Het Europees huisdierenpaspoort is flink veranderd. Zo is het paarse, ‘klinische’ gedeelte van het bestaande paspoort komen te vervallen. Dit is het deel waar je de reguliere vaccinaties en de uitkomsten van het, tijdens het vaccinatieconsult uitgevoerde, klinisch onderzoek in noteerde. Heel jammer, vinden wij ook, want dit was juist voor diereigenaren heel informatief. Maar […]
Het Europees huisdierenpaspoort is flink veranderd. Zo is het paarse, ‘klinische’ gedeelte van het bestaande paspoort komen te vervallen. Dit is het deel waar je de reguliere vaccinaties en de uitkomsten van het, tijdens het vaccinatieconsult uitgevoerde, klinisch onderzoek in noteerde. Heel jammer, vinden wij ook, want dit was juist voor diereigenaren heel informatief. Maar we moeten de nieuwe wetgeving volgen.
Het nieuwe Europese huisdierenpaspoort bevat alleen nog het blauwe deel met de rubrieken I tot en met XII en is uitsluitend bedoeld als officieel identificatie- en reisdocument. Dus het dient alleen om een dier te kunnen identificeren en aan te tonen dat het geschikt is om te reizen. Het is niet meer de bedoeling er allerlei klinische gegevens in te noteren.
De KNMvD krijgt regelmatig vragen over het invullen van paspoorten. Daarom organiseren we dit info-uurtje voor paraveterinairen en dierenartsen. Waar moet je op letten bij het invullen, bijvoorbeeld bij het doorhalen van tekst? Kun je nog andere vaccinaties dan de rabiës vaccinatie noteren in het nieuwe paspoort? En wat moet je nu dan volgens de nieuwe regels lamineren?
Alvast leuk om te weten: als je bij de KNMvD nieuwe paspoorten bestelt, ontvang je een voorbeeldpaspoort, compleet ingevuld volgens de nieuwe regels. Handig om bij de hand te houden. Je voorraad mag je trouwens gewoon opmaken, de bestaande paspoorten blijven ook geldig.