Brexit, en nu?

Het heeft even geduurd, er zijn wat koppen gerold, enkele mensen zijn zelf opgestapt, maar de Brexit is een feit!

Na de overwinning van Boris Johnson op 12 december 2019 is alles in een stroomversnelling gekomen. Op 31 januari 2020 om middernacht (Nederlandse tijd) is de UK uit de EU getreden. Maar geen zorgen, er is een overgangsperiode tot en met 31 december 2020 waarin alle EU-regels en wetten voor de UK van kracht blijven (In overleg kan deze periode overigens met 2 jaar verlengd worden, maar vooralsnog heeft de Britse premier die intentie in het geheel niet.). Voor burgers en bedrijven verandert er vooralsnog dus vrijwel niets. De 4 vrijheden van de EU – vrij verkeer van mensen, goederen, geld en diensten – blijven onverminderd van kracht. Britse bedrijven houden dezelfde onbelemmerde toegang tot de Europese markt. Europese ondernemingen kunnen ongehinderd naar de UK exporteren. Burgers kunnen zonder al teveel gedoe van en naar de UK reizen.

2020 zal benut worden om te onderhandelen over de details van de toekomstige relatie (na 31 december 2020). Denk dan aan: de voorwaarden waaronder ondernemers zaken kunnen doen met en in de UK,  de rechten voor burgers en de samenwerking op het gebied van veiligheid. Het zullen, gezien de voorgeschiedenis, zeker geen gemakkelijke gesprekken worden. Als het al lukt om dit jaar nieuwe afspraken te maken dan gaan deze in na de overgangsperiode (na 31 december 2020 of 31  december 2022). Maar, ook deze nieuwe afspraken moeten vervolgens nog goedgekeurd worden door de EU-landen, het Britse én het Europese parlement. Lukt het niet om afspraken te maken dan wel deze goed te laten keuren dan vindt er na de overgangsperiode alsnog een no deal-Brexit plaats.

Wat is er voor nu afgesproken? De fijnproevers onder ons kunnen op de site van de Europese Commissie het terugtrekkingsakkoord van 17 oktober 2019 doornemen: Bekijk het terugtrekkingsakkoord van het Verenigd Koninkrijk van 17 oktober . In het kort bevat het akkoord afspraken over:

  • De rechten van de EU-burgers in de UK en de Britten in de EU: vooralsnog verandert er voor hen niets (Op de site van de Europese commissie tref je hierover een pdf-document aan: rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en Britten in de EU). Dit Terugtrekkingsakkoord waarborgt echter ook na een eventuele no-deal een aantal zaken. EU-burgers die al in de UK wonen en de UK-burgers die al in de EU wonen behouden hun aanspraken op verblijf, zorg, scholing, pensioen en sociale zekerheid voor de rest van hun leven. Voor nieuwkomers, degenen die zich dus na 1 januari 2021 in de UK of de EU vestigen, gelden deze waarborgen niet;
  • Hoeveel en hoelang de UK meebetaalt aan de Europese begroting;
  • De grens tussen Ierland en Noord-Ierland.
Allemaal leuk en aardig maar wat nu met een klant die met zijn hond naar de UK wil?

De UK geeft zelf aan dat er voor mensen die hun huisdier mee willen nemen naar de UK niets verandert. De huidige eisen blijven gelden:

  • Chip ter identificatie (moet geplaatst zijn voor de rabiësvaccinatie);
  • Rabiësvaccinatie (vervoer pas mogelijk minimaal 21 dagen na de eerste vaccinatie);
  • Geldig Europees dierenpaspoort;
  • Behandelen tegen lintworm (Echinococcus). Dit geldt alleen voor honden. Uit te voeren minimaal 1 dag (24 uur) en maximaal 5 dagen (120 uur) voor het tijdstip van binnenkomst in de UK.
En als een klant van de UK naar Nederland reist met zijn hond of kat?
  • Chip ter identificatie (moet geplaatst zijn voor de rabiësvaccinatie);
  • Rabiësvaccinatie;
  • Geldig reisdocument: een Europees dierenpaspoort dat is uitgegeven in een EU-lidstaat (inclusief UK tot eind 2020) of een gezondheidscertificaat afgegeven door de officiële autoriteit van de UK.

Maar dat is voor dit jaar, we zijn er nog niet. De Brexit-soap houdt nog even aan. We houden de berichtgeving in de gaten en jou op de hoogte.

 

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen