AVP-besmetting op varkensbedrijf in Duitsland

Op 15 november 2021 is bij Rostock, in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland, een besmetting met Afrikaanse varkenspest vastgesteld van een varkensbedrijf. Dit is het eerste geval in deze deelstaat. De locatie ligt in het noorden van Duitsland. In juli dit jaar zijn een biologisch bedrijf en twee kleinschalige locaties in Brandenburg besmet geraakt. Naast deze uitbraken is het aantal besmette wilde zwijnen sinds september 2020 opgelopen tot meer dan 2000. De meeste besmettingen waren in de deelstaten Brandenburg en Sachsen, ongeveer 2423 zwijnen. In oktober werd een zwijn geschoten in Landkreis Meissen, dat positief testte op AVP. Hoe het daar terecht is gekomen is niet bekend. De plaats waar dit zwijn werd geschoten ligt zo’n 100 km westelijk van de besmette zone in Sachsen.

Maatregelen

Duitsland voert minimaal alle maatregelen uit die zijn voorgeschreven in de verordening 2020/687. Dat geldt uiteraard ook voor de besmette locatie bij Rostock. Alle varkens op de besmette locatie worden gedood en de karkassen worden vernietigd. Verder worden een beschermings- en bewakingszone ingesteld met alle daarbij horende maatregelen. Bronopsporingsonderzoek wordt nog door de Duitse autoriteiten uitgevoerd.

Gevolgen voor Nederland

De NVWA heeft een risicoanalyse uitgevoerd van riskante transporten van en naar dit gebied in Duitsland. Voor zover de NVWA in de bij hen bekende systemen heeft kunnen nagaan, zijn er geen AVP gevoelige diersoorten uit de betreffende regio naar Nederland vervoerd. De besmetting leidt vooralsnog niet tot een verandering in kans van introductie van het virus in Nederland. De uitbraak is op grote afstand van Nederland en besmettingen die zich voordoen over grote afstanden van een bron zijn het gevolg van menselijk handelen of nalatigheid.

De maatregel wat betreft dubbele reiniging en ontsmetting van veewagens uit besmette landen blijft uiteraard van toepassing. Dat betekent dat een vervoermiddel voor het transport van varkens, runderen, schapen, geiten en (gekweekte) herten dat in Nederland terugkeert vanuit een land waar een besmettelijke dierziekte is geconstateerd in Nederland een (tweede) reiniging en ontsmetting dient te ondergaan. Deze maatregel geldt dus voor het hele land waar een uitbraak is en dus ook voor heel Duitsland. Op de website van de NVWA staan de landen waarop deze maatregel van toepassing is en is meer informatie over deze maatregel te vinden.

Nederland heeft nauw contact met collega’s in Duitsland over de ontwikkelingen en wordt goed geïnformeerd over de situatie. Er is in Nederland sinds 2018, na de besmetting in België, nog steeds geregeld overleg met verschillende sectorpartijen (in het preventieteam) over preventieve maatregelen en met de provincies over het beheer van wilde zwijnen.

Andere lidstaten

Ook in andere lidstaten worden nog besmettingen gemeld. In Polen zijn veel bedrijven besmet geraakt en ook veel wilde zwijnen. In oktober stond de teller voor 2021 wat betreft besmette wilde zwijnen op 2.237 en besmette houderijen op 113, met ongeveer 38.000 varkens in totaal. In Hongarije zijn dit jaar 2518 zwijnen besmet geraakt. In Litouwen betreft het ook alleen besmettingen bij zwijnen, 127 volgens de laatste cijfers. In Polen, Estland, Letland, Roemenië en Slowakije zijn besmettingen geweest bij zowel houderijen als wilde zwijnen. Bij Roemenië is de stand nu 1455 houderijen in 2021.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen