  (vanaf 5 minuut en 5 seconden)