Het meten van de bloeddruk is in toenemende mate een onderdeel van de diagnostiek en/of behandeling. In deze cursus, geschikt voor zowel de dierenarts als paraveterinair, wordt eerst de theorie goed en begrijpelijk uitgelegd. Na de theorie wordt geoefend met het goed uitvoeren van een bloeddruk meting. Hierbij uiteraard ook veel aandacht voor de fouten […]
Het meten van de bloeddruk is in toenemende mate een onderdeel van de diagnostiek en/of behandeling. In deze cursus, geschikt voor zowel de dierenarts als paraveterinair, wordt eerst de theorie goed en begrijpelijk uitgelegd. Na de theorie wordt geoefend met het goed uitvoeren van een bloeddruk meting. Hierbij uiteraard ook veel aandacht voor de fouten die kunnen ontstaan bij het uitvoeren van de meting.
Het bepalen van de bloeddruk, zowel bij de hond als kat, wordt in toenemende mate geadviseerd bij verschillende aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn dieren met verhoogde nierwaarden, proteïnurie, hartproblemen, schildklierproblemen en bijnierproblemen.
Het is dan belangrijk om te weten hoe een hoge bloeddruk in een lichaam allemaal kan ontstaat en wat de gevolgen hiervan zijn zowel op de korte als lange termijn. Zeer belangrijk bij een meting van de bloeddruk is de manier waarop het wordt gedaan en weten welke factoren allemaal invloed kunnen hebben op de bloeddruk. Dat bepaalt hoe betrouwbaar je meting is. En als de bloeddruk dan je hoog is wat doe je dan qua diagnostiek en behandeling? Na de theorie ga je zelf leren hoe je een bloeddruk betrouwbaar meet. Daarbij uiteraard veel aandacht voor welke apparaten wel geschikt zijn en welke niet?