‘Hard day’s night’

Het was een feest om afgelopen zondag op radio 5 naar het programma Grijs en Groen te luisteren, met twee generaties varkensdierenartsen Marrina Schuttert (grijs) en Rachel Brouwer-Cummins (groen) in de uitzending. Deze zelfbewuste professionals kregen uitgebreid de gelegenheid om te vertellen over hun passie voor hun vak, de diergeneeskundige zorg voor varkens.

Ze pleiten voor een genuanceerde beeldvorming, want er zijn veel negatieve vooroordelen over de varkenshouderij en de zorg die hiermee gemoeid is. Eén van de misvattingen is bijvoorbeeld dat varkens in grotere stallen, minder ruimte tot hun beschikking hebben. Terwijl varkens in de loop van de tijd juist meer ruimte hebben gekregen. En dat het vies is in de stallen, hoewel de toegenomen aandacht voor hygiëne maakt dat het er heel schoon is. Dat varkensstallen vaak in één adem worden genoemd met ‘dierenleed’ treft beide collega’s recht in het hart, want dat doet geen recht aan hun professionele ervaringen.

"Je kunt als veehouder niet groen doen als je rood staat." - Marrina Schuttert

Marrina zou met veel plezier meewerken aan een TV-serie over de varkensdierenarts. Ze vindt het heel belangrijk te laten zien wat zij en haar collega’s allemaal doen, ook op het gebied van welzijn. “Ik maak van een vegetariër geen carnivoor natuurlijk, dat hoeft ook niet. Maar misschien leidt het wel tot beter inzicht bij degenen die graag een verantwoord stukje vlees eten.” Ze legt uit dat het werk van varkensdierenarts professioneel steeds uitdagender is geworden, omdat preventie nu eenmaal ingewikkelder is dan dieren beter maken. Zeker als je ook duurzaamheid in ogenschouw neemt, wat soms grote investeringen vraagt. Marrina: “Je kunt als veehouder niet groen doen als je rood staat.” Rachel verwoordt het als volgt: “Het mooiste aan het vak is het puzzelen: welke ziektes op het bedrijf kunnen we elimineren of beheersen? Het maken van een plan van aanpak op basis van uitgebreide diagnostiek is een fantastische uitdaging.” Beide dierenartsen hebben voor de varkens gekozen omdat ze het uitdagend vinden om met groepen dieren te werken, in tegenstelling tot individuele patiënten. Maar een diersoort moet je wel liggen. “Met kippen heb ik persoonlijk helemaal niets”, aldus Marrina.

Ik werd blij van de uitzending omdat de beide collega’s verfrissend optimistisch naar de toekomst kijken. Uiteraard ging het ook over de stikstofcrisis en de emotionele impact daarvan op de boeren. Het laat Marrina en Rachel zeker niet ongemoeid, want het gesprek hierover is aan de orde van de dag, maar ze laten zich daardoor niet uit het veld slaan. De toekomst van de veehouderij is in hun ogen ‘divers en inclusief’ met verschillende soorten bedrijven, van hightech tot biologisch, al dan niet in combinatie. Ze verwachten dat er in alle scenario’s behoefte zal blijven aan een deskundige sparringpartner op het vlak van diergezondheid en welzijn. In alle takken van sport. Want er wordt hard gewerkt in de veterinaire praktijk, ook bij nacht en ontij. “We staan eigenlijk altijd klaar, in welke diersoort we ook werkzaam zijn,” zegt Rachel. Op haar verzoek werd voor alle collega’s ‘hard day’s night’ van the Beatles gedraaid. Voor alle dierenartsen die hebben gewerkt ‘like a dog’: een welverdiende vakantie gewenst. En veel werkplezier voor hen die dit mogelijk maken.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen