Incidenten wolf met hond, wat te doen als dierenarts?

Inmiddels zijn er verschillende incidenten geweest met honden en (vermoedelijk) wolven. Het kan zo zijn dat jij als dierenarts een hond (of ander gezelschapsdier) in de praktijk binnenkrijgt die mogelijk verwond is geraakt door een wolf. De KNMvD heeft navraag gedaan bij de betrokken instanties of er een procedure is voor huisdieren en wolf-incidenten, en zo ja wat die dan inhoudt. We zetten onze bevindingen op een rij.

  • Eigenaar in contact met de provincie | Er is geen landelijke instantie die gaat over incidenten met wolven en huisdieren. Bij12, de instantie die gaat over vee-schade door wolven, gaat niet over incidenten met gezelschapsdieren. De provincies zijn in eerste instantie aan zet om de situatie in de gaten te houden en eventueel maatregelen te nemen en/of voorzieningen te treffen (zoals extra onderzoek). Het is daarom voor de eigenaar verstandig om direct contact op te nemen met de dossierhouder van de betreffende provincie.
  • Verzamel bewijs | Hoe dan ook is het verstandig om bewijs te verzamelen van eventuele verwondingen door een wolf. Denk aan het maken van foto’s, filmpjes en eventueel het afnemen van swabs voor DNA-onderzoek. Op de website van Bij12 staat uitgelegd dat DNA-onderzoek via de gebruikelijke methode niet werkt, aangezien het DNA van een wolf en een hond te veel op elkaar lijkt. De provincie Gelderland is nu aan het onderzoeken of er andere laboratoria of methodes zijn die wél kunnen vaststellen dat er spraken is van een wolf. De kosten voor het verzamelen van bewijs en het laboratoriumonderzoek zijn voor de eigenaar van het dier, tenzij de provincie anders heeft besloten. De eigenaar kan hiervoor in overleg treden met de provincie.
  • Behandeling | Ook de kosten voor de behandeling zijn voor rekening van de eigenaar van het dier, tenzij de provincie anders besluit. Het is verstandig om de eigenaar hierover vooraf goed te informeren.
  • Uitzondering kuddebeschermingshonden | Anders dan bij gezelschapsdieren vallen honden die ingezet worden voor kuddebeheer en/of wolfwering wél binnen het beleidsbesluit van de gezamenlijke provincies. Eigenaren van deze dieren krijgen een tegemoetkoming voor de kosten.

Liever landelijk

Gelukkig zijn er tot nu toe nog maar een klein aantal incidenten geweest tussen wolf en hond. Desalniettemin vindt de KNMvD het wenselijk is dat er een landelijke procedure of regeling komt voor incidenten tussen wolf en hond. In gesprekken met het ministerie en andere instanties zal de KNMvD dit ook ter sprake blijven brengen.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen