Dierenartsen in de media

Dierenartsen komen met enige regelmaat in de media. Hier lichten wij deze mediaoptredens uit. 
Ook in de media geweest? Ben jij als KNMvD-lid ook in de media geweest en wil je meegenomen worden in dit overzicht? Tip ons dan door een e-mail te sturen naar webmaster@knmvd.nl

 

2022

Augustus

Is een gps-tracker voor je kat een goed idee? Dit zegt een deskundige
8 augustus 2022
Ook margriet.nl was opgevallen dat GPS-trackers bij katten populair worden. Ze belde met de KNMvD om te vragen of een tracker wel een goed idee is.
Lees het (online) artikel 

Een GPS-tracker voor de kat: een goede ontwikkeling?
1 Augustus 2022
Steeds meer katteneigenaren gebruiken een GPS-halsband om hun kat te volgen, schrijft de Volkskrant. ‘Dit is vooral te verklaren door de steeds innigere relatie die eigenaren met hun kat hebben,’ zegt Maggie Ruitenberg, kattengedragsdeskundige. Of de ontwikkeling ook voor de kat goed nieuws is, is nog moeilijk te zeggen, vindt Maarten Reesink, docent mens-dierrelaties aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Het zou kunnen dat mensen hun kat juist sneller naar buiten durven doen.’ Ook de KNMvD werd gevraagd wat zij vindt van het gebruik van GPS-halsbanden. De KNMvD vindt het een goede ontwikkeling dat eigenaren zich meer bewust zijn van waar hun kat is als deze naar buiten gaat. Vooral met oog op de veiligheid van de kat en of de kat mogelijk overlast veroorzaakt, bijvoorbeeld in de tuin van de buren. Ook waarschuwt de KNMvD eigenaren voor de halsbanden waar de GPS-tracker aan vast zit. ‘Katten kunnen met hun halsband ergens aan blijven hangen en zo zichzelf verwonden.’
Lees het hele artikel van de Volkskrant hier

 

Juli

Twee generaties varkensdierenartsen met elkaar in gesprek
10 juli 2022
In het Radio 5 programma grijs/groen zijn elke week twee mensen uit verschillende generaties aan het woord over hun gedeelde passie voor hun beroep. Deze week was het de beurt aan dierenartsen Marina Schuttert en Rachel Brouwer, allebei veeartsen gespecialiseerd in varkens.
Luister het item hier terug

 

Juni

Beleidsmedewerker Conny van Meurs over het fokken van kortsnuiten
28 juni 2022
“Mopshonden zijn zo ver doorgefokt dat ze vrijwel standaard lijden. Denk bijvoorbeeld aan ernstige ademhalingsstoornissen, pijnlijke oog- en huidontstekingen en rug- en nekhernia’s.” zegt KNMvD-beleidsmedewerker en Conny van Meurs tegen Brandpunt+. Samen met een aantal andere wetenschappelijke instanties en dierenwelzijnsorganisaties riep de KNMvD onlangs op tot wetgeving die verder gaat dan alleen een fokverbod. “We merken dat er nog steeds veel jonge mopshonden in Nederland rondlopen die niet aan de regels voldoen”
Lees hier het artikel van Brandpunt+

Dierenarts waarschuwt voor satéprikkers bij barbecue: hond kan die inslikken
17 juni 2022
Gezelschapsdierenartsen zien als het lekker weer is dikwijls honden in de praktijk die satéprikkers op hebben gegeten. Omdat dit makkelijk te voorkomen is (gooi ze netjes weg na gebruik en laat ze niet slingeren), waarschuwt dierenarts Suzanne Ceulemans op NU.nl hondeneigenaren voor dit gevaar.
Lees het artikel hier

Tarieven van dierenartsen in West-Brabant lopen flink uiteen
15 juni 2022
De dierenartsmarkt ligt de laatste tijd onder een vergrootglas. De KNMvD wordt dan ook regelmatig door pers benaderd om te reageren op kwesties rondom tarieven, het tekort aan dierenartsen en spoedzorg. Zo belde onlangs ook BN DeStem, De KNMvD kan en mag (van de wet) als vereniging geen stelling nemen in de hoogte van tarieven die dierenartsen rekenen, de tarieven zijn aan de ondernemers in de sector. Dat was dan ook de reactie van de KNMvD op de vraag over de hoogte van tarieven.
Lees het artikel hier (betaalmuur)

Dierenartsen waarschuwen voor lang gras: gevaarlijk voor honden en katten
13 juni 2022
Dierenarts Suzanne Ceulemans uit de KNMvD-mediapool had het in juni druk met waarschuwen van diereneigenaren, want honden met grasaren stromen de klinieken in Nederland weer binnen. Ceulemans waarschuwt diereneigenaren daarom; controleer je dier als hij buiten is geweest en let op typisch gedrag.
Bekijk het item hier

Dierenartsen waarschuwen hondeneigenaren voor bloeiende grasaren
5 juni 2022
Ook op nu.nl werden hondeneigenaren gewaarschuwd voor grasaren, Dierenarts Bouvien Brocks ging het gesprek aan met NU.nl.
Lees het artikel

De burn-out bij dierenartsen
3 juni 2022
Het vak van dierenarts is prachtig maar ook veeleisend, met burn-outs en carrière-wisselingen als gevolg. Het blad Dierenhulpverlening van Stichting Dierenlot schreef er een artikel over, waar de KNMvD op reageerde.
Lees het artikel hier (pagina 27)  

 

Mei

Er is animo genoeg, toch is er een flink tekort aan dierenartsen
21 mei 2022
Dagblad Trouw schreef een artikel over het tekort aan dierenartsen, de KNMvD werd ook gevraagd om een reactie.
Lees het artikel

Dierenarts Martin Arens over louche puppyhandel
10 mei 2022
Op Radio 2 bij Ruud de Wild reageert dierenarts Martin Arens op het nieuws dat er in regio Eindhoven een dierenarts is opgepakt wegens het faciliteren van louche puppyhandel door het verstrekken van valse paspoorten. Hij neemt het op voor de gehele beroepsgroep en zegt op de radio dat hij dierenartsen kent als een beroepsgroep met de hart op de goede plek.
Luister het item hier terug

 

April

Deskundigen pleiten voor verplichte registratie bijtincidenten met honden
30 april 2022
De KNMvD wordt ook zo nu en dan gevraagd om een standpunt rondom bijtende honden. In april stuurde de minister van LNV een actieplan naar de Tweede Kamer om bijtincidenten te verminderen, onvoldoende zeggen veel deskundigen. Ook de KNMvD werd naar een mening gevraagd. De KNMvD zegt als antwoord op de vraag of er een registratieplicht moet komen dat het belangrijk is dat de hele keten hieraan meewerkt. “De dokter die een gebeten persoon behandelt, de dierenarts die een gebeten hond behandelt, en handhaving die nagaat van wie de hond is. Dat kunnen ze doen door de chip te checken en vervolgens in het systeem te registeren”,
Lees het artikel hier

Het inenten van kippen, de oplossing tegen vogelgriep?
21 april 2022
De afgelopen week was het weer raak bij een aantal pluimveebedrijven: er werd vogelgriep ontdekt en dus moesten de kippen worden geruimd. Intussen zijn er alleen in Nederland al meer dan twee miljoen kippen en vogels vergast vanwege de vogelgriep – en zit het pluimvee al meer dan een half jaar opgehokt. Is het vaccineren van pluimvee de oplossing? In het programma ‘Geld of je Leven’ van NPO Radio 1, is Sjaak de wit, hoogleraar Pluimveegezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, aan het woord over het vaccineren van pluimvee.
Luister hier naar het fragment van Radio 1

NOS Jeugdjournaal en Hart van Nederland over chocoladevergiftiging bij honden
16 april 2022
Verstop je paaseitjes goed, maar niet zo goed dat je ze zelf niet meer kan vinden. Want onze trouwe viervoeters vinden deze eitjes wél en kunnen hondsberoerd worden van chocolade. De KNMvD vroeg dit jaar extra aandacht voor de gevaren van chocolade voor honden, want dierenartsen krijgen jaarlijks tal van dieren in de praktijk die – soms doodziek – zijn door het eten van chocolade.
In het NOS Jeugdjournaal het verhaal van hond Ollie die nagenoeg een hele doos bonbons had opgegeten. Gelukkig stond Dierenarts Martijntje van der Veer uit Den Dolder klaar om Ollie met een prik te laten braken.
Bekijk de reportage 
Hart van Nederland ging langs bij witte herder Knut, een ervaringsdeskundige ten top. Vorig jaar december at hij niet één, maar twee keer een flinke hoeveelheid chocolade. Dierenarts Stijn Peters schoot te hulp en mijn zijn goede zorg is Knut weer helemaal opgeknapt. De chocolade bij Knut thuis staat inmiddels achter slot en grendel.
Bekijk de reportage

Voorzitter KNMvD Sophie Deleu aan het woord over het tekort aan dierenartsen
5 april 2022
Op 5 april 2022 was Hart van Nederland te gast op het kantoor van de KNMvD in Houten. Het tekort aan dierenartsen wordt steeds meer voelbaar. Zo vindt ook deze medewerker van de dierenambulance, die tegenwoordig vaak verder moet rijden met gewonde of zieke dieren om een beschikbare dierenartsen te vinden. De vraag van Hart van Nederland aan de KNMvD: is er een tekort aan dierenartsen? Sophie Deleu reageert. 
Bekijk het fragment van Hart van Nederland
Lees ook de Blog van Sophie naar aanleiding van deze uitzending: beter dan niets, enkele minuten Hart van Nederland
Dierenambulance brengt Oekraïense huisdieren naar de dierenarts
1 april 2022
Dierenarts Erik Jan Tjalsma ziet bijna dagelijks huisdieren uit Oekraïne in zijn praktijk. Bij Omroep Flevoland vertelt hij dat hij al deze dieren goed nakijkt, en zorgt dat ze met chip in de juiste vaccinaties zijn kliniek weer verlaten.
Bekijk het item hier terug.
Maart

Zorg voor vluchteling op vier poten: ’Beste is dat dieren samen met baasje worden opgevangen’
24 maart 2022
Oekraïense vluchtelingen zijn blij dat ze in Nederland met hun huisdier terecht kunnen bij dierenartsen in Nederland. Zo ook Olga, zij vluchtte met haar drie katten uit het oorlogsgebied. Op de voorpagina van De Telegraaf zie en lees je hoe haar kat door een dierenarts van Evi Dierenartsen Oudenoord in Utrecht gechipt wordt.
Lees het artikel in De Telegraaf (alleen voor abonnees) 

Tientallen Nederlandse dierenartsen helpen Oekraïense huisdieren kosteloos
22 maart 2022
Tal van Nederlandse dierenartsen behandelen huisdieren uit Oekraïne kosteloos. “Dierenartsen hebben aangegeven dat ze willen helpen”, zegt woordvoerder van de Dierenbescherming Niels Kalkman in Goedemorgen Nederland. “Nu is vooral belangrijk dat de Oekraïners met dieren zich daadwerkelijk bij ons melden.”
Bekijk het fragment van Goedemorgen Nederland

Een dag in een dierenziekenhuis
21 maart 2022
Huisdieren vormen een steeds groter onderdeel binnen een gezin. Dit zorgt ervoor dat eigenaren steeds meer over hebben voor hun trouwe viervoeter. Huisdieren kunnen nu zelfs naar het ziekenhuis. Radio 1 ging langs bij het Evidensia dierenziekenhuis in Arnhem. Hier liet Robert van Goor, hoofd opname en spoed-dierenarts zien hoe een dag kan verlopen in het dierenziekenhuis.
Luister hier naar het fragment van Radio 1

 

Februari

Toename aantal dikke huisdieren
21 februari 2022
Bijna de helft van de huisdieren in Nederland kamt met een vorm van overgewicht. Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij dierenarts Martin Arens. In de uitzending legt hij uit wat de gezondheidsrisico’s zijn van overgewicht bij dieren, en geeft tips om dieren op gezond gewicht te brengen en houden. En verkorte versie van het item werd ook uitgezonden op het NOS Journaal om 18:00 uur en 20:00 uur.
Bekijk de uitzending van het NOS Jeugdjournaal.
Bekijk de uitzending van het NOS Achtuurjournaal (vanaf 18 minuten 10 seconden).

Ook Omroep Zeeland besteedde aandacht aan gewichtsproblemen bij huisdieren. Hond Pip is vergeleken met een paar jaar geleden flink afgevallen met hulp van dierenarts Bram Focker. Bekijk de video hier.

Jeuk bij huisdieren
21 februari 2022
Komt jeuk vaak voor bij dieren? Waar komt het door? En wat kun je aan jeuk doen? Dierenarts Sandra Rossen werd op Omroep Flevoland de hemd van het lijf gevraagd over dit veelvoorkomende probleem bij huisdieren.
Bekijk/luister ernaar op de website van OmroepFlevoland.

 

Januari

Onderzoek Kassa: fokken met kortsnuiten gaat door
29 januari 2022
Nederlandse fokkers van kortsnuitige honden houden zich niet aan de wet, blijkt uit onderzoek van Kassa. Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht zag dat er via Facebookgroepen nog steeds pups met te korten snuiten worden aangeboden en heeft dit aangekaart bij Kassa. Dierenartsen Hille Fietsen van de Universiteit Utrecht en Gert ter Haar van AniCura onderzochten de foto’s van de groepen en konden in veel gevallen vaststellen dat de ouderdieren inderdaad niet voldoen aan de geldende wetgeving.
Bekijk het item op de website van Kassa.

Waarom je je kat of hond beter niet in bed kunt nemen
19 januari 2022
Ongeveer een kwart van de diereneigenaren laten hun kat of hond bij hun in bed slapen vertelt dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw aan Nu.nl. Dierenarts en KNMvD beleidsadviseur Joost Herten legt uit wat de gezondheidsrisico’s zijn van een huisdier in bed nemen.
Lees het item op Nu.nl

Editie NL: Cavia’s met coronakilo’s
19 januari 2022
Nederlanders werken sinds de coronakilo’s meer thuis, dan worden en dikwijls ook meer snacks aan huisdieren gegeven met gewichtstoename ter gevolg. Ook voor corona was overgewicht een probleem bij huisdieren, Dierenarts Stijn Peters vertelt met een cavia op de behandeltafel over overgewicht bij huisdieren.
Lees het item van EditieNL
Bekijk de uitzending

Strenge voorzorgsmaatregelen Vogelgriep
7 januari 2022
De Vogelgriep grijpt landelijk snel om zich heen. Pluimveehouder Erik Jochems vertelt in actualiteitenprogramma EenVandaag over de strenge maatregelen de hij treft om het virus buiten de deur te houden. Een van de weinigen die wél langs mag komen is pluimveedierenarts Maarten van den Berg. In de uitzending vertelt hij dat hij bij ieder bezoek bij aankomst en vertrek doucht, soms wel tien keer per dag. In de uitzending pleit hij – net als de KNMvD – voor vaccinatie van het pluimvee in Nederland.
Lees het artikel op EenVandaag.nl
Kijk de uitzending terug  (vanaf 5 minuut en 5 seconden)