Inspectieresultaten toepassing droogzetinjectoren met antibiotica bij melkvee 2023-2024

In 2023 en 2024 heeft de NVWA risicogericht bij 15 melkveebedrijven een inspectie uitgevoerd naar het gebruik van droogzetinjectoren. De NVMA controleerde of droogzetinjectoren met antibiotica correct werden toegepast.

In het kort: droogzetters met antibiotica alleen toegestaan bij uierinfectie

Bij drachtige melkkoeien wordt de melkproductie gestopt in de weken voordat zij een kalf werpen. Het stoppen van de melkgift wordt ‘droogzetten’ genoemd. De periode van droogstand duurt meestal 6 tot 8 weken. Na de geboorte van het kalf komt de melkgift weer op gang.

Droogzetinjectoren: 2 soorten

Voor het droogzetten worden melkkoeien vaak behandeld met droogzetinjectoren (ook wel: droogzetters). Een droogzetinjector sluit het slotgat af van het kwartier van de uier. Op die manier kunnen infecties worden voorkomen. Er zijn droogzetinjectoren met en zonder antibiotica.

De droogzetinjectoren die antibiotica bevatten mogen alleen toegepast worden om een uierinfectie te genezen. Daarom moet bij gebruik van droogzetinjectoren met antibiotica eerst worden aangetoond dat er sprake is van een uierinfectie.

Veehouders mogen droogzetinjectoren zelf toepassen

Diergeneesmiddelen met antibiotica mogen alleen op basis van een diergeneeskundig voorschrift (recept) worden afgegeven. Maar veehouders mogen droogzetinjectoren met antibiotica ook zelf op voorraad hebben en zelf toepassen. Daarbij gelden wel strikte voorwaarden. Zie: Inspectieresultaten toepassing droogzetinjectoren met antibiotica bij melkvee 2023-2024 | Diergeneesmiddelen | NVWA

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen