Marion Koopmans, werkzaam in het Erasmus MC in Rotterdam krijgt de NWO-Stevinpremie (2,5 miljoen euro) voor haar onderzoek naar het opsporen en detecteren van virussen in dieren.

In de NRC van 15 juni beschrijft Marion Koopmans het als volgt: ‘Een deel van het geld ga ik gebruiken om de techniek verder ontwikkelen waarmee we in een diersoort in een klap alle aanwezige virussen kunnen opsporen. Om daarna te analyseren welke van die virussen mogelijk gevaarlijk zijn voor mensen.”

Professor dr. Marion Koopmans is hoofd van de afdeling Virosciences van het Erasmus medisch centrum. Als gepromoveerd dierenarts (1990) heeft zij veel inzicht op de werking van virussen en de mogelijkheid dat ziekmakende virussen over kunnen springen van dieren naar mensen.

Eerder werkte Marion Koopmans onder andere op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht op de kliniek inwendige ziekten landbouwdieren en het laboratorium infectie ziekten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Haar inzet voor de bestrijding van virussen bracht haar bijvoorbeeld ook naar West-Afrika waar ze in 2015 leiding gaf aan de inzet van mobiele laboratoria tijdens de uitbraak van ebola.

Zij gaat met deze premie de research mogelijkheden uitbreiden naar de techniek om in één onderzoek virussen te identificeren, de viroombenadering. Zo kan, als ergens ecologische omstandigheden veranderen of grote groepen dieren dicht op elkaar komen te leven en virusuitbraken mogelijk zijn, door de viroomanalyse op deze uitbraken geanticipeerd kunnen worden.

De Stevinpremie heeft volgens het  NWO ‘vergelijkbare statuur als de Spinozapremie, maar met meer accent op de maatschappelijke impact van onderzoek’ en is dit jaar voor het eerst uitgereikt. De naamgever van de prijs, Simon Stevin (1548-1620) was een wiskundige en ingenieur. Hij gebruikte, in tegenstelling tot zijn collega’s, de Nederlandse taal in plaats van het toen gebruikelijke Latijn.