Nieuwe behandeloptie Feline infectieuze peritonitis (FIP)

Feline infectieuze peritonitis (FIP) wordt veroorzaakt door het Feline Corona Virus (FCoV), een veelvoorkomend virus bij katten. De meeste katten die FIP ontwikkelen zijn raskatten (70%), jonger dan 2 jaar oud (70%) en komen uit een “multi-cat” huishouden. Met de inzet van de Apotheek Diergeneeskunde van de faculteit Diergeneeskunde zal het binnenkort mogelijk zijn om ook in Nederland katten met FIP te behandelen. 

Tot voor kort was er geen behandeling mogelijk voor FIP. In 2019 is een baanbrekende studie uitgevoerd waarbij werd aangetoond dat behandeling met de nucleoside analoog GS-441524 FIP genas in een groot deel van natuurlijk geïnfecteerde katten. Sindsdien heeft zich een ware zwarte markt ontwikkeld voor GS-441524, waarbij katteneigenaren via internet en facebookgroepen (illegale) medicatie bestellen voor hun kat met FIP.

Remdesivir (prodrug van GS-441524) is verkrijgbaar in injectievorm als humaan geneesmiddel. Het valt niet onder de middelen die alleen bij mensen mogen worden toegepast, en mag dus ook, binnen de cascade, veterinair worden ingezet. GS-441524 is niet verkrijgbaar als kant-en-klaar geneesmiddel, en moet dus magistraal bereid worden. Met de inzet van de Apotheek Diergeneeskunde van de faculteit Diergeneeskunde zal het binnenkort mogelijk zijn om ook in Nederland katten met FIP te behandelen.

Wil je een kat in verband met een verdenking van FIP willen doorsturen, dan kun je contact opnemen met Drs. Marieke Knies via FIP@uu.nl.

Lees in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde maart 2023 het artikel ‘Nieuwe behandeloptie FIP‘ door Marieke Knies1,2, Inge van Geijlswijk3 en Hans Kooistra1.

1Afdeling Interne Geneeskunde van Gezelschapsdieren, Departement Clinical Sciences, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.
2AniCura Clinic Drechtstreek, Dordrecht.
3Apotheek Diergeneeskunde, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen