Terugblik inspirerende ontbijtsessie: “Nog veel te leren op gebied van kringlooplandbouw en verduurzaming”

Tijdens een reeks van inspirerende ontbijtsessies vertellen dierenartsen met een niet alledaagse baan over hun carrière. Op 7 juni was het de beurt aan Martijn Weijtens, hij werkt als landbouwraad bij de Nederlandse ambassade in Parijs. Tijdens de ontbijtsessie vertelde hij over hoe de landbouwraad de samenwerking tussen Nederland en Frankrijk bevordert, zowel tussen overheden als ook tussen bedrijven, Ngo’s en onderzoeksinstellingen.

Weijtens studeerde in 1992 af aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. “Al tijdens mijn studie had ik belangstelling voor de dierlijke productie en veterinaire volksgezondheid. Daarom besloot ik na mijn studie promotieonderzoek te doen naar de epidemiologie van campylobacter bij varkens.” Na zijn promotie ging hij aan de slag bij het ministerie van LNV. “Dat was vlak voor de uitbraak van de varkenspest in 1996. Ik kon onmiddellijk in Den Haag aan de slag met de bestrijding van de epidemie. Vanuit dierenwelzijn en voor boeren natuurlijk een drama, maar vanuit professioneel oogpunt een fascinerende en vormende periode.” Later werkte Weijtens onder andere bij de Europese Commissie in Brussel, als plaatsvervangend Chief Veterinary Officer (CVO) en als plaatsvervangend directeur Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit.

Frankrijk

Toen de kans zich aandeed om als landbouwraad in Frankrijk aan de slag te gaan twijfelde Weijtens geen moment. “Ik ben in Frankrijk geboren, en groeide daar tot mijn tiende op.” Hij merkte tijdens de ontbijtsessie op dat het werk als landbouwraad heel anders is dan het werk als beleidsmaker in Den Haag: “Je moet oog hebben voor cultuur- en mentaliteitsverschillen en goed aanvoelen wanneer samenwerking tot stand kan worden gebracht en wanneer niet. Soms een kwestie van geduld, maar vaak kun je partijen overtuigen met goede voorbeelden of interessante partners uit Nederland. Er wordt tussen de twee landen al veel samengewerkt op gebied van vogelgriep, antibioticaresistentie en de One Health benadering. Toch ziet Weijtens nog veel kansen voor de twee landen om elkaar te versterken: “Nederland kan van Frankrijk bijvoorbeeld nog veel leren als het gaat om ontwikkeling van kringlooplandbouw, verduurzaming, verdienmodellen voor de boer en nog veel meer.”

Kansen voor dierenartsen met buitenlandambities

Weijtens benoemde tijdens de sessie dat er ook nog andere mogelijkheden zijn voor dierenartsen die in het buitenland willen werken. Weijtens: “Er werken voor LNV vier dierenartsen als landbouwraad in het buitenland en werken er ook dierenartsen voor LNV bij de Europese Commissie in Brussel, de OIE in Parijs en de FAO in Rome.” Meteen vliegtickets boeken heeft volgens Weijtens geen zin: “Je moet echt eerst wat jaren ervaring opdoen in Den Haag.”

Nieuwe ontbijtsessies in het najaar

Deze sessie was onderdeel van een reeks ontbijtsessies en zijn een initiatief van DIMEO. Doel is om de hersenen wakker te maken met een prikkelende gast, voordat de (werk)dag echt van start gaat. Het is de bedoeling geïnformeerd te worden door een dierenarts die buiten de praktijk werkt, zowel inhoudelijk als qua persoonlijke loopbaankeuzes. Om elkaar te inspireren en letterlijk en figuurlijk wat meer wakker te worden. Op 15 september is de volgende ontbijtsessie, dit keer met Debbie Jaarsma, decaan bij de faculteit Diergeneeskunde, meer informatie hierover volgt.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen