Dierenartsen mogen DNA afnemen na wolvenaanval

25 dierenartsen uit de provincie Drenthe en Fryslân kregen deze week in opdracht van BIJ12 instructie van het laboratorium Wageningen University & Research om voortaan zelf DNA af te kunnen nemen bij gewond geraakt vee na een vermoedelijke wolvenaanval. Naast de instructie is er ook een schriftelijk protocol opgesteld voor alle dierenartsen in Nederland.

Bij vermoedelijke wolvenschade wordt DNA afgenomen in de wond van het prooidier om te kunnen bepalen of het inderdaad om wolvenschade gaat. Bij wolvenschade ontvangt de dierhouder een tegemoetkoming in de schade van BIJ12, die dit namens alle provincies uitvoert.

DNA afname door dierenartsen

Dierenartsen mogen, met toestemming van BIJ12, DNA afnemen wanneer er gewonde dieren zijn aangetroffen die niet geëuthanaseerd hoeven te worden. Dierhouder en dierenarts hoeven dan niet meer te wachten op de taxateur. Na de DNA-afname kunnen de gewonde dieren direct behandeld worden om onnodig lijden te voorkomen.

Als er ook gedode dieren zijn kan de dierenarts altijd direct beginnen met het behandelen van gewonde dieren. De taxateur kan DNA afnemen van de gedode dieren zodra hij ter plaatse is.

Gewond dier?

Is er sprake van gewonde dieren? Geef dit aan bij de melding. Een gewond dier moet zo spoedig mogelijk door een dierenarts behandeld of geëuthanaseerd worden om onnodig lijden te voorkomen. Dierenartsen kunnen voor DNA-afname dit protocol volgen.

Flyer voor dierhouders

BIJ12 heeft de flyer voor dierhouders geactualiseerd. In de flyer leest de dierhouder wat hij moet doen als hij een of meer gewonde of gedode dieren heeft aangetroffen en krijgt antwoord op veelgestelde vragen. Toegevoegd is tekst en verwijzing naar het online melden formulier.

Download hier de flyer

Meer informatie

www.bij12.nl/wolf

Lees ook

Tijdschrift voor Diergeneeskunde, september 2022: Toename van wolvenschade vraagt om nieuwe afwegingen

Tijdschrift voor Diergeneeskunde, maart 2022: De wolf in Nederland: leven en laten leven

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen