Minister Schouten ziet af van invoering omstreden veevoermaatregel

Meerdere partijen en belangenbehartigers uit de agrarische sector hebben zich ingespannen voor flexibilisering dan wel afschaffing van de veevoermaatregel met eiwitreductie. Ook de KNMvD kon zich niet achter de huidige voermaatregel scharen. Wij hebben richting LNV onze zorgen over de gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van melkvee geuit en adviezen aangedragen.

Waardevolle wetenschappelijke bijdrage van dierenartsen

Een van de twee partijen die een dagvaarding hebben gestuurd naar de minister, bedankt in dit persbericht “de dierenartsen van de KNMvD en de veterinaire wetenschappers van de faculteit Diergeneeskunde voor hun zeer degelijke werk. Zij kwamen op wetenschappelijke basis tot de conclusie dat de veevoermaatregel leidt tot aantasting van de diergezondheid en het dierenwelzijn. Wat hebben de dierenartsen ontzettend veel en belangrijk werk verricht. Dat de maatregel van tafel is gegaan is in belangrijke mate te danken aan het werk van de dierenartsen in de afgelopen maand.”

Zonder draagvlak geen succes

De KNMvD erkent het belang van toekomstige samenwerking. We willen graag onze veterinaire expertise inzetten voor mogelijke maatregelen vanaf 2021 en verder, die leiden tot eiwitreductie zonder risico’s voor diergezondheid en dierenwelzijn. Daarbij is overeenstemming met de melkveesector cruciaal. Zonder draagvlak zal de uitvoering en de naleving van een maatregel niet succesvol zijn en daarmee ook niet het gewenste effect bereiken. Daarom gaan wij in gesprek met belanghebbenden uit de gehele sector. De KNMvD neemt geen verantwoordelijkheid voor beleids- en besluitvorming in dit dossier. Onze rol is die van trusted advisor: om onafhankelijk veterinair advies te geven over de verwachte gevolgen van het voorgestelde beleid voor diergezondheid en dierenwelzijn.

Vragen, suggesties? Neem contact op met d.verduyn@knmvd.nl of j.van.herten@knmvd.nl.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen