Temperaturen medewerkers onder strenge voorwaarden toegestaan

Eerder berichtte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat het meten van de temperatuur van werknemers/leveranciers volgens de privacywet (AVG) niet was toegestaan. Zie ook ons bericht hierover. Maar inmiddels is het standpunt genuanceerd. Het mag wel, maar onder strenge voorwaarden.

Géén registratie of verwerking

De gegevens mogen absoluut niet geregistreerd worden of anderszins verwerkt. Zodra een werkgever de gemeten temperatuur of gegevens over de (aan- of afwezigheid van) koorts vastlegt, is er sprake van het verwerken van medische persoonsgegevens en dat valt onder de werking van de AVG. En voor een werkgever geldt dat het niet toegestaan is om medische gegevens van personeel te verwerken.

Wel meten, niet vastleggen

Kortom, je mag de temperatuur wel meten en aflezen (en iemand vervolgens vragen het pand of het terrein te verlaten als er sprake blijkt te zijn van verhoging/koorts), maar je mag de gegevens niet vastleggen.

Aandachtspunten

Besluit je de temperatuur te meten bij de ingang van het praktijkpand of terrein? Let dan wel goed op dat gegevens niet per ongeluk toch ergens worden opgeslagen. Denk aan bewakingscamera’s die ongemerkt het meten van de temperatuur vastleggen. Ook als niet te zien is wat de uitslag is, kan wel te zien zijn welke medewerkers geen toegang krijgen.

Of er zijn toegangspoortjes waardoor medewerkers met een pas naar binnen gaan. Stel nu dat je een temperatuurmeting gebruikt bij deze toegangspoortjes. Hoe zit het dan? In de regel zal er dan wel sprake zijn van het verwerken van persoonsgegevens, omdat de (temperatuur)gegevens worden verwerkt (samen met de pasgegevens). Want om het poortje te openen, moeten daarvoor gegevens geregistreerd/verwerkt worden. Is er verhoging/koorts dan komt iemand er niet in. En die uitslag wordt bewaard/verwerkt en dat mag dus niet.

De AP merkt nog wel op dat het meten van temperatuur slechts beperkt nut heeft bij het voorkomen van een coronabesmetting onder personeel omdat niet ieder besmet persoon per definitie een verhoogde temperatuur heeft.

Kies je ervoor om de temperatuur van je werknemer(s) op te meten, houd er dan wel rekening mee dat – ook al is de AVG niet van toepassing – de inbreuk op iemands privacy toch groot kan zijn. Ook de bescherming van andere grondrechten, zoals de integriteit van het lichaam, kan nadrukkelijk in het geding zijn.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen