7 accreditatie
punten

Urologische endoscopie

  15 mei 2023  in Trainingscentrum Vetami, Laageinde 3, 4031 CT Kapel-Avezaath, Nederland

Plasproblemen met een camera bekijken. De eerste stap is een goede anamnese, de tweede stap echografisch onderzoek en urine-onderzoek. Daarmee kunnen veel aandoeningen al adequaat aangepakt worden. Maar in meer dan 25% van de gevallen zal endoscopisch onderzoek van de urinewegen meer inzicht geven in de oorzaak van de klachten. Wat ga je leren? Deze […]


Inschrijven voor dit evenement

Plasproblemen met een camera bekijken. De eerste stap is een goede anamnese, de tweede stap echografisch onderzoek en urine-onderzoek. Daarmee kunnen veel aandoeningen al adequaat aangepakt worden. Maar in meer dan 25% van de gevallen zal endoscopisch onderzoek van de urinewegen meer inzicht geven in de oorzaak van de klachten.

Wat ga je leren?
Deze cursus gaat je eerst leren wanneer het endoscopisch onderzoek benodigd is. Welke stappen zet je om de patient goed voor te bereiden en te bepalen of en wanneer je het endoscopisch onderzoek inplant. Daarna zullen alle instrumenten behandeld worden, die je nodig hebt om urologische endoscopie te beoefenen voor kat en hond. Van instapinstrumentarium tot Advanced. In de middag gaan we aan de slag tijdens een wet-lab om materialen te leren te gebruiken, zowel bij de teef, de reu en de kat.
Plasproblemen zijn vaak voorkomend, van lekken van urine tot moeite met plassen. Tijdens de dag van de urologie worden de verschillende aandoeningen die hiervoor verantwoordelijk zijn besproken. Bij een hond met bacteriële cystitis een endoscopisch onderzoek uitvoeren, is niet te adviseren. Maar bij een massa in de blaas of bij terugkeer van stenen in de blaas kan dit juist een uitkomst bieden. In aansluiting op de dag van is een praktijkdag georganiseerd om ook te zorgen dat de diagnostische stap van endoscopisch onderzoek toegevoegd kan worden aan uw repertoire naast de belangrijke echografie.

Beide docenten zijn ervaren in de urologie en zien binnen hun chirurgische specialisme veel urologische biopten; zowel voor scopische als chirurgische ingrepen. Het neusje van de zalm krijgt u aangeboden via theoretische onderbouwing van de inzet van endoscopie en welke materialen er voorhanden zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat u eerst leert om constructief deze handeling te leren uit te voeren door met tools te starten waarmee u het beste kan inzetten.

 

Belangrijke informatie:

Datum
15 mei 2023
Accreditatie punten
7 punten
Categorie
Cursus
Vakgebieden
Beeldvorming
Doelgroep
Gezelschapsdieren