“Verkoop extreem kortsnuitige honden moet stoppen”

Naast een fokverbod moet ook de verkoop van extreem kortsnuitige honden aan banden worden gelegd. Dat stelt Dier & Recht zaterdag 28 augustus in Kassa met steun van de Dierenbescherming, de Sophia-Vereeniging, de beroepsvereniging van dierenartsen KNMvD en de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Op dit moment geldt in Nederland een fokverbod voor extreem kortsnuitige honden, verkopen mag wel. Zo kon Kassa zonder problemen legaal een geïmporteerde mopshond met flinke gezondheidsproblemen kopen.

Hondenrassen met een extreem korte neus zoals de Franse Bulldog of de mopshond hebben heel vaak last van allerlei problemen die gerelateerd zijn aan hun extreme uiterlijke kenmerken. Gert ter Haar is dierenarts-specialist en een internationaal gerespecteerde deskundige op het gebied van kortsnuitige honden. Hij ziet de problemen voorbijkomen tijdens zijn werk: “Bij de kortsnuitigen zijn veel KNO-problemen, er zijn veel hondjes met oorontsteking, slecht kunnen ademen, benauwd, veel hondjes met oogproblemen.” En dat is zeker niet alles waar viervoeters met een te korte neus last van hebben. Uit Brits onderzoek blijkt dat extreem kortsnuitige honden maar liefst 3 tot 4 jaar korter leven dan andere hondenrassen met een vergelijkbaar gewicht.

Fokverbod in Nederland – maar kopen en verkopen mag wel

Om de problemen terug te dringen gelden in Nederland sinds 2019 strengere fokregels. Behalve voor de neuslengte zijn er ook minimumeisen voor bijvoorbeeld de ademhaling, de neusgaten en de ogen. Maar die gelden niet in de rest van Europa. Zo kon Kassa geheel legaal een mopshond bij een handelaar kopen, geïmporteerd uit Hongarije. Specialist Ter Haar onderzocht haar. Ze blijkt te nauwe neusgaten en een te lang zacht gehemelte te hebben, hinderlijk voor de ademhaling. “Je mag die honden niet fokken, maar het is vervolgens niet verboden om ze te kopen of te verkopen. Dat is hartstikke krom: zolang dat zo is, is de wetgeving een wassen neus,” stelt Kelly Kessen, dierenarts van Dier & Recht. Zij en andere partijen aangesloten bij Fairdog willen daarom dat honden die niet aan de fokregels voldoen ook niet meer mogen worden verkocht. Kessen: “Dan is het voor iedereen duidelijk en veel gemakkelijker handhaafbaar.”

Hoge dierenartskosten

Behalve de gezondheids- en welzijnsproblemen voor de hond brengt het ook flinke kosten met zich mee voor de consument. De mopshond van Kassa is op aanraden van Ter Haar geopereerd. De rekening voor het onderzoek en de operatie bedraagt zo’n 2000 euro. En dan vielen bij deze hond de problemen nog mee. Als er meer gedaan moet worden kan de rekening zo oplopen naar 5000 euro.

Bron: BNNVARA – Kassa

Zie ook:

KNMvD-standpunt over erfellijke aandoeningen bij gezelschapsdieren

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen