In de eerstelijnspraktijk worden met regelmatig katten en honden met kreupelheid aangeboden. Tijdens je opleiding hebt je ongetwijfeld geleerd hoe je het orthopedisch onderzoek moet uitvoeren, maar wat is daar nog van blijven hangen? Hoe interpreteer je je bevindingen? En wat is er tegenwoordig allemaal mogelijk en wat is de beste weg voor het dier […]
In de eerstelijnspraktijk worden met regelmatig katten en honden met kreupelheid aangeboden. Tijdens je opleiding hebt je ongetwijfeld geleerd hoe je het orthopedisch onderzoek moet uitvoeren, maar wat is daar nog van blijven hangen? Hoe interpreteer je je bevindingen? En wat is er tegenwoordig allemaal mogelijk en wat is de beste weg voor het dier om te ‘bewandelen’?
Orthopedie is gericht op afwijkingen aan het bewegingsapparaat, waar botten, pezen, spieren en zenuwen onder vallen. Deze cursus gaat je helpen jouw kennis hierover op te frissen op theoretisch en praktisch gebied, om jouw advies meer vorm en inhoud te geven.
Tijdens deze 2x 2 intensieve dagen word je meegenomen in het localiseren van kreupelheden van kop tot staart.
Twee enthousiaste docenten Nicole Willems (diplomate ECVS en docent op de Universiteitskliniek) en Kris Camps (ervaren orthopedisch chirurg en docent bij verschillende orthopedie-cursussen zoals DE Zweedse Orthopediecursus) gaan jou gedurende 4 dagen alle facetten van de orthopedie aanleren. Er wordt gewerkt in een kleine groep, waardoor actief deelname gegarandeerd wordt.
Dag 1 en dag 2 – voorpoten
Huiswerk
Voorafgaand aan de twee eerste cursusdagen krijg je vakliteratuur toegestuurd om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Cursusprogramma
Naast specifieke aandacht voor de anamnese bij orthopedische patiënten zullen tijdens deze dagen problemen in de voorhand uitgebreid aan bod komen (waaronder in ieder geval schouder, elleboog, carpus, digiti en eenvoudige fracturen). Voor de verschillende onderdelen zal er aandacht worden besteed aan het specifieke orthopedische onderzoek, de anatomie en klinische verschijnselen, diagnostische beeldvorming (röntgen / CT / MRI / scintigrafie) en behandelopties (arthrotomie, arthrodese, implantaten).
Dag 3 en 4 – achterpoten
Huiswerk: Om te zorgen dat de kennis beklijft, is herhaling essentieel. Als huiswerk voor dag 3 en 4 krijg je de volgende opdrachten:
1. Lever een orthopedische casus aan met een beknopte en gestructureerde omschrijving met daarbij een filmpje waarin je zelf het orthopedisch onderzoek uitvoert.
2. Lever een rontgenopname aan van een aandoening in de voorpoot van een patient met daarbij een beknopte en gestructureerde beschrijving van de casus.
Deze casussen worden 1-op-1 teruggekoppeld en gezamenlijk besproken tijdens de 3e en 4e dag.
Op deze dagen gaat de aandacht volledig naar de achterhand (tarsus, knie, heup) en de wervelkolom (lage rug). Knieproblemen zoals voorste kruisbandletsel en patellaluxatie, en tarsus (luxatie, OCD, artrose). Ook deze dagen zal er voor de verschillende onderdelen aandacht worden besteed aan het specifieke orthopedische onderzoek, de anatomie en klinische verschijnselen, diagnostische beeldvorming en behandelopties.
Binnen Vetami bestaat dan de mogelijkheid om je verder te verdiepen met de cursussen gericht op 1 aandoening in een gewricht.
De cursus data zijn: 11 en 12 oktober 2023 en 29 en 30 januari 2024