Welke morele keuzes maken we dagelijks in de veehouderij, in de stal, in beleid en in bedrijfsvoering? Hoe verandert onze relatie met dieren door automatisering, zoals AI en technische toepassingen zoals de melkrobot? Hoe kunnen dieren écht meebeslissen in bedrijven die met hen werken? En is het tijd om ethiek ook in de fokkerij een […]
Welke morele keuzes maken we dagelijks in de veehouderij, in de stal, in beleid en in bedrijfsvoering? Hoe verandert onze relatie met dieren door automatisering, zoals AI en technische toepassingen zoals de melkrobot? Hoe kunnen dieren écht meebeslissen in bedrijven die met hen werken? En is het tijd om ethiek ook in de fokkerij een rol te geven?
Tijdens dit congres gaan we hierover in gesprek met onderzoekers, veehouders, dierenartsen, beleidsmakers, ethici en dierenbeschermers. We belichten ethische dilemma’s vanuit verschillende perspectieven en denken samen na over richtlijnen voor een meer ethische koers in de veehouderij.
Het programma bestaat uit inspirerende keynotes en panelgesprekken over actuele thema’s waarin deelnemers met elkaar in gesprek gaan over morele keuzes in de praktijk.
9.30-10.00 Inloop met koffie en thee
10.00-10.15 Welkomstwoord en Introductie
Door dagvoorzitter Eveline van Rijswijk en oprichter Vakbond voor Dieren Marjolein de Rooij
10.15-11.15 Keynote Bernice Bovenkerk: Ethiek in de Veehouderij
Bernice Bovenkerk, dierethicus aan Wageningen Universiteit, introduceert de belangrijkste ethische dilemma’s in de veehouderij.
Hieropvolgend reflecteren biologische varkenshouder Ruben Exterkate en de ‘vegan boerenzoon’ Wouter Waayer op hun eigen ethische keuzes.
11.15-11.30 Korte pauze
11.30-12.15 Panelgesprek: ‘Dier aan tafel’.
Hoe kunnen dieren écht meebeslissen in bedrijven die met hen werken? In dit panel onderzoeken we op een praktische en bedrijfsmatige manier hoe hun voorkeuren en belangen zichtbaar gemaakt, vertaald en structureel meegenomen kunnen worden in besluitvorming en bedrijfsvoering. Met o.a. Monique Ansink van CONO kaasmakers en Judith van Ooijen, onderzoeker belangenbehartiging.
12.15-12.30 Kippentaal workshop met Lindertje Mans
Een interactieve en vrolijke cursus kippentaal door theatermaker Lindertje Mans.
12.30-13.15 Netwerklunch
Een plantaardige lunch geserveerd door de Groene Afslag.
13.30-14.15 Panelgesprek: ‘Techniek en dierenwelzijn’
Welke morele verantwoordelijkheid dragen we richting dieren bij het gebruik van technologie, en hoe verschilt dit per toepassing? Dit panel onderzoekt hoe automatisering het welzijn van dieren kan verbeteren of juist bedreigen, en hoe bedrijven ethisch verantwoorde keuzes kunnen maken. Met o.a. Koen Kramer, onderzoeker ethische toepassing diergeneeskundige innovaties en Madelaine Looije van Eyes on Animals.
13.30-14.15 Panelgesprek: ‘Fokkerij en grenzen’
Zitten er grenzen aan de fokkerij van landbouwhuisdieren, en wie bepaalt wat acceptabel is? In dit panel bespreken we welke ethische kaders in de fokkerij en genetica worden toegepast en hoe dierenwelzijn, economische doelen en innovatie tegen elkaar worden afgewogen. Met o.a. Gerrit Koop, onderzoeker diergeneeskunde landbouwhuisdieren, Ron Hovenier van varkensgenetica bedrijf Topigs.
14.30-15.15 Keynote Marjo van Koppen en Leonie Cornips
Taalkundigen Marjo van Koppen en Leonie Cornips laten zien dat taal niet uitsluitend aan mensen toebehoort. Menselijke taal is bovendien niet neutraal, maar moreel geladen, en vormt onze manier van omgaan met dieren en de natuur.
15.15-15.30 Korte pauze
15.30-16.15 Panelgesprek: ‘De maatschappij en de veehouderij’
Hoe kunnen ethiek en maatschappelijke waarden leidend worden in beleid over dierenwelzijn? Dit panel onderzoekt hoe politici dieren kunnen erkennen als morele subjecten en trekt lessen uit het Europese importverbod op zeehondenbont, waar moraliteit het beleid bepaalde. Met o.a. Sandra Schoenmakers, Directeur Bont voor Dieren, Jo Swabe van Humane World for Animals Europe.
16.15-16.45 De Vegan kippenboer in gesprek met de Vakbond voor Dieren
Ruud Zanders, mede-oprichter van Kipster, zet zich in voor een voedselsysteem dat zowel efficiënt als ethisch verantwoord is. Over zijn persoonlijke en professionele omslag verscheen de documentaire ‘De Vegan Veehouder’, waarin hij zijn veranderde kijk op veehouderij en voedselproductie deelt. Ruud Zanders gaat hierover in gesprek met Marjolein de Rooij, oprichter Vakbond voor Dieren.
16.45-17.00 De oogst van de dag
Dankwoord en reflectie.
17.00-18.00 Netwerkborrel
De groene Afslag
Cissy van Marxveldtstraat 1
1403 VM Bussum