Stijging aantal niet-conforme gezelschapsdieren op Schiphol

Nu de zomervakantie voor de deur staat besteedt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra aandacht aan de dierziekte rabiës. De afgelopen jaren zien inspecteurs van de NVWA op Schiphol een stijging in het aantal niet- conforme gezelschapsdieren. Het aantal gevallen waarbij een huisdiereigenaar vanuit het buitenland (terug) naar Nederland reist en waarbij bij aankomst blijkt dat hun gezelschapsdieren niet aan de EU-invoereisen voor rabiës voldoen steeg de afgelopen jaren flink. Waar dit in 2014 t/m 2018 ongeveer om 100 dieren per jaar ging, steeg dit aantal in 2022 naar 536 dieren per jaar.

Als inspecteurs besluiten dat een huisdier niet aan de invoereisen voldoet zijn de gevolgen groot. Denk hierbij aan verplichte quarantaine voor het dier en hoge kosten voor de huisdiereigenaar. De duur van de quarantaine hangt ervan af of het dier vanuit een hoog- of laag-risicoland reist. Bij een laag-risicoland is de quarantaine op zijn langst 21 dagen. Voor een hoog-risicoland is dat uiterlijk 4 maanden, tenzij de titer onvoldoende is. Hoe langer de quarantaine en hoe meer dieren, hoe hoger de kosten. Voor een hond kan de eigenaar bij 4 maanden quarantaine rekenen op ongeveer 2500-3000 euro. Voor een kat loopt het bij 4 maanden op tot ongeveer 1500 euro.

Het is dus belangrijk dat huisdiereigenaren voorafgaand aan hun reis zo volledig mogelijk geïnformeerd worden. We geven een paar tips:

  1. Benadruk dat goed voorbereiden tijd kost. Idealiter begint een huisdiereigenaar anderhalve maand voor vertrek met de voorbereidingen.
  2. Vraag of het dier na de vakantie of reis weer mee terugkomt naar Nederland. De eisen voor de terugreis naar Nederland zijn vaak strenger.
  3. Leg de verantwoordelijkheid bij de huisdiereigenaren zelf. Verwijs eigenaren door naar de NVWA (zie hieronder een lijst met verschillende informatiepunten), leg uit dat er veel geregeld moet worden en dat dit tijd kost. De gevolgen zijn groot wanneer zij iets vergeten. Dit maakt de urgentie voor de eigenaar groter om zelf onderzoek te doen, en niet te denken ‘het zal wel goedkomen’.
  4. Houd in gedachten dat vragen stellen altijd mag en kan. De regels zijn soms ingewikkeld en kunnen veranderen. Raadpleeg daarom bij twijfel de juiste informatiebronnen of neem via de NVWA contact op met een van de inhoudsdeskundigen op dit onderwerp.

Meer lezen? In het juli-nummer van het Tijdschrift voor Diergeneeskunde vertellen zowel een dierenarts van de NVWA, werkzaam op Schiphol, als een dierenarts werkzaam in een dierenziekenhuis over hun ervaringen.

Waar kun je meer informatie vinden over rabiës en reizen?

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Bij vragen kun je contact opnemen met het Klant- en contactcentrum van de NVWA via 0900-0388 of mailen naar info@nvwa.nl. Of vul het vragenformulier in.

Europese Commissie:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

LICG

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen