Verminderen aantal zwerfkatten door castratie zwerfkatten en chipplicht alle katten

Dierenartsen en Stichting Zwerfkatten Nederland staan voor de kattenbelangen!

De beroepsvereniging van dierenartsen, de KNMvD en de landelijke belangenbehartiger voor zwerfkatten, Stichting Zwerfkatten Nederland, hebben een gezamenlijke visie èn oplossing om het aantal zwerfkatten te verminderen: castratieplicht voor zwerfkatten in combinatie met een landelijke chipplicht voor alle katten.

Meerdere partijen in de Tweede Kamer pleiten net als Stichting Zwerfkatten Nederland en de KNMvD voor een castratieplicht van zwerfkatten. Door castratie van zwerfkatten voorkom je enerzijds dat zwerfkatten zich kunnen vermeerderen en anderzijds verdwijnt overlast van lawaai, sproeien & markeren en gevechten van niet-gecastreerde katten.

Zonder huiskat is er geen zwerfkat

Als alle huiskatten (inclusief de uit de huiskat geboren kittens) verplicht gechipt zouden worden, dan ontstaan er geen zwerfkatten meer door de huiskatten. Als de chipplicht wettelijk wordt verplicht, kan de eigenaar snel en gemakkelijk worden opgespoord. Hierdoor worden vermiste en gevonden katten eerder met de eigenaar verenigd. Dat is al helemaal belangrijk bij zieke en gewonde katten die door een snelle hereniging goede diergeneeskundige zorg krijgen. Met een verplichte chip is straks elke huiskat, weggelopen of gedumpt, te herleiden tot een eigenaar en krijgen we minder opvang- en zwerfkatten. Een eigenaar wordt zo aanspreekbaar op zijn verantwoordelijkheden zoals de zorgplicht voor zijn kat en het kunnen verhalen van gemaakte kosten van bijvoorbeeld opvang in een dierenopvangcentrum of door de kat veroorzaakte schade.

Waarom een (landelijke) wettelijke chip- en registratieplicht voor alle katten?

De meerderheid van de Tweede Kamer was het begin 2018 al eens: er moet een chipplicht voor katten komen. Helaas is dit overgelaten aan de 355 gemeenten van Nederland om dit te organiseren, waarbij elke gemeente het wiel opnieuw moet uitvinden. Met als resultaat dat bijna twee jaar later er nog geen enkele gemeente in Nederland is met een chipplicht voor katten. Een wettelijke plicht faciliteert en verplicht in een klap alle 355 gemeenten in de chipplicht, net zoals dat voor de honden geldt.

In België 30% minder asielkatten dankzij chip- en castratieplicht

In Vlaanderen geldt al een chip- en castratieplicht voor katten. De eerste resultaten een jaar na invoering laten zien dat deze maatregelen tot 30% minder asielkatten heeft geleid. Ook Spanje en Portugal krijgen (vanaf 2021) een chipplicht voor katten. Blijft Nederland achter in de chipplicht?

 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met:

Carien Radstake, directeur Stichting Zwerfkatten Nederland via e-mail carienradstake@stichtingzn.nl, telefoon 06 – 24543664

Annemarie Rozeboom, senior communicatieadviseur a.i. KNMvD, e-mail a.rozeboom@knmvd.nl, telefoon 06 – 33903926

 

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen