Daartoe dienen de nieuwe regels voor het registreren van honden. De verwachting is dat de nieuwe wet in (de loop van) 2021 van kracht wordt. De RVO werkt samen met verschillende partijen aan een communicatieplan. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, brengt de KNMvD de nieuwe regels regelmatig onder de aandacht.
Fokkers en importeurs moeten zichzelf straks registreren bij RVO. Zij krijgen dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Dit geldt ook voor particuliere hondenhouders, zelfs als ze maar één keer een nestje hebben. Dit UBN is nodig om de hond(en) te registreren.
Zodra je als dierenarts een hond chipt, moet je deze chip registreren op het UBN van de fokker. Dit betekent dat houders zich voorafgaande aan het chippen moeten hebben geregistreerd bij RVO. Vraag daarom bij het maken van de afspraak na of de houder zich al geregistreerd heeft. Zo niet, dan mag er niet gechipt worden. Mocht een eigenaar op het spreekuur komen met een hond zonder chip (bv. gekocht via Marktplaats of meegenomen in de auto uit het buitenland) dan moet ook deze eigenaar zich eerst registreren bij RVO. Zonder registratie (UBN), geen chip.
Het EU-dierenpaspoort wordt voor alle honden verplicht. Voordat een dierenarts een EU-dierenpaspoort voor een hond afgeeft, moet de houder zich identificeren met zijn of haar UBN. Zodra je een EU-dierenpaspoort uitgeeft, moet je deze registreren.
Je doet de twee registraties straks bij 1 van de 10 aangewezen databanken (ADB). Alle informatie zal vanuit de ADB uiteindelijk worden doorgezet richting één centrale databank van de overheid. Daar hoef je als dierenarts niets voor te doen. Je kunt je voorstellen dat het op die manier mogelijk gaat worden om in één oogopslag helderheid te krijgen over alle geregistreerde honden in Nederland. Je bent als dierenarts vrij om te kiezen bij welke databank je de registraties wilt doen.
Meer informatie vind je hier.