In de spoed komen allerlei soorten patiënten in uw handen. Na stabilisatie en diagnostiek zijn er chirurgische ingrepen die geen afwachten dulden. In deze cursus leert u de spoedingrepen diagnosticeren en oplossen: wat, waar en wanneer? En wat voor tools hebben we nodig?
Aan bod komt wat je kan doen en wanneer je het beste de (be)handeling kan verrichten, om daarna spoedindicaties gefundeerd het hoofd te bieden.
Krijg de spoedchirurgie zonder stress onder controle.
Spoedchirurgie is een noodzakelijk kwaad. Aandoeningen worden gediagnosticeerd en behoeven een acute aanpak. Kennis van de ziekte, de wijze van stabiliseren van de patiënt en techniek van de ingreep zijn niet alleen nodig om te zorgen dat de operatie een succes wordt, ook de postoperatieve zorg is essentieel. In deze dag zullen de meest voorkomende spoedingrepen aan bod komen. In het geval van trauma kan gedacht worden aan aanrijding, vallen van hoogte, bijttrauma, stoktrauma, wonden van verschillende oorzaken. Naast trauma zijn er ook ‘spontane’ levensbedreigende of acute aandoeningen, die reden geven om met spoed over te gaan tot chirurgie. Denk hierbij aan aandoeningen als ileus, hemoabdomen, torsio mesenterialis (partieel en totaal), pyometra, septische peritonitis en acute verlamming.