Dierenartsen staan te trappelen om te vaccineren!

Soms weet je weer waar je het voor doet als KNMvD. Dat gevoel overviel me afgelopen week toen ik werd geïnterviewd door een TV-ploeg van de NOS. Het ging om goed nieuws: binnenkort is er een miljoen dosis vaccin beschikbaar tegen blauwtong, ongeveer zoveel als er schapen zijn in Nederland. Hopelijk net op tijd, want het wordt goed weer en dan worden de knutten die de ziekte overbrengen weer actief. Op LinkedIn had ik daarom al gepost dat wij als dierenartsen reikhalzend naar dit vaccin hebben uitgezien.

Het gebrek aan een geregistreerd vaccin stelde dierenartsen voor een lastig dilemma. Zij wilden al eerder schapen vaccineren met een zogenoemd autovaccin, dat wordt gemaakt van een virus dat rondwaart binnen een epidemiologische eenheid. In Duitsland had men al toestemming gegeven om in een hele deelstaat zo’n autovaccin te gebruiken. Als gevolg daarvan wilden dierenartsen dit vaccin ook graag in Nederland gebruiken; knutten houden zich immers niet aan landsgrenzen. Het ministerie van LNV gaf voor het gebruik van het autovaccin echter geen toestemming, mede omdat de Europese Commissie hier geen voorstander van zou zijn. Dat ging de betrokken dierenarsten zeer aan het hart, want het is pijnlijk om niets tegen een ernstige dierziekte te kunnen doen, terwijl er wel een vaccin beschikbaar is. De KNMvD toonde zich begripvol voor het ethische dilemma van de practici in kwestie, maar kon het pleit niet winnen. Achteraf bleek dat het autovaccin  toch niet veilig was, wat in elk geval een einde maakte aan de ‘ethische nood’ van deze dierenartsen.

Gelukkig kwam niet veel later het nieuws dat er toestemming was gegeven om een Spaans regulier vaccin te gebruiken, dat ook meteen in grote hoeveelheden beschikbaar zou zijn. Over de vaccinatiestrategie mochten we al eerder meepraten als KNMvD: schapen eerst! Omdat deze dieren het zwaarst getroffen worden door het virus. Ook zeldzame huisdierrassen en bedrijven met een publieksfunctie krijgen prioriteit. En dan de runderen die over het algemeen minder ziek worden maar wel een reservoir voor het virus kunnen vormen.

"Áls de hulpvraag concreet wordt, staan er meer dan 100 dierenartsen – waaronder gepensioneerden - klaar om te helpen!" - Sophie Deleu

Dus rest eigenlijk alleen de vraag hoe snel we gezamenlijk in staat zijn een miljoen schapen te vaccineren… nou dat was geen oproep tegen dovemansoren! Dezelfde dag dat bekend werd dat er  toestemming was gegeven voor het gebruik van dit vaccin, heeft de KNMvD de mogelijkheid gecreëerd om online vraag en aanbod van ‘vaccinatiecapaciteit’ samen te brengen. Kosteloos voor leden én niet-leden, gezien het grote algemeen belang. De maandag daarop waren er al meer dan 50 ‘aanbieders’, inmiddels zijn het er meer dan 100. Het duurt uiteraard wat langer voordat de hulpvraag duidelijk is, we weten nog niet precies wanneer het vaccin kan worden geleverd en ook niet welke veehouders hun schapen willen laten vaccineren. Maar áls de hulpvraag concreet wordt, staan er dus meer dan 100 dierenartsen – waaronder gepensioneerden – klaar om te helpen!

“Als er tegen zo’n ernstige dierziekte – met veel sterfte – een vaccin beschikbaar komt, staan we als dierenartsen te trappelen om te vaccineren,” zei ik vol overgave tegen de interviewer van het NOS journaal. Ik was blij dat de redactie uitgerekend déze quote gebruikt heeft uit pakweg een half uur aan opnames. Er werd ook gevraagd of het ging lukken de schapen op tijd te vaccineren. Daarover kon ik helaas geen harde uitspraken doen, evenmin als David Speksnijder van de Universitaire Landbouwhuisdierenpraktijk (ULP) die in hetzelfde journaal te zien was. Wel hard was de belofte dat wij ons uiterste best zullen doen. Want hier zijn wij steengoed in! Het is werkelijk ontroerend te merken hoe in korte tijd zóveel dierenartsen kunnen worden gemobiliseerd met de oproep ‘alle hens aan dek’. En fijn dat we met het bureau van de KNMvD in staat zijn, hier razendsnel een online voorziening voor te treffen. Een flink staaltje van ‘ouderwetse samenwerking in een nieuw jasje’!

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen