6 accreditatie
punten

Pootamputatie van voor tot achter (incl. practicum)

  27 juni 2024  in Vetami Trainingscentrum Laageinde 3 4013CT Kapel-Avezaath Nederland

Een breuk of wond kan zo ernstig of gecompliceerd zijn dat pootamputatie nog de enige oplossing is. Dat kan als oplossing eenvoudiger lijken, maar ook hier is de juiste kennis en kunde zeer belangrijk om probleemloos door de ingreep te komen. Wat wel en niet te doen bij een pootamputatie van de voor- en achterpoot […]


Inschrijven voor dit evenement

Een breuk of wond kan zo ernstig of gecompliceerd zijn dat pootamputatie nog de enige oplossing is. Dat kan als oplossing eenvoudiger lijken, maar ook hier is de juiste kennis en kunde zeer belangrijk om probleemloos door de ingreep te komen.

Wat wel en niet te doen bij een pootamputatie van de voor- en achterpoot wordt tijdens de theorie uitvoerig besproken. De techniek wordt eerst theoretisch doorlopen, waarna we in de middag verder gaan met practicum. In groepjes van twee chirurgen ga je de techniek voor beide ledematen zelf oefenen onder begeleiding van ervaren chirurgen.

Wat ga je leren?

  • Indicaties voor een pootamputatie
  • Theoretische benadering van de pootamputatie gevolgd door de praktijk
  • Complicaties die zich voor kunnen doen bij een pootamputatie
  • Juiste begeleiding van eigenaar en dier in preoperatieve en postoperatieve zorg

De amputatie van de voorpoot is op twee wijzes uit te voeren, waarbij iedere wijze mogelijkheden biedt voor postoperatief resultaat. De amputatie inclusief scapulectomie geeft een bevredigend postoperatief resultaat gezien afwezigheid van atrofische schouderspieren en een prominerende spina scapula. De tweede mogelijkheid van amputatie tot proximale radius en ulna geeft de mogelijkheid om een prothese te laten aanmeten, waardoor functiebehoud van het voorbeen gewaarborgd wordt.

Voor de amputatie van het achterbeen zijn er vergelijkbare opties. De amputatie tot halverwege proximale femur geeft een mooi cosmetisch resultaat, doordat het abdomen minder ‘bloot’ ligt. Maar voor een prothese zijn er andere vereisten om een amputatie uit te voeren.

Hoofddocent drs. Nicole Willems, specialist chirurg, zal stapsgewijs de pootamputatie van voor- en achterpoot bespreken en de verschillend toelichten van hond en kat. Ook het verschil tussen een kleine en grote hond worden besproken. In deze cursus worden de vier ingrepen geoefend in groepen van 2 cursisten met minimaal 2 docenten voor 12 cursisten.

Belangrijke informatie:

Datum
27 juni 2024
Accreditatie punten
6 punten
Categorie
Cursus
Vakgebieden
Chirurgie
Doelgroep
Gezelschapsdieren