Vetscope live is een webinarreeks waarin een aantal tafelgasten in gesprek gaan over de brede scope van de veterinaire beroepsuitoefening. Merel Langelaar leidt het gesprek, dat Studio 041 van de UU uitzendt. De redactie, een samenwerkingsverband van UU/FD, NVWA en KNMvD bereidt de gesprekken voor. Kijkers kunnen, via YouTube, luisteren, kijken en (anoniem) vragen stellen.
Op 23 mei gaat Vetscope live over een heel concreet onderwerp: blauwtong. Vorig werden we er totaal door overvallen, dit jaar is er gelukkig een vaccin. Wat zijn de cijfers van vorig jaar, was het virus overal? Wat is het eigenlijk voor vaccin en hoe kwam het zo snel op de markt? Wat weten we van de knutten? Is bekend wat vaccinatie doet op de epidemiologie van het virus? Wat doen we op de iets langere termijn tegen de verspreiding van blauwtong?
Dergelijke vragen en veel meer stel ik op 23 mei om 16 uur aan mijn gasten aan tafel: Hans de Smit, hoofd R&D bij Syva, Gerrit Koop, hoofd van het team Sustainable Ruminant Health aan de faculteit diergeneeskunde, Reinard Everts, dierenarts en directeur van NSFO en Mathilde Uiterwijk, dierenarts-microbioloog en wetenschappelijk medewerker bij het Centrum Monitoring Vectoren van de NVWA.
Kijk mee en stel je vragen live op 23 mei om 16 uur, of kijk de uitzending later terug op Youtube.
Doodgewone diergeneeskunde
Iedere praktiserende dierenarts heeft, vrijwel op dagelijkse basis, situaties bij de hand waarin het aan de dierenarts is om het leven van een dier te beëindigen. Goede veterinaire zorg gaat over leven én dood. Het (geplande) levenseinde van een dier is niet gemakkelijk, er komtzelfs heel wat bij kijken. De timing (is het tijd?), de technische uitvoering, de beleving van het dier, de morele en ethische overwegingen en emoties van de diereigenaar én de dierenarts zelf.
In deze Vetscope live, op 15 april, om 16 uur, ging Merel Langelaar hierover in gesprek met Hugo van Duijn, dierenarts en auteur van het veelgelezen boekje voor diereigenaren ‘Zijn we niet te vroeg?’, Vivianne van Leeuwen, paardendierenarts en bestuurslid cluster Paard van de KNMvD, Nienke Endenburg, klinisch psycholoog en universitair hoofddocent aan de faculteit diergeneeskunde met betrekking tot de mens-dier relatie, en Ellen Deelen, dierenarts en promovenda op het gebied van euthanasie bij dieren en de positie van de dierenarts daarin.
Bekijk de uitzending hier
Vetscope live: Zo’n huisdier wil je (helemaal niet)
Dierenartsen zien dagelijks de problemen op hun spreekuur van dieren die, al dan niet illegaal, gefokt zijn met ziekmakende rasproblematiek. Dit kan gaan om kortsnuitige honden, katten met vouwoortjes, maar ook om problemen als epilepsie die niet aan de buitenkant zichtbaar zijn. Vaak zijn deze dieren te goeder trouw door het baasje gekocht, zonder dat die zich bewust is van het dierenleed (en de dierenartskosten) die bij het ras horen. Maar ook de fokkers zijn klant bij de dierenarts. Zij kunnen in geval van kortsnuitige honden, zelf bij de dierenarts langs voor een beoordeling op de zes wettelijk vastgestelde criteria (bekijk hier hoe je dat als dierenarts doet).
Dat zorgt soms voor lastige situaties in de praktijk, je moet dan als dierenarts aan de fokker dikwijls het slechte nieuws brengen dat de hele foklijn niet voldoet, en doorfokken wettelijk niet meer mag.
Op de Vetscope live van 6 maart ging Merel Langelaar hierover in gesprek met Hille Fieten, coördinator van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde, Carel Canta van Fairdog, Martin Ares, dierenarts, en Marlène van der Kaaij, dierenarts en inspecteur bij de NVWA.
Kijk via deze link
De prijs van dierenwelzijn
In deze uitzending spraken we over de prijs van dierenwelzijn en onze rol als duurzame dierenarts. In de voedseltransitie, op weg naar een duurzame samenleving van mens, dier en natuur, speelt het dier een prominente rol. Maar de vele voorgestelde interventies in de leefomgeving pakken niet als vanzelf goed uit voor het dier. Hoe kan de dierenarts de gezondheid en het welzijn van het dier bewaken? Hoe kan de dierenarts positief aan de transitie bijdragen? Wat zijn de verantwoordelijkheden die we daarin kunnen nemen?
Terugkijken
Dierenarts in verkiezingstijd
Op 22 november 2023 mochten we weer naar de stembus. Stel dat dierenartsen een eigen politieke partij hadden, wat stond er dan in ons verkiezingsprogramma? Oftewel: hoe ziet ons politieke wensenlijstje eruit?
Terugkijken
De prijs van dierenwelzijn
In de voedseltransitie, op weg naar een duurzame samenleving van mens, dier en natuur, speelt het dier een prominente rol. Maar de vele voorgestelde interventies in de leefomgeving pakken niet als vanzelf goed uit voor het dier. Hoe kan de dierenarts de gezondheid en het welzijn van het dier bewaken? Hoe kan de dierenarts positief aan de transitie bijdragen? Wat zijn de verantwoordelijkheden die we daarin kunnen nemen? Daar ging het op 4 oktober over tijdens Vetscope Live.
Terugkijken
Diergeneesmiddelen
Op 28 januari 2022 trad de nieuwe Europese diergeneesmiddelenverordening (2019/6) in werking. Dit biedt ons kansen, want we hebben nu beschikking over meer diergeneesmiddelen en de administratieve last is omlaag. Een vooruitgang voor veel praktiserende dierenartsen. Maar er zijn en blijven nog veel vragen over de nieuwe regels. Tijdens Vetscope Live op 21 juni bespraken we de stand van zaken.
Terugkijken
Pijnlijke poten
Veel te veel runderen lopen op enig moment kreupel. Dat is een probleem met diverse onderliggende oorzaken en we hebben het niet morgen opgelost. Ondertussen hebben die dieren vaak wel pijn. Dat past niet bij een dierwaardige veehouderij. Wat weten we, wat gebeurt er al en wat kunnen we nog meer doen?
Terugkijken
Veiligheid op de veterinaire werkvloer
De politie, treinconducteurs en artsen spreken zich regelmatig uit over intimidatie en agressie en geweld bij de uitoefening van hun werk. Dierenartsen blijven over het algemeen stil. En toch, ook daar speelt het. Ongepaste opmerkingen en gedragingen sluipen vaak ongemerkt in het werk van onze medewerkers. Wie met voorbeelden komt krijgt meteen bijval. Met dit webinar willen we het gesprek over veiligheid op de veterinaire werkvloer verder op gang brengen. Met elkaar een cultuur verlaten van “ik stond erbij en keek ernaar” en gaan naar “ik stond erbij en deed er wat aan” Het werd een prachtig gesprek waarin de gasten aan tafel elkaar mooi aanvulden. Kijk het dus vooral nog even terug.
Terugkijken
Code van de Dierenarts
De eerste uitzending, over de Code van de Dierenarts en het Veterinair Tuchtcollege was besloten, voor NVWA-dierenartsen en is terug te kijken op het intranet van de NVWA>