Bij vermoedelijke wolvenschade wordt DNA afgenomen in de wond van het prooidier om te kunnen bepalen of het inderdaad om wolvenschade gaat. Bij wolvenschade ontvangt de dierhouder een tegemoetkoming in de schade van BIJ12, die dit namens alle provincies uitvoert.
Dierenartsen mogen, met toestemming van BIJ12, DNA afnemen wanneer er gewonde dieren zijn aangetroffen die niet geëuthanaseerd hoeven te worden. Dierhouder en dierenarts hoeven dan niet meer te wachten op de taxateur. Na de DNA-afname kunnen de gewonde dieren direct behandeld worden om onnodig lijden te voorkomen.
Als er ook gedode dieren zijn kan de dierenarts altijd direct beginnen met het behandelen van gewonde dieren. De taxateur kan DNA afnemen van de gedode dieren zodra hij ter plaatse is.
Is er sprake van gewonde dieren? Geef dit aan bij de melding. Een gewond dier moet zo spoedig mogelijk door een dierenarts behandeld of geëuthanaseerd worden om onnodig lijden te voorkomen. Dierenartsen kunnen voor DNA-afname dit protocol volgen.
BIJ12 heeft de flyer voor dierhouders geactualiseerd. In de flyer leest de dierhouder wat hij moet doen als hij een of meer gewonde of gedode dieren heeft aangetroffen en krijgt antwoord op veelgestelde vragen. Toegevoegd is tekst en verwijzing naar het online melden formulier.
Tijdschrift voor Diergeneeskunde, september 2022: Toename van wolvenschade vraagt om nieuwe afwegingen
Tijdschrift voor Diergeneeskunde, maart 2022: De wolf in Nederland: leven en laten leven