Dierenartsen in de media

Dierenartsen komen met enige regelmaat in de media. Hier lichten wij deze mediaoptredens uit. 
Ook in de media geweest? Ben jij als KNMvD-lid ook in de media geweest en wil je meegenomen worden in dit overzicht? Tip ons dan door een e-mail te sturen naar webmaster@knmvd.nl

 

2022

April

Het inenten van kippen, de oplossing tegen vogelgriep?
21 april 2022
De afgelopen week was het weer raak bij een aantal pluimveebedrijven: er werd vogelgriep ontdekt en dus moesten de kippen worden geruimd. Intussen zijn er alleen in Nederland al meer dan twee miljoen kippen en vogels vergast vanwege de vogelgriep – en zit het pluimvee al meer dan een half jaar opgehokt. Is het vaccineren van pluimvee de oplossing? In het programma ‘Geld of je Leven’ van NPO Radio 1, is Sjaak de wit, hoogleraar Pluimveegezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, aan het woord over het vaccineren van pluimvee.
Luister hier naar het fragment van Radio 1

NOS Jeugdjournaal en Hart van Nederland over chocoladevergiftiging bij honden
16 april 2022
Verstop je paaseitjes goed, maar niet zo goed dat je ze zelf niet meer kan vinden. Want onze trouwe viervoeters vinden deze eitjes wél en kunnen hondsberoerd worden van chocolade. De KNMvD vroeg dit jaar extra aandacht voor de gevaren van chocolade voor honden, want dierenartsen krijgen jaarlijks tal van dieren in de praktijk die – soms doodziek – zijn door het eten van chocolade.
In het NOS Jeugdjournaal het verhaal van hond Ollie die nagenoeg een hele doos bonbons had opgegeten. Gelukkig stond Dierenarts Martijntje van der Veer uit Den Dolder klaar om Ollie met een prik te laten braken.
Bekijk de reportage 
Hart van Nederland ging langs bij witte herder Knut, een ervaringsdeskundige ten top. Vorig jaar december at hij niet één, maar twee keer een flinke hoeveelheid chocolade. Dierenarts Stijn Peters schoot te hulp en mijn zijn goede zorg is Knut weer helemaal opgeknapt. De chocolade bij Knut thuis staat inmiddels achter slot en grendel.
Bekijk de reportage

Dierenambulance brengt Oekraïense huisdieren naar de dierenarts
1 april 2022
Dierenarts Erik Jan Tjalsma ziet bijna dagelijks huisdieren uit Oekraïne in zijn praktijk. Bij Omroep Flevoland vertelt hij dat hij al deze dieren goed nakijkt, en zorgt dat ze met chip in de juiste vaccinaties zijn kliniek weer verlaten.
Bekijk het item hier terug.
Maart

Zorg voor vluchteling op vier poten: ’Beste is dat dieren samen met baasje worden opgevangen’
24 maart 2022
Oekraïense vluchtelingen zijn blij dat ze in Nederland met hun huisdier terecht kunnen bij dierenartsen in Nederland. Zo ook Olga, zij vluchtte met haar drie katten uit het oorlogsgebied. Op de voorpagina van De Telegraaf zie en lees je hoe haar kat door een dierenarts van Evi Dierenartsen Oudenoord in Utrecht gechipt wordt.
Lees het artikel in De Telegraaf (alleen voor abonnees) 

Tientallen Nederlandse dierenartsen helpen Oekraïense huisdieren kosteloos
22 maart 2022
Tal van Nederlandse dierenartsen behandelen huisdieren uit Oekraïne kosteloos. “Dierenartsen hebben aangegeven dat ze willen helpen”, zegt woordvoerder van de Dierenbescherming Niels Kalkman in Goedemorgen Nederland. “Nu is vooral belangrijk dat de Oekraïners met dieren zich daadwerkelijk bij ons melden.”
Bekijk het fragment van Goedemorgen Nederland

Een dag in een dierenziekenhuis
21 maart 2022
Huisdieren vormen een steeds groter onderdeel binnen een gezin. Dit zorgt ervoor dat eigenaren steeds meer over hebben voor hun trouwe viervoeter. Huisdieren kunnen nu zelfs naar het ziekenhuis. Radio 1 ging langs bij het Evidensia dierenziekenhuis in Arnhem. Hier liet Robert van Goor, hoofd opname en spoed-dierenarts zien hoe een dag kan verlopen in het dierenziekenhuis.
Luister hier naar het fragment van Radio 1

Februari

Toename aantal dikke huisdieren
21 februari 2022
Bijna de helft van de huisdieren in Nederland kamt met een vorm van overgewicht. Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij dierenarts Martin Arens. In de uitzending legt hij uit wat de gezondheidsrisico’s zijn van overgewicht bij dieren, en geeft tips om dieren op gezond gewicht te brengen en houden. En verkorte versie van het item werd ook uitgezonden op het NOS Journaal om 18:00 uur en 20:00 uur.
Bekijk de uitzending van het NOS Jeugdjournaal.
Bekijk de uitzending van het NOS Achtuurjournaal (vanaf 18 minuten 10 seconden).

Ook Omroep Zeeland besteedde aandacht aan gewichtsproblemen bij huisdieren. Hond Pip is vergeleken met een paar jaar geleden flink afgevallen met hulp van dierenarts Bram Focker. Bekijk de video hier.

Jeuk bij huisdieren
21 februari 2022
Komt jeuk vaak voor bij dieren? Waar komt het door? En wat kun je aan jeuk doen? Dierenarts Sandra Rossen werd op Omroep Flevoland de hemd van het lijf gevraagd over dit veelvoorkomende probleem bij huisdieren.
Bekijk/luister ernaar op de website van OmroepFlevoland.

Januari

Onderzoek Kassa: fokken met kortsnuiten gaat door
29 januari 2022
Nederlandse fokkers van kortsnuitige honden houden zich niet aan de wet, blijkt uit onderzoek van Kassa. Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht zag dat er via Facebookgroepen nog steeds pups met te korten snuiten worden aangeboden en heeft dit aangekaart bij Kassa. Dierenartsen Hille Fietsen van de Universiteit Utrecht en Gert ter Haar van AniCura onderzochten de foto’s van de groepen en konden in veel gevallen vaststellen dat de ouderdieren inderdaad niet voldoen aan de geldende wetgeving.
Bekijk het item op de website van Kassa.

Waarom je je kat of hond beter niet in bed kunt nemen
19 januari 2022
Ongeveer een kwart van de diereneigenaren laten hun kat of hond bij hun in bed slapen vertelt dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw aan Nu.nl. Dierenarts en KNMvD beleidsadviseur Joost Herten legt uit wat de gezondheidsrisico’s zijn van een huisdier in bed nemen.
Lees het item op Nu.nl

Editie NL: Cavia’s met coronakilo’s
19 januari 2022
Nederlanders werken sinds de coronakilo’s meer thuis, dan worden en dikwijls ook meer snacks aan huisdieren gegeven met gewichtstoename ter gevolg. Ook voor corona was overgewicht een probleem bij huisdieren, Dierenarts Stijn Peters vertelt met een cavia op de behandeltafel over overgewicht bij huisdieren.
Lees het item van EditieNL
Bekijk de uitzending

Strenge voorzorgsmaatregelen Vogelgriep
7 januari 2022
De Vogelgriep grijpt landelijk snel om zich heen. Pluimveehouder Erik Jochems vertelt in actualiteitenprogramma EenVandaag over de strenge maatregelen de hij treft om het virus buiten de deur te houden. Een van de weinigen die wél langs mag komen is pluimveedierenarts Maarten van den Berg. In de uitzending vertelt hij dat hij bij ieder bezoek bij aankomst en vertrek doucht, soms wel tien keer per dag. In de uitzending pleit hij – net als de KNMvD – voor vaccinatie van het pluimvee in Nederland.
Lees het artikel op EenVandaag.nl
Kijk de uitzending terug  (vanaf 5 minuut en 5 seconden)